- 14 stycznia 2021
Technologia RFID w przemyśle spożywczym
Z Jonaszem Borowskim – Dyrektorem działu Automatycznej Identyfikacji w firmie Comex rozmawia Maciej Ratajczak MR – Czym tak…
- 13 stycznia 2021
Dlaczego system ERP jest szczególnie ważny dla producentów żywności w czasach kryzysu?
W rzeczywistości sprzed pandemii, w zakładach produkcji żywności prawie nic nie działo się bez udziału systemu ERP. Ale…
Grupa IGLOTEX S.A., czołowy producent i dystrybutor żywności mrożonej w Polsce, uruchomiła 10 grudnia 2020 w Skórczu zaawansowany…
- 4 stycznia 2021
Innowacyjne bloki zaworowe do sterowania kranami nalewającymi
Technologia zapewniająca precyzyjny i powtarzalny nalew produktu. Istotną rolę w tym procesie biorą zawory elektromagnetyczne, które odpowiadają za…
- 30 grudnia 2020
Recykling i ponowne wykorzystanie ścieków przemysłowych.
Woda używana jest w wielu procesach przemysłowych. Dla przykładu – wodą ultraczystą płucze się instalacje technologiczne. Wodę wykorzystuje…
- 14 grudnia 2020
Rozmowa z prof. Mirosławem Millerem UPWr
Z profesorem Mirosławem Millerem – koordynatorem ds. programów badawczo-rozwojowych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawia Maciej Ratajczak – dyrektor…
Poprawa dostępności maszyn, zwiększenie wydajności urządzeń, podniesienie jakości produktów, optymalizacja energii i lepsza kontrola nad całością procesów. Takie…
Urządzenia idealnie nadają się do sortowania żywności oraz pozostałych produktów w postaci ziaren i granulatów. Dzięki nowej platformie…
- 26 listopada 2020
Złącza i przewody dedykowane dla przemysłu spożywczego
Przemysł spożywczy to ogromny sektor, w którym wiele etapów produkcji jest w pełni zautomatyzowana. W jednym z blogów…
- 24 listopada 2020
9 kryteriów dobrego wyboru systemu ERP dla przemysłu spożywczego
System ERP dla przemysłu spożywczego powinien spełniać kilka kryteriów – ale jakich? Na co należy zwracać uwagę przy…
- 16 listopada 2020
Wyższy poziom mrożenia mięsa
Producenci mięsa i zakłady przetwórcze zdają sobie sprawę, że jesień jest najlepszym czasem na przygotowanie zapasów, które wylądują…
- 13 listopada 2020
Kiedy system ERP w firmie spożywczej ma sens?
Sektor spożywczy ma ogromny wpływ na gospodarkę, jednak aby dynamicznie się rozwijać, musi dbać o efektywność procesów produkcyjnych.…
- 10 listopada 2020
Dokładniejsze porcjowanie ryb i mięsa drobiowego
System sterowania typu PC-based optymalizuje porcjowanie mięsa. Duńska firma Borncut A/S połączyła zalety autorskiego oprogramowania i otwartej platformy…
- 4 listopada 2020
Innowacje ograniczające zużycie wody
W czasach pogłębiającego się globalnego zjawiska suszy, które przez większą część roku występuje także w Polsce, producenci z…
- 29 października 2020
Nowoczesna produkcja tradycyjnego specjału.
W kompleksowych liniach do produkcji makaronu, opracowywanych przez firmę Anselmo z Włoch, system zdalnych I/O u-remote od Weidmüller…
- 27 października 2020
Urządzenia wykonawcze w przemyśle spożywczym.
Włoscy producenci urządzeń i technologii do przetwórstwa spożywczego cieszą się światową renomą i uznaniem. Elementy pneumatyczne w wielu…
- 25 października 2020
Czy amoniakalna instalacja chłodnicza sprawdzi się w każdym zakładzie?
Dla jednego z zakładów mięsnych w województwie świętokrzyskim firma FRIZO zaprojektowała i zrealizowała nowoczesną, amoniakalną instalację chłodniczą oraz…
- 22 października 2020
Jak przystosować firmę spożywczą do działania w czasie epidemii?
Niezależnie od tego, w jakim stanie znajdzie się gospodarka w okresie epidemii warto pomyśleć o tworzeniu długoterminowej wizji…
- 20 października 2020
Kriogenika. Alternatywne rozwiązanie w zakresie mrożenia produktów spożywczych.
