6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności

Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach stanowi ona około 50 procent kosztów magazynowych. Dobra wiadomość jest taka, że w tym obszarze kryje się też duży potencjał oszczędnościowy, który można szybko wydobyć przy użyciu nowoczesnych technologii.
 
Kompletacja ma duży wpływ na poziom zadowolenia klientów. To proste: im mniejszy odsetek błędów w procesie przygotowania towarów do wysyłki, tym bardziej usatysfakcjonowany jest klient. Z tego powodu warto dokładnie przeanalizować wszystkie istniejące procesy w tym obszarze i w razie konieczności wprowadzić niezbędne modyfikacje. Zwłaszcza wtedy, gdy w tym procesie nadal używane są papierowe dokumenty. Kompletacja bez użycia papieru pozwoli zredukować liczbę błędów do minimum, a tym samym obniżyć koszty wynikające z reklamacji klientów, dodatkowej kompletacji, ponownych dostaw oraz anulowanych zamówień.

Poniżej przedstawiamy 6 metod kompletacji, które sprawdziły się w zakładach produkcji żywności i w sektorze handlu.

6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności

Pick-by-Scan

Skanowanie przy użyciu skanera jest powszechnie stosowaną metodą kompletacji. W wyniku operacji skanowania, dane zlecenia są przesyłane z systemu ERP na urządzenia przenośne. Pracownik skanuje artykuł do pobrania, następnie pobiera ilość podaną na urządzeniu przenośnym i potwierdza proces kompletacji poprzez naciśnięcie klawisza. Integracja urządzeń do mobilnej rejestracji danych z systemem ERP gwarantuje płynną komunikację.  

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!