Portal producentów polskiej branży spożywczej – Food Industry Support
Nowy kanał informacyjny dedykowany dla producentów polskiej branży spożywczej oraz dostawców rozwiązań wspierających pracę produkcji. Blog i newsletter branżowy tworzony przez specjalistów dla specjalistów. Profesjonalne artykuły o tematyce technicznej i produkcyjnej związane z przemysłem spożywczym w Polsce.
Wśród nich nowoczesne technologie, maszyny, ciekawe narzędzia, programy wspierające zarządzanie przedsiębiorstwem produkcyjnym oraz usługi i ciekawostki dotyczące sektora spożywczego. Prezentujemy też profile dynamicznie rozwijających się przedsiębiorstw które w sposób znaczący wpływają na cały przemysł spożywczy w Polsce. Nowe uruchomienia zakładów, linii produkcyjnych oraz ciekawe inwestycje. Sylwetki i wywiady z doświadczonymi managerami sektora spożywczego.
Producenci żywności muszą korzystać z nowoczesnych technologii, aby konfigurować swoje systemy zgodnie z wymaganiami klientów opartych na różnorodności…
Rozmowa z Mariuszem Żakiem – twórcą inicjatywy Konopny Rzemieślnik, plantatorem, przetwórcą, członkiem Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi…
Rozmowa z prof. Damianem Józefiakiem współzałożycielem firmy HiProMine S.A. Pet food to główny odbiorca białka owadziego produkowanego nie…
Zakaz wprowadzania na rynek wielu rodzajów opakowań, obowiązek korzystania z surowców z recyklingu przy ich produkcji, ograniczenie jednorazowych…
Firmę DSR S.A. z Wrocławia ogłasza otwartą rekrutację do darmowego dwudniowego szkolenia dla firm z branży spożywczej. Szkolenie…
Zmieniają się nawyki, pojawiają nowe trendy, a pragnienie powstrzymania konsumpcyjnego stylu życia sprawia, że producenci i konsumenci żywności…
Hodowla owadów jadalnych ma duży potencjał rozwojowy. Wg raportu ONZ konsumpcja owadów może być pomocna w walce z…
Technologia “płotków”, czyli przeszkód jest to system kombinowanego utrwalania produktów żywnościowych, który polega na wykorzystaniu synergistycznego oddziaływania kilku…
Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor…
Najczęstszymi źródłami zatruć pokarmowych w wyniku spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego, są w UE skażenia na etapie produkcji –…
Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach…
Choć w zakładach produkcyjnych z branży spożywczej i napojowej nie można całkowicie zapobiec zużywaniu maszyn i ich części,…
Czy przestoje maszyn na linii produkcyjnej mają zbyt duży wpływ na zmniejszenie wydajności Twojej produkcji? Przenośnik z możliwością…
Dokładnie za miesiąc, 26 maja 2022 we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowe spotkanie pod nazwą “Dobre mięso” Spotkanie powstało…
Rozmowa z Przemysławem Maliszewskim i Markiem Carbon – współzałożycielami firmy Aidar Wirtualna rzeczywistości (VR – virtual reality) oraz rzeczywistości…
Ulokowane w Polsce browary, warzelnie i rozlewnie coraz aktywniej czerpią z rozwiązań czwartej rewolucji przemysłowej stosowanych na zachodzie…
ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi…
Kriogeniczne mrożenie żywności polega na działaniu na produkt bardzo niską temperaturą, którą uzyskujemy wykorzystując do procesu ciekły azot…
Dynamiczny rozwój firm z branży sektora spożywczego wymaga nowoczesnych rozwiązań magazynowych. Przedsiębiorstwa poszukują innowacyjnych rozwiązań z zakresu między…
Od kilku lat obserwujemy w Polsce niezwykle prężny rozwój branży piwowarskiej. Krajowe browary coraz częściej czerpią inspiracje od…
Rok 2011 – w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu…
