Portal producentów polskiej branży spożywczej – Food Industry Support

Ekstrakt słodowy jako zaskakujący dodatek do żywności

ektrakt_słodowy_upwr_food_industry_support

W Katedrze Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prowadzone są badania związane z przemysłem fermentacyjnym, słodowniczym, młynarskim oraz piekarskim. Rozwijane są technologie produkcji nowych rodzajów napojów fermentowanych o charakterze prozdrowotnym oraz o obniżonej zawartości alkoholu. Udoskonalane są również…

Piwowarstwo Przetwórstwo Surowiec Zboża i pasze

Perspektywy dla produkcji białka owadziego

Według wewnętrznego badania IPIFF (International Platform for Insects as Food and Feed – Międzynarodowej Platformy Owadów Żywności i Pasz), od 2017 r. ponad 5000 ton owadów zostało wyprodukowanych przez europejskich producentów. IPIFF prognozuje, że branża może osiągnąć znaczący wzrost produkcji…

Karmy i pasze dla zwierząt Mięso i ryby Nowe technologie Wydarzenia / konferencje

Otwarcie Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT)

Otwarcie Centrum Innowacyjnych Technologii

Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (w skrócie Centrum Innowacyjnych Technologii – CIT) to nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Oficjalne otwarcie laboratoriów CIT planowane jest na 20 maja br. Sześć nowopowstałych i wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę…

Biznes Nowe technologie Wydarzenia / konferencje

Konopia znajduje zastosowanie praktycznie w każdej branży. W tym oczywiście spożywczej

Konopia znajduje zastosowanie praktycznie w każdej branży. W tym oczywiście spożywczej

Rozmowa z Mariuszem Żakiem – twórcą inicjatywy Konopny Rzemieślnik, plantatorem, przetwórcą, członkiem Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi Jak duży jest rynek hodowli konopi w Polsce? Jak w tym kontekście plasujemy się na tle innych Państw? M.Ż. Jest i nie…

Biznes Oleje i tłuszcze Superfoods Surowiec Zboża i pasze

HiProMine – 66 patentów na hodowlę owadów

HiProMine - 66 patentów na hodowlę owadów

Rozmowa z prof. Damianem Józefiakiem współzałożycielem firmy HiProMine S.A. Pet food to główny odbiorca białka owadziego produkowanego nie tylko w Polsce D.J. Tak, choć produkcja białka owadziego w Europie jest zbyt mała aby mogło konkurować na rynku paszowym, np. z…

Biznes Karmy i pasze dla zwierząt Przetwórstwo Superfoods Zboża i pasze

TRACEABILITY – darmowe szkolenie dla firm z branży spożywczej

TRACEABILITY - darmowe szkolenie dla firm z branży spożywczej

Firmę DSR S.A. z Wrocławia ogłasza otwartą rekrutację do darmowego dwudniowego szkolenia dla firm z branży spożywczej. Szkolenie realizowane jest w ramach projektu Programu Funduszy Europejskich Wiedza Edukacja Rozwój. Tematem szkolenia jest: „Wypracowanie i wdrożenie rozwiązań mających na celu dostosowanie…

Automatyka przemysłowa IT Nowe technologie

Rozwiązania procesowe dla przemysłu spożywczego

Rozwiązania procesowe dla przemysłu spożywczego 2

Zmieniają się nawyki, pojawiają nowe trendy, a pragnienie powstrzymania konsumpcyjnego stylu życia sprawia, że producenci i konsumenci żywności bacznie przyglądają się produktom i ich wpływowi na naszą planetę. Liczy się zdrowie i odpowiednia dieta. Jak wskazują raporty żywieniowe coraz bardziej…

Automatyka przemysłowa Bezpieczeństwo Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie Utrzymanie ruchu

Nowoczesne opakowania w przemyśle mięsnym

Nowoczesne opakowania w przemyśle mięsnym_food_industry_support 3

Technologia „płotków”, czyli przeszkód jest to system kombinowanego utrwalania produktów żywnościowych, który polega na wykorzystaniu synergistycznego oddziaływania kilku czynników hamujących rozwój drobnoustrojów, z których każdy z osobna jest mało efektywny. Przeszkodami są np. niska aktywność wody (aw), niskie pH, potencjał…

Automatyka przemysłowa Mięso i ryby Nowe technologie Opakowania

Mięso z laboratorium i imitacja mięsa – czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa?