Mrożenie kriogeniczne to rynek niszowy ale bardzo ważny. Mówiąc o kriogenice wiele osób wyobraża sobie farmy, na których…
- 12 października 2020
Gdzie i jak usprawnić procesy? Identyfikacja potencjałów optymalizacyjnych dzięki rozwiązaniom IT.
Jeszcze kilka miesięcy temu funkcjonowaliśmy w innej rzeczywistości gospodarczej. Czynnik epidemiologiczny nie istniał i mało kto zakładał jego…
- 8 października 2020
Jak zachować świeżość i jakość artykułów spożywczych – poradnik dla producenta.
Skuteczna eliminacja szkodliwych bakterii to jedno z fundamentalnych zadań branży spożywczej. Z tego powodu kluczowym zagadnieniem, z którym…
- 6 października 2020
Jak trójwymiarowe czujniki przyspieszają produkcję w branży spożywczej.
Wykorzystanie ultranowoczesnych czujników i rozwiązań systemowych z gamy smart factory w fabrykach i zakładach wytwarzających produkty spożywcze przynosi…
- 5 października 2020
Inwestycje w rozwój oprogramowania IT mogą być skuteczną odpowiedzią na nowe wyzwania.
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana. To zdanie greckiego filozofa w czasach pandemii zyskało na znaczeniu. W…
- 30 września 2020
Projekty poprawy efektywności energetycznej realizowane w formule ESCO sposobem na budowanie przewagi konkurencyjnej w przemyśle
Europejski przemysł stoi przed wyzwaniami związanymi z unijnym obowiązkiem ograniczenia emisji CO₂ i poprawy efektywności energetycznej produkcji. Przy…
- 29 września 2020
Trendy w sektorze opakowań w czasach Covid-19
W trakcie pandemii COVID-19, kiedy wiele przedsiębiorstw upadało lub doświadczyło poważnych trudności, przemysł opakowaniowy zanotował wzrost. Dziś, bardziej…
- 24 września 2020
Zrobotyzowane stanowisko do miksowania produktów na paletach.
Klient zgłosił potrzebę opracowania rozwiązania usprawniającego proces przepakowania produktów z palet EUR na pół-palety (DHP). Poza zmianą jednostki…
- 18 września 2020
# 3 Testujemy jakość sprężonego powietrza
W związku z dużym zainteresowaniem tematyką powietrza bezolejowego, w tym również sterylnego, zapraszamy Państwa do skorzystania z możliwości…
- 11 września 2020
Jak w szybki sposób dostosować opakowanie do potrzeb rynku lub zmienić wygląd produktu?
Pandemia Covid-19 wymusiła wiele zmian w sposobie prowadzenia biznesu i zarządzania przedsiębiorstwami, w szczególności produkcyjnymi. Firmy szukają nowych…
Piekarnia Nowel w podwarszawskim Legionowie posiada automatyczną linię do produkcji pieczywa mrożonego do odpieku. Jest to największy park…
- 3 września 2020
Innowacje w produkcji dla polskiego przemysłu spożywczego
W przemyśle spożywczym zachodzą poważne zmiany związane z rozwojem technologii smart factory. Fabryki i zakłady produkcyjne coraz częściej…
- 27 sierpnia 2020
Jak skutecznie podnieść bezpieczeństwo dla służb utrzymania ruchu.
Służby odpowiedzialne za utrzymanie maszyn w ruchu, czyli zachowanie ciągłości produkcji w fabryce są niejednokrotnie bardziej narażone na…
- 17 sierpnia 2020
Technika katalityczna zapewniająca bezolejowe sprężone powietrze
Czy istnieje sposób na wytwarzanie sprężonego powietrza bezolejowego i wolnego od zarazków? Często nie zadajemy sobie tego pytania…
- 16 sierpnia 2020
W poszukiwaniu przewagi – przewodnik po rozwiązaniach dla producentów branży spożywczej.
