Portal producentów polskiej branży spożywczej – Food Industry Support

Nowoczesne technologie w produkcji ogrodniczej

Nowoczesne technologie w produkcji ogrodniczej Food Industry Support

Zapraszamy do obejrzenia relacji z wizyty w Ośrodku Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej w Psarach, będącego częścią Centrum Innowacyjnych Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Mieliśmy okazję przyjrzeć się nowoczesnym technologiom, które znajdą zastosowanie w branży spożywczej, a także porozmawiać z ekspertami,…

Kontrola jakości Nowe technologie Owoce i Warzywa Sylwetki osób / firm

Czujnik ciśnienia z płaską celką pomiarową – precyzja i niezawodność od ifm electronic

Czujnik ciśnienia ifm electronic

ifm wprowadza nowy czujnik ciśnienia z płaską celką pomiarową do zastosowań przemysłowych – PL15, który łączy kompaktowy design z wyjątkową precyzją i niezawodnością. To innowacyjne rozwiązanie idealnie sprawdzi się w automatyzacji procesów technologicznych, nawet w najbardziej wymagających warunkach. W przemyśle,…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie

DES-y – nowe, “zielone” spojrzenie na izolowanie związków naturalnych

DES - y UPWr FIS

Współczesny przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny intensywnie poszukuje nowych metod ekstrakcji substancji bioaktywnych, które będą mogły sprostać rosnącym wymaganiom związanym z ochroną zdrowia, środowiska, regulacjami prawnymi i oczekiwaniami odbiorców. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi kwestii ekologicznych oraz zdrowotnych. Coraz częściej…

Piwowarstwo Surowiec Sylwetki osób / firm

Wykorzystanie algorytmów AI do identyfikacji zanieczyszczeń w produkcji żywności

firecrux identyfikacja zanieczyszczeń w produkcji żywności Food Industry Support AI

Sztuczna inteligencja znajduje coraz szersze zastosowanie w przemyśle. Jedną z takich koncepcji jest Firecrux.  Dostawcą rozwiązania Firecrux jest GreenLogic – Firecrux jest nie tylko koncepcją, ale i gotowym rozwiązaniem wdrożonym m.in. w jednej z norweskich przetwórni łososia. Aplikacja wykorzystuje algorytmy…

Bezpieczeństwo IT Kontrola jakości Nowe technologie Ryby / owoce morza

Efektywność energetyczna – liczą się czyny, nie deklaracje

Efektywność energetyczna FIS

Biznes staje obecnie przed koniecznością sformalizowania działań na rzecz zielonej transformacji oraz włączenia ich do biznesowej strategii, poprawy komunikacji i zwiększenia przejrzystości. Oczekiwania dotyczące spójnych, porównywalnych i przejrzystych informacji dotyczących klimatu i innych danych środowiskowych, społecznych i ładu korporacyjnego (ESG)…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie

Kierunki studiów związane z produkcją żywności na polskich uczelniach

Studia związane z produkcją żywności - polskie uczelnie

Z przyjemnością ogłaszamy rozpoczęcie nowej serii artykułów na naszym portalu, poświęconej przeglądowi branżowych uczelni oraz szkół wyższych. W najbliższych tygodniach będziemy szczegółowo przyglądać się instytucjom edukacyjnym, które oferują specjalistyczne kierunki studiów związane z technologią żywności oraz rolnictwem.  Przegląd uczelni rozpoczyna…

Młodzi w branży

Nowoczesność w przemysłowej automatyzacji: higieniczny przepływomierz SM Foodmag

Higieniczny przepływomierz od ifm electronic.

Nowy higieniczny przepływomierz z IO-Link od ifm electronic to innowacyjne rozwiązanie przeznaczone do precyzyjnego monitorowania przepływu płynnych i kremowych produktów. Wyposażony w zaawansowane funkcje cyfrowej transmisji danych, eliminuje martwe punkty w procesach produkcyjnych, gwarantując wysoką jakość i bezpieczeństwo. Znajduje zastosowanie…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie

Waloryzacja produktów ubocznych przemysłu spożywczego metodą fermentacji na podłożu stałym – SSF

SSF Ewa Szczepańska FIS UPWr

Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu) realizuje badania w obszarze chemii i biotechnologii skupione wokół izolacji, syntezy i biotransfromacji związków biologicznie aktywnych. Katedra realizuje zarówno projekty badawcze, jak i wdrożeniowe dla przemysłu. …

Surowiec Sylwetki osób / firm

Rosnąca rola i zastosowanie grzybów w produkcji żywności – rozmowa z prof. Bożeną Muszyńską

Zapraszamy do przesłuchania podcastu z Bożeną Muszyńską – profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu na Wydziale Farmaceutycznym Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Profesor Muszyńska to specjalistka nie tylko w zakresie mykologii; jest również farmaceutą klinicznym oraz botanikiem. Pełni również funkcję…

Karmy i pasze dla zwierząt Superfoods

Nasza misja jest prosta: zmieniać dane w informacje – rozmowa z prezes ifm electronic

Rozmowa z Anną Banaś, prezes zarządu ifm electronic.

Z Aleksandrą Banaś, prezes zarządu ifm electronic sp. z o.o., firmy produkującej czujniki, sterowniki, oprogramowania i systemy dla przemysłu, rozmawiamy o sukcesach i kamieniach milowych w rozwoju biznesu, możliwych kierunkach rozwoju w sektorze oraz wyzwaniach na najbliższe miesiące i lata.…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie

Specjalistyczne linie montażowe dla farmacji i MedTech

Grupa Georg Utz Food Industry Support

Stworzenie wydajnej linii montażowej w branży farmaceutycznej wymaga specjalistycznego urządzenia transportowego.  Grupa Utz jest globalnie działającym producentem rozwiązań w zakresie opracowywania, produkcji i dystrybucji plastikowych systemów opakowań wielokrotnego użytku do transportu, magazynowania i intralogistyki, a także części technicznych do zastosowań…

Nowe technologie Opakowania

Nowoczesna linia do obierania cebuli

Linia do obierania cebuli Łukasiewicz FIS

Obiera łuskę cebuli i odcina jej końcówki. Zostawia po sobie mniej odpadów niż inne urządzenia dostępne na rynku. Może być stosowana zarówno w branży rolniczej, jak i przetwórstwa żywności. Taka jest linia do obierania cebuli stworzona w Łukasiewicz – Poznańskim…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie Owoce i Warzywa

Rozwiązanie IoT do zdalnej kontroli temperatury w halach i chłodniach

Rozwiązanie IoT dla zdalnej kontroli temperatury w halach i chłodniach.

Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza (WGRO S.A.) wprowadziła rozwiązanie IoT Blulog do monitorowania w czasie rzeczywistym temperatury i wilgotności w pomieszczeniach, w których przechowywane są warzywa, owoce oraz kwiaty. Zastosowanie systemu Blulog pozwoli zabezpieczyć się przed stratami rzędu nawet kilkuset tysięcy złotych…

Kontrola jakości Nowe technologie Owoce i Warzywa

Master IO-Link dla higienicznych zastosowań w przemyśle spożywczym

Master IO-Link od ifm electronic

W odpowiedzi na rosnące wymagania branży spożywczej dotyczące niezawodności, higieny i efektywności procesów, na rynku pojawiło się innowacyjne rozwiązanie: Master IO-Link od ifm electronic dla zastosowań polowych. Zaprojektowany by spełniać rygorystyczne standardy sektora spożywczego, ten zaawansowany system zapewnia bezproblemowe podłączenie…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie

Ekstrakt słodowy jako zaskakujący dodatek do żywności

ektrakt_słodowy_upwr_food_industry_support

W Katedrze Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prowadzone są badania związane z przemysłem fermentacyjnym, słodowniczym, młynarskim oraz piekarskim. Rozwijane są technologie produkcji nowych rodzajów napojów fermentowanych o charakterze prozdrowotnym oraz o obniżonej zawartości alkoholu. Udoskonalane są również…

Piwowarstwo Przetwórstwo Surowiec Zboża i pasze

Perspektywy dla produkcji białka owadziego

Według wewnętrznego badania IPIFF (International Platform for Insects as Food and Feed – Międzynarodowej Platformy Owadów Żywności i Pasz), od 2017 r. ponad 5000 ton owadów zostało wyprodukowanych przez europejskich producentów. IPIFF prognozuje, że branża może osiągnąć znaczący wzrost produkcji…

Karmy i pasze dla zwierząt Mięso i ryby Nowe technologie Wydarzenia / konferencje

Otwarcie Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT)

Otwarcie Centrum Innowacyjnych Technologii

Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (w skrócie Centrum Innowacyjnych Technologii – CIT) to nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Oficjalne otwarcie laboratoriów CIT planowane jest na 20 maja br. Sześć nowopowstałych i wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę…

Biznes Nowe technologie Wydarzenia / konferencje

Konopia znajduje zastosowanie praktycznie w każdej branży. W tym oczywiście spożywczej

Konopia znajduje zastosowanie praktycznie w każdej branży. W tym oczywiście spożywczej

Rozmowa z Mariuszem Żakiem – twórcą inicjatywy Konopny Rzemieślnik, plantatorem, przetwórcą, członkiem Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi Jak duży jest rynek hodowli konopi w Polsce? Jak w tym kontekście plasujemy się na tle innych Państw? M.Ż. Jest i nie…

Biznes Oleje i tłuszcze Superfoods Surowiec Zboża i pasze

HiProMine – 66 patentów na hodowlę owadów

HiProMine - 66 patentów na hodowlę owadów

Rozmowa z prof. Damianem Józefiakiem współzałożycielem firmy HiProMine S.A. Pet food to główny odbiorca białka owadziego produkowanego nie tylko w Polsce D.J. Tak, choć produkcja białka owadziego w Europie jest zbyt mała aby mogło konkurować na rynku paszowym, np. z…

Biznes Karmy i pasze dla zwierząt Przetwórstwo Superfoods Zboża i pasze

TRACEABILITY – darmowe szkolenie dla firm z branży spożywczej

TRACEABILITY - darmowe szkolenie dla firm z branży spożywczej

Firmę DSR S.A. z Wrocławia ogłasza otwartą rekrutację do darmowego dwudniowego szkolenia dla firm z branży spożywczej. Szkolenie realizowane jest w ramach projektu Programu Funduszy Europejskich Wiedza Edukacja Rozwój. Tematem szkolenia jest: „Wypracowanie i wdrożenie rozwiązań mających na celu dostosowanie…

Automatyka przemysłowa IT Nowe technologie

Rozwiązania procesowe dla przemysłu spożywczego

Rozwiązania procesowe dla przemysłu spożywczego 2

Zmieniają się nawyki, pojawiają nowe trendy, a pragnienie powstrzymania konsumpcyjnego stylu życia sprawia, że producenci i konsumenci żywności bacznie przyglądają się produktom i ich wpływowi na naszą planetę. Liczy się zdrowie i odpowiednia dieta. Jak wskazują raporty żywieniowe coraz bardziej…

Automatyka przemysłowa Bezpieczeństwo Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie Utrzymanie ruchu

Nowoczesne opakowania w przemyśle mięsnym

Nowoczesne opakowania w przemyśle mięsnym_food_industry_support 3

Technologia „płotków”, czyli przeszkód jest to system kombinowanego utrwalania produktów żywnościowych, który polega na wykorzystaniu synergistycznego oddziaływania kilku czynników hamujących rozwój drobnoustrojów, z których każdy z osobna jest mało efektywny. Przeszkodami są np. niska aktywność wody (aw), niskie pH, potencjał…

Automatyka przemysłowa Mięso i ryby Nowe technologie Opakowania

Mięso z laboratorium i imitacja mięsa – czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa?

Mięso z laboratorium i imitacja mięsa - czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa MeatLab_Food_Industry_Support

Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor Mark Post zaprezentował burgera prosto z laboratorium. Od tego czasu trwają intensywne poszukiwania doskonałego sztucznego mięsa, stając się czymś na kształt współczesnej…

Gospodarka Mięso i ryby Nowe technologie

Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych

Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych

Najczęstszymi źródłami zatruć pokarmowych w wyniku spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego, są w UE skażenia na etapie produkcji – głównie przez bakterie z rodzaju Salmonella, Listeria oraz Escherichia oraz przerywanie łańcucha chłodniczego. Z tego też powodu poszukiwanie skutecznych metod inaktywacji drobnoustrojów…

Automatyka przemysłowa Bezpieczeństwo Kontrola jakości Mięso i ryby Nowe technologie

6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności

Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach stanowi ona około 50 procent kosztów magazynowych. Dobra wiadomość jest taka, że w tym obszarze kryje się też duży potencjał oszczędnościowy, który…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Utrzymanie ruchu

Dynamiczny system buforowy

FlexLink Dynamiczny Bufor_food_industry_support

Czy przestoje maszyn na linii produkcyjnej mają zbyt duży wpływ na zmniejszenie wydajności Twojej produkcji? Przenośnik z możliwością akumulacji – taki, jak bufor dynamiczny FlexLink -zmniejsza negatywne skutki przestojów, wahań prędkości i wydajności. System buforowy kompensuje przestoje po obu stronach…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie

Dobre mięso – specjalistyczna konferencja naukowo techniczna branży mięsnej

Dobre mięso - konferencja naukowo techniczna, 26 maja 2022, Wrocław_organizator_Food_Industry_Support

Dokładnie za miesiąc, 26 maja 2022 we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowe spotkanie pod nazwą „Dobre mięso” Spotkanie powstało dzięki współpracy praktyków reprezentujących firmy produkcyjne z branży, autorytetów z zakresu analizy rynku, żywienia i hodowli zwierząt, zdrowia i diety oraz uczelni…

Gospodarka Mięso i ryby Wydarzenia / konferencje

Technologia przyszłości tworzy innowacyjne fabryki piwa najwyższej jakości

Technologia przyszłości tworzy innowacyjne fabryki piwa najwyższej jakości

Ulokowane w Polsce browary, warzelnie i rozlewnie coraz aktywniej czerpią z rozwiązań czwartej rewolucji przemysłowej stosowanych na zachodzie Europy. Implementacja nowoczesnych technologii w fabrykach na terenie naszego kraju przekłada się na możliwość przyszłościowego konkurowania z przedsiębiorstwami, które od lat są…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Piwowarstwo

Meat Management made easy – IFFA 2022

Meat Management made easy - IFFA 2022_Food_industry_support

ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach…

Automatyka przemysłowa Mięso i ryby Nowe technologie Wydarzenia / konferencje

Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej

Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej CRYO TUNNEL- FP1_Food_Industry_Support

Kriogeniczne mrożenie żywności polega na działaniu na produkt bardzo niską temperaturą, którą uzyskujemy wykorzystując do procesu ciekły azot (temp. -196°C). Mrożenie kriogeniczne – zalety technologii Wykorzystywany podczas mrożenia azot jest gazem całkowicie obojętnym, nie pozostaje w produkcie, ani nie zanieczyszcza…

Automatyka przemysłowa Mrożonki Nowe technologie

Składowanie części produkcyjnych do maszyn dla branży spożywczej

Składowanie części produkcyjnych do maszyn dla branży spożywczej_Food_Industry_Suport_Regały automatyczne Modula

Dynamiczny rozwój firm z branży sektora spożywczego wymaga nowoczesnych rozwiązań magazynowych. Przedsiębiorstwa poszukują innowacyjnych rozwiązań z zakresu między innymi optymalizacji przestrzeni i automatyzacji składowania. Automatyzacja procesów magazynowych i produkcyjnych daje możliwość pełnego wykorzystania posiadanych maszyn poprzez integrację oraz oprogramowanie. Firma…

Automatyka przemysłowa Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie

Innowacyjna receptura na sukces dla browarników i piwowarów

Innowacyjna receptura na sukces dla browarników i piwowarów

Od kilku lat obserwujemy w Polsce niezwykle prężny rozwój branży piwowarskiej. Krajowe browary coraz częściej czerpią inspiracje od zachodnich browarników, którzy sukces osiągnęli dzięki wykorzystywaniu technologicznych innowacji. Wśród nowoczesnych rozwiązań i zastosowań są między innymi cyfrowe czujniki, które w nowatorski…

Automatyka przemysłowa Nowe technologie Piwowarstwo

Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

Rok 2011 – w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych…

Automatyka przemysłowa IT Maszyny / elementy maszyn Nowe technologie