Uniknięcie kontaktu produktów z urządzeniami, minimalizacja uszkodzeń przygotowywanych dań czy gwarancja niezmiennie perfekcyjnej jakości potraw. To główne zalety…
Food Business Masterclass Inteligentne Zarządzanie – Odpowiedź na pytanie jak zwiększyć efektywność firmy i osiągać lepsze wyniki. Dlaczego…
Maciej Ratajczak – Coraz częściej i szerzej słyszymy o zastosowaniu sztucznej inteligencji w przemyśle. Jedną z takich koncepcji…
Po ponad trzech latach pracy Globalnego Dialogu na temat Identyfikowalności Rybołówstwa (GDST), dostępne są pierwsze standardy i zasady…
Czy branża jest gotowa na rewolucję materiałową w technologii opakowań? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy wspólnie z Prof.…
Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat. Planując długofalowy rozwój,…
82% kierowników produkcji w branży przetwórstwa spożywczego doświadczyło opóźnień w produkcji z powodu nieprzestrzegania procedur higienicznych. W ubiegłym…
Ostatnią dekadę cechuje znaczący wzrost zapotrzebowania na produkty typu convenience. Dania gotowe, porcje mięsa czy plasterkowane wędliny w…
Silna konkurencja na rynku mleczarskim i wzrastające oczekiwania klientów sprzyjają opracowaniu nowych technologii i urządzeń, które obniżają koszty…
Robo Challenge to pierwsze w Polsce profesjonalne zawody w programowaniu robotów oraz tworzeniu stanowisk zrobotyzowanych. „Do udziału zaprosiliśmy…
Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia…
Maciej Ratajczak – Technologia w skali nano, czyli taka w której poruszamy się na poziomie pojedynczych atomów czy…
Przedsiębiorstwa produkcyjne często pytają, jak wygląda typowe wdrożenie systemu ERP. Prawda jest taka, że wszystkie wdrożenia ERP 4FACTORY…
Od wielu miesięcy, z różnych rynków europejskich, pojawiają się informację o wycofaniu produktów spożywczych zawierających tlenek etylenu. Tylko…
Miło nam poinformować, że od maja 2021 roku PTH Pneumatic Complex Osojca J i P Sp. Jawna została…
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP. Dlatego…
Prezentujemy wystąpienia video zarejestrowane podczas specjalistycznego spotkania branży mięsnej zorganizowanego przez platformę Food Industry Support, 8 czerwca we…
Zważywszy na fakt, iż branża spożywcza jest jedną z najsilniejszych gałęzi krajowego przemysłu podlegającej dynamicznym procesom rozwoju (rosnący…
Z roku na rok coraz większa liczba konsumentów stara się świadomie kupować produkty spożywcze. Coraz więcej osób zwraca…
Od początku pandemii COVID-19 sektor produkcji kawy zmienił się znacząco, a jego rozwój nabrał tempa – przede wszystkim…
Za nami pierwsza edycja specjalistycznego, spotkania dedykowanego dla menedżerów polskiego sektora przetwórstwa mięsnego. Producenci branży spotkali się 8…
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) globalne spożycie ryb w 2019 roku wyniosło ponad 158…
Technologia MAC pomaga ulepszyć i zwiększyć efektowność czyszczenia worków na filtrach odpylających. Podstawowe korzyści z zastosowania zaworów MAC:…
Przestrzeganie standardów higienicznych jest podstawowym wymogiem w branży spożywczej i przetwórczej. Firmy operujące w tym segmencie muszą zwracać…
Na rynku funkcjonuje szereg rozwiązań i technologii mogących służyć optymalizacji oraz budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa produkcyjnego w branży…
Opatentowane zawory Bullet Valve reprezentują kolejną ewolucję w technologii zaworów sterowanych pneumatycznie. Rodzina produktów Bullet Valve® (BV) stanowi…
Jedna z największych firm z branży FMCG poszukiwała rozwiązania, które pozwoli jej jednocześnie zwiększyć wydajność produkcji oraz uniknąć…