Mięso z laboratorium i imitacja mięsa - czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa MeatLab_Food_Industry_Support

Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor Mark Post zaprezentował burgera prosto z laboratorium. Od tego czasu trwają intensywne poszukiwania doskonałego sztucznego mięsa, stając się czymś na kształt współczesnej…

Gospodarka Mięso i ryby Nowe technologie

Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych

Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych

Najczęstszymi źródłami zatruć pokarmowych w wyniku spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego, są w UE skażenia na etapie produkcji – głównie przez bakterie z rodzaju Salmonella, Listeria oraz Escherichia oraz przerywanie łańcucha chłodniczego. Z tego też powodu poszukiwanie skutecznych metod inaktywacji drobnoustrojów…

Automatyka przemysłowa Bezpieczeństwo Kontrola jakości Mięso i ryby Nowe technologie

6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności

Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach stanowi ona około 50 procent kosztów magazynowych. Dobra wiadomość jest taka, że w tym obszarze kryje się też duży potencjał oszczędnościowy, który…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Utrzymanie ruchu

Dynamiczny system buforowy

FlexLink Dynamiczny Bufor_food_industry_support

Czy przestoje maszyn na linii produkcyjnej mają zbyt duży wpływ na zmniejszenie wydajności Twojej produkcji? Przenośnik z możliwością akumulacji – taki, jak bufor dynamiczny FlexLink -zmniejsza negatywne skutki przestojów, wahań prędkości i wydajności. System buforowy kompensuje przestoje po obu stronach…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie

Dobre mięso – specjalistyczna konferencja naukowo techniczna branży mięsnej

Dobre mięso - konferencja naukowo techniczna, 26 maja 2022, Wrocław_organizator_Food_Industry_Support

Dokładnie za miesiąc, 26 maja 2022 we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowe spotkanie pod nazwą „Dobre mięso” Spotkanie powstało dzięki współpracy praktyków reprezentujących firmy produkcyjne z branży, autorytetów z zakresu analizy rynku, żywienia i hodowli zwierząt, zdrowia i diety oraz uczelni…

Gospodarka Mięso i ryby Wydarzenia / konferencje

Technologia przyszłości tworzy innowacyjne fabryki piwa najwyższej jakości

Technologia przyszłości tworzy innowacyjne fabryki piwa najwyższej jakości

Ulokowane w Polsce browary, warzelnie i rozlewnie coraz aktywniej czerpią z rozwiązań czwartej rewolucji przemysłowej stosowanych na zachodzie Europy. Implementacja nowoczesnych technologii w fabrykach na terenie naszego kraju przekłada się na możliwość przyszłościowego konkurowania z przedsiębiorstwami, które od lat są…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Piwowarstwo

Meat Management made easy – IFFA 2022

Meat Management made easy - IFFA 2022_Food_industry_support

ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach…

Automatyka przemysłowa Mięso i ryby Nowe technologie Wydarzenia / konferencje

Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej

Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej CRYO TUNNEL- FP1_Food_Industry_Support

Kriogeniczne mrożenie żywności polega na działaniu na produkt bardzo niską temperaturą, którą uzyskujemy wykorzystując do procesu ciekły azot (temp. -196°C). Mrożenie kriogeniczne – zalety technologii Wykorzystywany podczas mrożenia azot jest gazem całkowicie obojętnym, nie pozostaje w produkcie, ani nie zanieczyszcza…