Wymagania rynku spożywczego wciąż rosną. Współpraca z sieciami handlowymi przekłada się na ogromny nacisk na minimalizację cen i…
- 12 sierpnia 2020
Od pomysłu do realizacji – pojemniki i palety plastikowe dedykowane dla branży spożywczej
Przetwórnia warzyw „Irena” zajmuje się kiszeniem ogórków i kapusty. Wcześniej beczki i pojemniki z przetworami ustawiane były na…
- 5 sierpnia 2020
Roboty pakują czekoladki
O robotyzacji produkcji opowiadają Pan Radosław Maleszko, Kierownik Obszaru Produkcyjnego i Pan Andrzej Konefał, Lider Zespołu – przedstawiciele…
- 31 lipca 2020
Innowacyjne proszki miodowe dla przemysłu spożywczego
Honey Innovations Sp. z o.o. jest startup’em założonym w 2020 r. przez pracowników naukowych SGGW w celu komercjalizacji…
Automatyzacja procesów przemysłowych, w tym automatyzacja intralogistyki, to jeden z gorących tematów globalnej gospodarki. Wszyscy wiedzą, że trzeba…
- 21 lipca 2020
# 2 Testujemy technologię druku 3D
Według opublikowanego w czerwcu raportu Sculpteo 2020 (The State of 3D printing) ponad 60% firm korzystających z druku…
- 21 lipca 2020
Logistyka to krwiobieg organizacji
Jednym z największych wyzwań w logistyce jest czas. W kontekście błyskawicznie wprowadzonych ograniczeń COVID’owych został dodatkowo uwypuklony. Był…
W produkcji napojów maszyny, urządzenia i wyposażenie poddawane są wysokim obciążeniom. Wytrzymała, trwała technika napędowa charakteryzująca się wysokim…
120 torebek na minutę: nowa generacja maszyn dwukrotnie zwiększa prędkość produkcji opakowań. Octo-1 to nowa generacja maszyn do…
- 3 lipca 2020
Kompaktowa i mobilna cela paletyzująca RI20
Dzięki nowej celi paletyzującej RI20 wyposażonej w ramię robota przemysłowego wszelkie, dotychczas skomplikowane, procesy paletyzacji stają się o…
- 27 czerwca 2020
Wirtuozi ziemniaka stawiają na cyfryzację
Frytki, którymi zajada się rzesza Polaków znalazły się pod nadzorem systemu IT. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że…
- 23 czerwca 2020
Przyszłość druku 3D w branży spożywczej
Druk 3D to technologia, która odgrywa coraz większą rolę w wielu branżach w tym branży spożywczej. Szeroki zakres…
- 22 czerwca 2020
Kontrola obecności daty przydatności do spożycia na opakowaniach
Kontrola jakości staje się coraz ważniejsza. W przemyśle spożywczym szczególnie istotne dla producentów jest zapewnienie informacji o terminu przydatności…
- 19 czerwca 2020
Regały windowe w przemyśle spożywczym
Coraz większa różnorodność produktów czy innowacji w dziedzinie opakowań sprawia, że tradycyjne rozwiązania magazynowe w sektorze spożywczym stają…
- 17 czerwca 2020
Jak plastikowe palety odpowiadają na potrzeby rynku spożywczego
Nestle w Rzeszowie jest producentem żywności dla dzieci. We wczesnym procesie przygotowania produkcji rozdrobnione pulpy owoców i warzyw…
- 16 czerwca 2020
System diagnostyki drganiowej w rozlewni wody mineralnej
Awaria linii produkcyjnej w zakładzie rozlewającym wodę mineralną może przynieść ogromne straty. Zwłaszcza w okresie letnim, gdy branża…
- 11 czerwca 2020
Bezpieczeństwo maszynowe w przemyśle spożywczym
Różnorodność konsumentów na światowych rynkach i troska o bezpieczeństwo ludzi, maszyn i procesów, wyzwalają jeszcze większą dynamikę oraz…
- 5 czerwca 2020
# 1 Testujemy technologię vacuum
Jeżeli czasami masz wrażenie, że produkcja, zamiast sprawnie podnosić i przenosić produkty – podnosi jedynie Twoje ciśnienie, to…
Firma TVI Entwicklung und Produktion GmbH z niemieckiego Irschenbergu specjalizuje się w budowie maszyn i linii produkcyjnych do…
- 22 maja 2020
Nadruk i weryfikacja kodów loteryjnych
Rozpoznawalna marka i estetyczne, przyciągające uwagę opakowanie to dziś za mało, aby osiągnąć zadowalający poziom sprzedaży. Współczesny konsument…
- 13 maja 2020
Zalety robotów w branży spożywczej.
Zalety robotów przemysłowych docenia coraz większa grupa przedsiębiorców sektora spożywczego. Roboty przemysłowe w branży spożywczej pozwalają na zachowanie…
- 21 czerwca 2018
Jak roboty wspierają produkcję wyrobów mięsnych
JBB Bałdyga to jeden z największych zakładów przetwórstwa mięsnego w kraju. Wśród nowoczesnych maszyn można znaleźć roboty przemysłowe.…