Jak pojemniki oraz palety plastikowe Utz wspierają zrównoważony rozwój? Czy cena zakupu palety to jedyny parametr wyboru? Wielu…
Pandemia COVID-19 zauważalnie przyspieszyła rozwój e-zakupów spożywczych. Aktualne preferencje zakupowe kształtują przyszłość całego sektora handlu detalicznego żywnością. A…
Świadoma konsumpcja weszła w życie codzienne naszego społeczeństwa i zakorzeniła się na stałe. Programy kulinarne, modowe oraz jakże…
Przemysł spożywczy stawia najwyższe wymagania w zakresie jakości, higieny i bezpieczeństwa. Weidmüller oferuje wykrywalne rozwiązania opisowe w ramach…
Systemy etykietowania na gorąco HotMelt jest rozwinięciem dla systemów etykietowania wałkiem. Niezależnie od prędkości pracy etykieciarki czy rodzaju…
Firma FlexLink rozszerza swoją ofertę kompaktowych przenośników spiralnych o dodatkowe o dodatkowe wysokości i rodzaje łańcuchów. Kompaktowy przenośnik…
Precyzyjne pomiary, monitoring parametrów i dbałość o każdy detal produktu to gwarancja sukcesu w branży spożywczej. Krajowi producenci…
Przesiewacze wibracyjne kontrolne sprawdzą się wszędzie tam, gdzie wymagane jest odsiewanie kontrolne niechcianych wtrąceń. Dzięki systemom ultradźwiękowego oczyszczanie…
120 torebek na minutę: nowa generacja maszyn dwukrotnie zwiększa prędkość produkcji opakowań. Octo-1 to nowa generacja maszyn do…
Procesy produkcji żywności często wymagają transportu oraz kontroli substancji innych niż sprężone powietrze. W ofercie Metal Work znajdują…
Stacje regazyfikacji LNG umożliwiają dostawy gazu ziemnego w rejonach nie pokrytych siecią gazu przewodowego. Dzięki technologii skraplania gazu…
Etykiety peel-off oraz booklety to najlepszy rodzaj etykiet, kiedy konieczne jest przekazanie dużej ilości informacji na produkcie o…
Jakość produktu jest jednym z najczęściej analizowanych czynników konkurencyjności. Zazwyczaj konkurencyjność traktuje się wprost jako pochodną jakości oferowanych…
Firma Automationstechnik Sp. z o.o. dostarczyła do czołowego polskiego producenta artykułów spożywczych linię transportową zbudowaną z modułowego systemu transporterów łańcuchowych.…
Purella to polska firma która tworzy innowacyjne rozwiązanie w branży spożywczej z wykorzystaniem funkcjonalnych produktów. Przekonuje tym samym…
Mrożenie kriogeniczne to rynek niszowy ale bardzo ważny. Mówiąc o kriogenice wiele osób wyobraża sobie farmy, na których…
Jak możesz zachęcić swoją firmę do zmniejszenia ilości odpadów i ochrony środowiska przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów i zwiększeniu…
Jak wiadomo paletyzacja polega na układaniu towarów detalicznych na paletach według potrzeb klienta, pozwala na przygotowanie towarów do dalszego…
JBB Bałdyga to jeden z największych zakładów przetwórstwa mięsnego w kraju. Wśród nowoczesnych maszyn wspierających produkcję w halach…
Czterdzieści lat temu firma FlexLink zrewolucjonizowała produkcję przemysłową pionierskimi, modułowymi przenośnikami pozwalającymi budować elastyczne linie produkcyjne. Od momentu…
Stowarzyszenie Natureef zrzesza liderów w Polsce z branży opakowaniowej, chemicznej oraz produkcji żywności, które wdrażają nowe technologie, realizują…
Przesiewacze wibracyjne, okrągłe zaprojektowane do pracy w nadciśnieniowych i podciśnieniowych instalacjach transportu pneumatycznego. Odsiewacze wibracyjne służą do wyeliminowania zanieczyszczeń z surowców…
Firma Jamar powstała w 1994 roku. Jest dynamicznie rozwijającą się spółką, której wyroby znane są w kraju i…
Działalność w sektorze spożywczym ma swoją specyfikę, którą powinni rozumieć dostawcy narzędzi logistycznych adresowanych do firmy z tej…