Automatyka przemysłowa Mrożonki Nowe technologie

Składowanie części produkcyjnych do maszyn dla branży spożywczej

Składowanie części produkcyjnych do maszyn dla branży spożywczej_Food_Industry_Suport_Regały automatyczne Modula

Dynamiczny rozwój firm z branży sektora spożywczego wymaga nowoczesnych rozwiązań magazynowych. Przedsiębiorstwa poszukują innowacyjnych rozwiązań z zakresu między innymi optymalizacji przestrzeni i automatyzacji składowania. Automatyzacja procesów magazynowych i produkcyjnych daje możliwość pełnego wykorzystania posiadanych maszyn poprzez integrację oraz oprogramowanie. Firma…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie

Innowacyjna receptura na sukces dla browarników i piwowarów

Innowacyjna receptura na sukces dla browarników i piwowarów

Od kilku lat obserwujemy w Polsce niezwykle prężny rozwój branży piwowarskiej. Krajowe browary coraz częściej czerpią inspiracje od zachodnich browarników, którzy sukces osiągnęli dzięki wykorzystywaniu technologicznych innowacji. Wśród nowoczesnych rozwiązań i zastosowań są między innymi cyfrowe czujniki, które w nowatorski…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Piwowarstwo

Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

Rok 2011 – w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych…

Automatyka przemysłowa IT Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie

Cyfrowe czujniki monitorują przemysłowe systemy gotowania

Cyfrowe czujniki monitorują przemysłowe systemy gotowania

Uniknięcie kontaktu produktów z urządzeniami, minimalizacja uszkodzeń przygotowywanych dań czy gwarancja niezmiennie perfekcyjnej jakości potraw. To główne zalety wykorzystywania sensorów monitorujących przemysłowe systemy gotowania w zakładach produkcyjnych i fabrykach. Europejskie nowinki technologiczne coraz częściej są instalowane w polskich przedsiębiorstwach. To…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie Wyroby Piekarskie i Mączne

Identyfikacja zanieczyszczeń w produkcji żywności wspierana przez algorytmy sztucznej inteligencji

firecrux identyfikacja zanieczyszczeń w produkcji żywności Food Industry Support

Maciej Ratajczak – Coraz częściej i szerzej słyszymy o zastosowaniu sztucznej inteligencji w przemyśle. Jedną z takich koncepcji jest Firecrux?   GreenLogic dostawca rozwiązania Firecrux – Firecrux jest nie tylko koncepcją, ale i gotowym rozwiązaniem wdrożonym m.in. w jednej z…

Bezpieczeństwo IT Kontrola jakości Nowe technologie

Czy branża jest gotowa na rewolucję materiałową w technologii opakowań?

Czy branża jest gotowa na rewolucję materiałową w technologii opakowań_Food_industry_support

Czy branża jest gotowa na rewolucję materiałową w technologii opakowań? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy wspólnie z Prof. Arturem Bartkowiakiem który reprezentuje Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, NATUREEF Association oraz Centrum bioimmobilizacji i innowacyjnych materiałów opakowaniowych. Zapraszamy do obejrzenia VIDEO…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Opakowania

Od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat

Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji_case_INDROL_food_industry_support

Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat. Planując długofalowy rozwój, firma INDROL przyjęła kilka kluczowych zasad. Produkcja musi być zorganizowana pod kątem wymagań klientów, a straty zredukowane do minimum. Z kolei przejrzystość…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Sylwetki osób / firm

Uszczelniony dozownik przemysłowy pomagający utrzymać higienę

Uszczelniony dozownik przemysłowy TORK pomagający utrzymać higienę_food_industry_support

82% kierowników produkcji w branży przetwórstwa spożywczego doświadczyło opóźnień w produkcji z powodu nieprzestrzegania procedur higienicznych. W ubiegłym roku kontrola, już i tak rygorystycznych procedur higienicznych w branży spożywczej, jeszcze bardziej zyskała na znaczeniu. Badania pokazują, że w ciągu ostatniego…

Automatyka przemysłowa Bezpieczeństwo Nowe technologie

Produkty mięsne w atmosferze ochronnej MAP

Produkty mięsne w atmosferze ochronnej MAP_food_industry_support

Ostatnią dekadę cechuje znaczący wzrost zapotrzebowania na produkty typu convenience. Dania gotowe, porcje mięsa czy plasterkowane wędliny w wygodnych opakowaniach, o małej gramaturze podbijają rynek i wymagają od wytwórców dostosowania produkcji do wymagań konsumentów. Przy wyborze metody pakowania należy wziąć…

Automatyka przemysłowa Mięso i ryby Nowe technologie

Jak zoptymalizować proces magazynowania sera podczas dojrzewania

uniwersalny_pojemnik_do_magazynowania_sera_Food_Industry_support

Silna konkurencja na rynku mleczarskim i wzrastające oczekiwania klientów sprzyjają opracowaniu nowych technologii i urządzeń, które obniżają koszty produkcji i zwiększają efektywność przedsiębiorstwa. Takim rozwiązaniem jest automatyzacja procesów dojrzewania sera, paletyzacji i depaletyzacji. Nowoczesne systemy robotów zapewniają dokładność i pełną…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Sery

Robo Challenge profesjonalne zawody w programowaniu robotów

Robo Challenge pierwsze w polse profesjonalne zawody w programowaniu robotów

Robo Challenge to pierwsze w Polsce profesjonalne zawody w programowaniu robotów oraz tworzeniu stanowisk zrobotyzowanych. „Do udziału zaprosiliśmy niezależnych specjalistów, firmy zawodowo zajmujące się integracją robotów przemysłowych oraz uczelnie techniczne z całego kraju” mówi Maciej Ratajczak, pomysłodawca i dyrektor organizacyjny…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Robotyzacja Wydarzenia / konferencje

Cyfrowa odporność zakładów produkcji żywności

Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia Covid-19 wywarła na branżę dość nietypową presję. Decydujące pytanie brzmi: jak zwiększyć cyfrową odporność mojej firmy? „Największym wrogiem postępu nie jest błąd, lecz…

Automatyka przemysłowa IT Nowe technologie

Technologia w skali nano w służbie branży spożywczej

Smart Nanotechnologies_dostawca_platformy_Food_Industry_Support

Maciej Ratajczak – Technologia w skali nano, czyli taka w której poruszamy się na poziomie pojedynczych atomów czy cząsteczek? Smart Nanotechnologies – Nanotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina, łączącą w sobie wiedzę wielu nauk: fizyki, chemii, inżynierii materiałowej czy medycyny. Istotą nanotechnologii…

Automatyka przemysłowa Bezpieczeństwo Nowe technologie

5 koniecznych kroków do udanego wdrożenia systemu ERP

5 koniecznych kroków do udanego wdrożenia systemu ERP Food Industry Support

Przedsiębiorstwa produkcyjne często pytają, jak wygląda typowe wdrożenie systemu ERP. Prawda jest taka, że wszystkie wdrożenia ERP 4FACTORY różnią się od siebie w szczegółowym zakresie, ale wszystkie rozpoczynają się od zaangażowania dostawcy wdrażającego rozwiązanie oraz wewnętrznych zespołów biznesowych i IT…

Automatyka przemysłowa IT Nowe technologie

Bezpieczeństwo żywności i zarządzanie ryzykiem w odniesieniu do skażenia tlenkiem etylenu

Bezpieczeństwo żywności w odniesieniu do skażenia tlenkiem etylenu Food Industry Support

Od wielu miesięcy, z różnych rynków europejskich, pojawiają się informację o wycofaniu produktów spożywczych zawierających tlenek etylenu. Tylko w ciągu ostatnich 6 miesięcy, ponad 500 produktów spożywczych zostało wycofanych z rynku z powodu podwyższonego poziomu zanieczyszczenia EtO. Tlenek etylenu i…