Z Jonaszem Borowskim – Dyrektorem działu Automatycznej Identyfikacji w firmie Comex rozmawia Maciej Ratajczak MR – Czym tak…
W rzeczywistości sprzed pandemii, w zakładach produkcji żywności prawie nic nie działo się bez udziału systemu ERP. Ale…
Grupa IGLOTEX S.A., czołowy producent i dystrybutor żywności mrożonej w Polsce, uruchomiła 10 grudnia 2020 w Skórczu zaawansowany…
Technologia zapewniająca precyzyjny i powtarzalny nalew produktu. Istotną rolę w tym procesie biorą zawory elektromagnetyczne, które odpowiadają za…
Woda używana jest w wielu procesach przemysłowych. Dla przykładu – wodą ultraczystą płucze się instalacje technologiczne. Wodę wykorzystuje…
Z profesorem Mirosławem Millerem – koordynatorem ds. programów badawczo-rozwojowych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawia Maciej Ratajczak – dyrektor…
Poprawa dostępności maszyn, zwiększenie wydajności urządzeń, podniesienie jakości produktów, optymalizacja energii i lepsza kontrola nad całością procesów. Takie…
Urządzenia idealnie nadają się do sortowania żywności oraz pozostałych produktów w postaci ziaren i granulatów. Dzięki nowej platformie…
Przemysł spożywczy to ogromny sektor, w którym wiele etapów produkcji jest w pełni zautomatyzowana. W jednym z blogów…
System ERP dla przemysłu spożywczego powinien spełniać kilka kryteriów – ale jakich? Na co należy zwracać uwagę przy…
Producenci mięsa i zakłady przetwórcze zdają sobie sprawę, że jesień jest najlepszym czasem na przygotowanie zapasów, które wylądują…
Sektor spożywczy ma ogromny wpływ na gospodarkę, jednak aby dynamicznie się rozwijać, musi dbać o efektywność procesów produkcyjnych.…
System sterowania typu PC-based optymalizuje porcjowanie mięsa. Duńska firma Borncut A/S połączyła zalety autorskiego oprogramowania i otwartej platformy…
W czasach pogłębiającego się globalnego zjawiska suszy, które przez większą część roku występuje także w Polsce, producenci z…
W kompleksowych liniach do produkcji makaronu, opracowywanych przez firmę Anselmo z Włoch, system zdalnych I/O u-remote od Weidmüller…
Włoscy producenci urządzeń i technologii do przetwórstwa spożywczego cieszą się światową renomą i uznaniem. Elementy pneumatyczne w wielu…
Dla jednego z zakładów mięsnych w województwie świętokrzyskim firma FRIZO zaprojektowała i zrealizowała nowoczesną, amoniakalną instalację chłodniczą oraz…
Niezależnie od tego, w jakim stanie znajdzie się gospodarka w okresie epidemii warto pomyśleć o tworzeniu długoterminowej wizji…
Jeszcze kilka miesięcy temu funkcjonowaliśmy w innej rzeczywistości gospodarczej. Czynnik epidemiologiczny nie istniał i mało kto zakładał jego…
Skuteczna eliminacja szkodliwych bakterii to jedno z fundamentalnych zadań branży spożywczej. Z tego powodu kluczowym zagadnieniem, z którym…
Wykorzystanie ultranowoczesnych czujników i rozwiązań systemowych z gamy smart factory w fabrykach i zakładach wytwarzających produkty spożywcze przynosi…
Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana. To zdanie greckiego filozofa w czasach pandemii zyskało na znaczeniu. W…
Europejski przemysł stoi przed wyzwaniami związanymi z unijnym obowiązkiem ograniczenia emisji CO₂ i poprawy efektywności energetycznej produkcji. Przy…
W trakcie pandemii COVID-19, kiedy wiele przedsiębiorstw upadało lub doświadczyło poważnych trudności, przemysł opakowaniowy zanotował wzrost. Dziś, bardziej…
Klient zgłosił potrzebę opracowania rozwiązania usprawniającego proces przepakowania produktów z palet EUR na pół-palety (DHP). Poza zmianą jednostki…
W związku z dużym zainteresowaniem tematyką powietrza bezolejowego, w tym również sterylnego, zapraszamy Państwa do skorzystania z możliwości…
Pandemia Covid-19 wymusiła wiele zmian w sposobie prowadzenia biznesu i zarządzania przedsiębiorstwami, w szczególności produkcyjnymi. Firmy szukają nowych…
Piekarnia Nowel w podwarszawskim Legionowie posiada automatyczną linię do produkcji pieczywa mrożonego do odpieku. Jest to największy park…
W przemyśle spożywczym zachodzą poważne zmiany związane z rozwojem technologii smart factory. Fabryki i zakłady produkcyjne coraz częściej…
Służby odpowiedzialne za utrzymanie maszyn w ruchu, czyli zachowanie ciągłości produkcji w fabryce są niejednokrotnie bardziej narażone na…
Czy istnieje sposób na wytwarzanie sprężonego powietrza bezolejowego i wolnego od zarazków? Często nie zadajemy sobie tego pytania…
Wymagania rynku spożywczego wciąż rosną. Współpraca z sieciami handlowymi przekłada się na ogromny nacisk na minimalizację cen i…
Przetwórnia warzyw „Irena” zajmuje się kiszeniem ogórków i kapusty. Wcześniej beczki i pojemniki z przetworami ustawiane były na…
O robotyzacji produkcji opowiadają Pan Radosław Maleszko, Kierownik Obszaru Produkcyjnego i Pan Andrzej Konefał, Lider Zespołu – przedstawiciele…
Honey Innovations Sp. z o.o. jest startup’em założonym w 2020 r. przez pracowników naukowych SGGW w celu komercjalizacji…
Automatyzacja procesów przemysłowych, w tym automatyzacja intralogistyki, to jeden z gorących tematów globalnej gospodarki. Wszyscy wiedzą, że trzeba…
Według opublikowanego w czerwcu raportu Sculpteo 2020 (The State of 3D printing) ponad 60% firm korzystających z druku…
Jednym z największych wyzwań w logistyce jest czas. W kontekście błyskawicznie wprowadzonych ograniczeń COVID’owych został dodatkowo uwypuklony. Był…
W produkcji napojów maszyny, urządzenia i wyposażenie poddawane są wysokim obciążeniom. Wytrzymała, trwała technika napędowa charakteryzująca się wysokim…
Dzięki nowej celi paletyzującej RI20 wyposażonej w ramię robota przemysłowego wszelkie, dotychczas skomplikowane, procesy paletyzacji stają się o…
Frytki, którymi zajada się rzesza Polaków znalazły się pod nadzorem systemu IT. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że…
Druk 3D to technologia, która odgrywa coraz większą rolę w wielu branżach w tym branży spożywczej. Szeroki zakres…
Kontrola jakości staje się coraz ważniejsza. W przemyśle spożywczym szczególnie istotne dla producentów jest zapewnienie informacji o terminu przydatności…
Coraz większa różnorodność produktów czy innowacji w dziedzinie opakowań sprawia, że tradycyjne rozwiązania magazynowe w sektorze spożywczym stają…
Nestle w Rzeszowie jest producentem żywności dla dzieci. We wczesnym procesie przygotowania produkcji rozdrobnione pulpy owoców i warzyw…
Awaria linii produkcyjnej w zakładzie rozlewającym wodę mineralną może przynieść ogromne straty. Zwłaszcza w okresie letnim, gdy branża…
Różnorodność konsumentów na światowych rynkach i troska o bezpieczeństwo ludzi, maszyn i procesów, wyzwalają jeszcze większą dynamikę oraz…
Jeżeli czasami masz wrażenie, że produkcja, zamiast sprawnie podnosić i przenosić produkty – podnosi jedynie Twoje ciśnienie, to…
Firma TVI Entwicklung und Produktion GmbH z niemieckiego Irschenbergu specjalizuje się w budowie maszyn i linii produkcyjnych do…
Rozpoznawalna marka i estetyczne, przyciągające uwagę opakowanie to dziś za mało, aby osiągnąć zadowalający poziom sprzedaży. Współczesny konsument…
Zalety robotów przemysłowych docenia coraz większa grupa przedsiębiorców sektora spożywczego. Roboty przemysłowe w branży spożywczej pozwalają na zachowanie…