Bezpieczeństwo Kontrola jakości Nowe technologie

Stacje paletyzujące dla przemysłu spożywczego z ochroną IP67 i smarami spożywczymi

Miło nam poinformować, że od maja 2021 roku PTH Pneumatic Complex Osojca J i P Sp. Jawna została oficjalnym Partnerem Systemowym firmy Yaskawa, ukierunkowując tym samym firmę na rozwój w zakresie Przemysłu 4.0. Prezentujemy wizualizacje, przedstawiające podstawowe układy stacji paletyzujących…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie

Na co zwrócić uwagę przy wyborze systemu ERP dla przemysłu spożywczego?

Kryteria wyboru ERP Food Industry Support

System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP.  Dlatego właśnie podejmując decyzję o implementacji systemu, decydenci z branży spożywczej i napojów muszą wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Bazując na ponad…

Automatyka przemysłowa IT Nowe technologie

Prezentacje video ze spotkania producentów branży mięsnej

Specjalistyczne spotkanie, konferencja Food Industry Support branża mięsna odbyło się we Wrocławiu

Prezentujemy wystąpienia video zarejestrowane podczas specjalistycznego spotkania branży mięsnej zorganizowanego przez platformę Food Industry Support, 8 czerwca we Wrocławiu. Krok 1. Przejdź do zakładki ZOBACZ VIDEO Krok 2. „Kliknij” na ikonę prelegenta znajdującą się przy interesującym Cię temacie.

Biznes Mięso i ryby Wydarzenia / konferencje

Rozwiązania stosowane w przemyśle spożywczym przy wykonywaniu instalacji elektrycznych

Rozwiązania stosowane w przemyśle spożywczym przy wykonywaniu instalacji elektrycznych Food Industry Support

Zważywszy na fakt, iż branża spożywcza jest jedną z najsilniejszych gałęzi krajowego przemysłu podlegającej dynamicznym procesom rozwoju (rosnący popyt wewnętrzny oraz zapotrzebowanie eksportowe)1, szczególnego znaczenia nabiera zapewnienie jakości wytwarzanych produktów. Kluczowe znaczenie ma tutaj produkt, jak i sposób jego obróbki…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie Robotyzacja Utrzymanie ruchu

Automatyzacja produkcji kawy: trendy i oczekiwania w szybko rozwijającej się branży

Flexlink Automatyzacja produkcji kawy Food Industry Support

Od początku pandemii COVID-19 sektor produkcji kawy zmienił się znacząco, a jego rozwój nabrał tempa – przede wszystkim dzięki zmieniającym się upodobaniom klientów i rosnącemu popytowi na kawę w kapsułkach. Zmiany zachodzące na rynku rodzą zapotrzebowanie na nowe rozwiązania z…

Automatyka przemysłowa Kawa i herbata Nowe technologie

Spotkanie producentów branży mięsnej we Wrocławiu

Food Industry Support branza mięsna spotkała się we Wrocławiu

Za nami pierwsza edycja specjalistycznego, spotkania dedykowanego dla menedżerów polskiego sektora przetwórstwa mięsnego. Producenci branży spotkali się 8 czerwca we Wrocławiu. Wydarzenie udało się zorganizować w trybie stacjonarnym co dla wielu osób była bardzo miłą odmianą po długiej przerwie w…

Automatyka przemysłowa Mięso i ryby Nowe technologie Robotyzacja Wydarzenia / konferencje

Najnowsze rozwiązanie dla systemów filtracji – zawory pulsacyjne MAC Valves serii PV

Technologia MAC pomaga ulepszyć i zwiększyć efektowność czyszczenia worków na filtrach odpylających. Podstawowe korzyści z zastosowania zaworów MAC: – Oszczędzanie energii. – Poprawa efektywności pracy filtrów i ochrony środowiska. – Zmniejszone koszty utrzymania ruchu. – Wydłużona żywotność worków filtrujących i…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie