Food Industry Support platforma dla polskich producentów i przetwórców żywności oraz ich dostawców

Najnowsze wpisy

Portal producentów polskiej branży spożywczej – Food Industry Support

 

Nowy kanał informacyjny dedykowany dla producentów polskiej branży spożywczej oraz dostawców rozwiązań wspierających pracę produkcji. Blog i newsletter branżowy tworzony przez specjalistów dla specjalistów. Profesjonalne artykuły o tematyce technicznej i produkcyjnej związane z przemysłem spożywczym w Polsce.

 

Wśród nich nowoczesne technologie, maszyny, ciekawe narzędzia, programy wspierające zarządzanie przedsiębiorstwem produkcyjnym oraz usługi i ciekawostki dotyczące sektora spożywczego. Prezentujemy też profile dynamicznie rozwijających się przedsiębiorstw które w sposób znaczący wpływają na cały przemysł spożywczy w Polsce. Nowe uruchomienia zakładów, linii produkcyjnych oraz ciekawe inwestycje. Sylwetki i wywiady z doświadczonymi managerami sektora spożywczego.

Tak nowe technologie optymalizują polski przemysł spożywczy

Producenci żywności muszą korzystać z nowoczesnych technologii, aby konfigurować swoje systemy zgodnie z wymaganiami klientów opartych na różnorodności…

Konopia znajduje zastosowanie praktycznie w każdej branży. W tym oczywiście spożywczej

Konopia znajduje zastosowanie praktycznie w każdej branży. W tym oczywiście spożywczej

Rozmowa z Mariuszem Żakiem – twórcą inicjatywy Konopny Rzemieślnik, plantatorem, przetwórcą, członkiem Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi…

HiProMine - 66 patentów na hodowlę owadów

HiProMine – 66 patentów na hodowlę owadów

Rozmowa z prof. Damianem Józefiakiem współzałożycielem firmy HiProMine S.A. Pet food to główny odbiorca białka owadziego produkowanego nie…

Nadchodzą duże zmiany w prawie dotyczącym opakowań

Nadchodzą duże zmiany w prawie dotyczącym opakowań

Zakaz wprowadzania na rynek wielu rodzajów opakowań, obowiązek korzystania z surowców z recyklingu przy ich produkcji, ograniczenie jednorazowych…

TRACEABILITY - darmowe szkolenie dla firm z branży spożywczej

TRACEABILITY – darmowe szkolenie dla firm z branży spożywczej

Firmę DSR S.A. z Wrocławia ogłasza otwartą rekrutację do darmowego dwudniowego szkolenia dla firm z branży spożywczej. Szkolenie…

Rozwiązania procesowe dla przemysłu spożywczego 2

Rozwiązania procesowe dla przemysłu spożywczego

Zmieniają się nawyki, pojawiają nowe trendy, a pragnienie powstrzymania konsumpcyjnego stylu życia sprawia, że producenci i konsumenci żywności…

Potencjał rozwojowy hodowli owadów jadalnych_Food_industry_support

Potencjał rozwojowy hodowli owadów jadalnych

Hodowla owadów jadalnych ma duży potencjał rozwojowy. Wg raportu ONZ konsumpcja owadów może być pomocna w walce z…

Nowoczesne opakowania w przemyśle mięsnym_food_industry_support 3

Nowoczesne opakowania w przemyśle mięsnym

Technologia “płotków”, czyli przeszkód jest to system kombinowanego utrwalania produktów żywnościowych, który polega na wykorzystaniu synergistycznego oddziaływania kilku…

Mięso z laboratorium i imitacja mięsa - czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa MeatLab_Food_Industry_Support

Mięso z laboratorium i imitacja mięsa – czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa?

Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor…

Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych

Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych

Najczęstszymi źródłami zatruć pokarmowych w wyniku spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego, są w UE skażenia na etapie produkcji –…

6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności

Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach…

Diagnostyka drgań źródłem ochrony w produkcji wody

Diagnostyka drgań źródłem ochrony w produkcji wody

Choć w zakładach produkcyjnych z branży spożywczej i napojowej nie można całkowicie zapobiec zużywaniu maszyn i ich części,…

FlexLink Dynamiczny Bufor_food_industry_support

Dynamiczny system buforowy

Czy przestoje maszyn na linii produkcyjnej mają zbyt duży wpływ na zmniejszenie wydajności Twojej produkcji? Przenośnik z możliwością…

Dobre mięso - konferencja naukowo techniczna, 26 maja 2022, Wrocław_organizator_Food_Industry_Support

Dobre mięso – specjalistyczna konferencja naukowo techniczna branży mięsnej

Dokładnie za miesiąc, 26 maja 2022 we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowe spotkanie pod nazwą “Dobre mięso” Spotkanie powstało…

Wirtualna i rozszerzona rzeczywistość - czy są nam potrzebne w biznesie_food_industry_support ok

Wirtualna i rozszerzona rzeczywistość – czy są nam potrzebne w biznesie?

Rozmowa z Przemysławem Maliszewskim i Markiem Carbon – współzałożycielami firmy Aidar Wirtualna rzeczywistości (VR – virtual reality) oraz rzeczywistości…

Technologia przyszłości tworzy innowacyjne fabryki piwa najwyższej jakości

Technologia przyszłości tworzy innowacyjne fabryki piwa najwyższej jakości

Ulokowane w Polsce browary, warzelnie i rozlewnie coraz aktywniej czerpią z rozwiązań czwartej rewolucji przemysłowej stosowanych na zachodzie…

Meat Management made easy - IFFA 2022_Food_industry_support

Meat Management made easy – IFFA 2022

ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi…

Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej CRYO TUNNEL- FP1_Food_Industry_Support

Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej

Kriogeniczne mrożenie żywności polega na działaniu na produkt bardzo niską temperaturą, którą uzyskujemy wykorzystując do procesu ciekły azot…

Składowanie części produkcyjnych do maszyn dla branży spożywczej_Food_Industry_Suport_Regały automatyczne Modula

Składowanie części produkcyjnych do maszyn dla branży spożywczej

Dynamiczny rozwój firm z branży sektora spożywczego wymaga nowoczesnych rozwiązań magazynowych. Przedsiębiorstwa poszukują innowacyjnych rozwiązań z zakresu między…

Innowacyjna receptura na sukces dla browarników i piwowarów

Innowacyjna receptura na sukces dla browarników i piwowarów

Od kilku lat obserwujemy w Polsce niezwykle prężny rozwój branży piwowarskiej. Krajowe browary coraz częściej czerpią inspiracje od…

Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

Rok 2011 – w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu…

Cyfrowe czujniki monitorują przemysłowe systemy gotowania

Cyfrowe czujniki monitorują przemysłowe systemy gotowania

Uniknięcie kontaktu produktów z urządzeniami, minimalizacja uszkodzeń przygotowywanych dań czy gwarancja niezmiennie perfekcyjnej jakości potraw. To główne zalety…

Food Business Masterclass Inteligentne Zarządzanie – Odpowiedź na pytanie jak zwiększyć efektywność firmy i osiągać lepsze wyniki.

Food Business Masterclass Inteligentne Zarządzanie

Food Business Masterclass Inteligentne Zarządzanie – Odpowiedź na pytanie jak zwiększyć efektywność firmy i osiągać lepsze wyniki. Dlaczego…

firecrux identyfikacja zanieczyszczeń w produkcji żywności Food Industry Support

Identyfikacja zanieczyszczeń w produkcji żywności wspierana przez algorytmy sztucznej inteligencji

Maciej Ratajczak – Coraz częściej i szerzej słyszymy o zastosowaniu sztucznej inteligencji w przemyśle. Jedną z takich koncepcji…

Standardy identyfikowalności zgodnie z GDST 1.0

Standardy identyfikowalności zgodnie z GDST 1.0

Po ponad trzech latach pracy Globalnego Dialogu na temat Identyfikowalności Rybołówstwa (GDST), dostępne są pierwsze standardy i zasady…

Czy branża jest gotowa na rewolucję materiałową w technologii opakowań_Food_industry_support

Czy branża jest gotowa na rewolucję materiałową w technologii opakowań?

Czy branża jest gotowa na rewolucję materiałową w technologii opakowań? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy wspólnie z Prof.…

Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji_case_INDROL_food_industry_support

Od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat

Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat. Planując długofalowy rozwój,…

Uszczelniony dozownik przemysłowy TORK pomagający utrzymać higienę_food_industry_support

Uszczelniony dozownik przemysłowy pomagający utrzymać higienę

82% kierowników produkcji w branży przetwórstwa spożywczego doświadczyło opóźnień w produkcji z powodu nieprzestrzegania procedur higienicznych. W ubiegłym…

Produkty mięsne w atmosferze ochronnej MAP_food_industry_support

Produkty mięsne w atmosferze ochronnej MAP

Ostatnią dekadę cechuje znaczący wzrost zapotrzebowania na produkty typu convenience. Dania gotowe, porcje mięsa czy plasterkowane wędliny w…

uniwersalny_pojemnik_do_magazynowania_sera_Food_Industry_support

Jak zoptymalizować proces magazynowania sera podczas dojrzewania

Silna konkurencja na rynku mleczarskim i wzrastające oczekiwania klientów sprzyjają opracowaniu nowych technologii i urządzeń, które obniżają koszty…

Robo Challenge pierwsze w polse profesjonalne zawody w programowaniu robotów

Robo Challenge profesjonalne zawody w programowaniu robotów

Robo Challenge to pierwsze w Polsce profesjonalne zawody w programowaniu robotów oraz tworzeniu stanowisk zrobotyzowanych. „Do udziału zaprosiliśmy…

Cyfrowa odporność zakładów produkcji żywności

Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia…

Smart Nanotechnologies_dostawca_platformy_Food_Industry_Support

Technologia w skali nano w służbie branży spożywczej

Maciej Ratajczak – Technologia w skali nano, czyli taka w której poruszamy się na poziomie pojedynczych atomów czy…

5 koniecznych kroków do udanego wdrożenia systemu ERP Food Industry Support

5 koniecznych kroków do udanego wdrożenia systemu ERP

Przedsiębiorstwa produkcyjne często pytają, jak wygląda typowe wdrożenie systemu ERP. Prawda jest taka, że wszystkie wdrożenia ERP 4FACTORY…

Bezpieczeństwo żywności w odniesieniu do skażenia tlenkiem etylenu Food Industry Support

Bezpieczeństwo żywności i zarządzanie ryzykiem w odniesieniu do skażenia tlenkiem etylenu

Od wielu miesięcy, z różnych rynków europejskich, pojawiają się informację o wycofaniu produktów spożywczych zawierających tlenek etylenu. Tylko…

Stacje paletyzujące dla przemysłu spożywczego z ochroną IP67 i smarami spożywczymi

Miło nam poinformować, że od maja 2021 roku PTH Pneumatic Complex Osojca J i P Sp. Jawna została…

Kryteria wyboru ERP Food Industry Support

Na co zwrócić uwagę przy wyborze systemu ERP dla przemysłu spożywczego?

System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP.  Dlatego…

Specjalistyczne spotkanie, konferencja Food Industry Support branża mięsna odbyło się we Wrocławiu

Prezentacje video ze spotkania producentów branży mięsnej

Prezentujemy wystąpienia video zarejestrowane podczas specjalistycznego spotkania branży mięsnej zorganizowanego przez platformę Food Industry Support, 8 czerwca we…

Rozwiązania stosowane w przemyśle spożywczym przy wykonywaniu instalacji elektrycznych Food Industry Support

Rozwiązania stosowane w przemyśle spożywczym przy wykonywaniu instalacji elektrycznych

Zważywszy na fakt, iż branża spożywcza jest jedną z najsilniejszych gałęzi krajowego przemysłu podlegającej dynamicznym procesom rozwoju (rosnący…

AirLiquide Tredndy w produkcji żywności - rynek wegetariański Food Industry Support

Trendy w produkcji żywności – rynek wegetariański

Z roku na rok coraz większa liczba konsumentów stara się świadomie kupować produkty spożywcze. Coraz więcej osób zwraca…

Flexlink Automatyzacja produkcji kawy Food Industry Support

Automatyzacja produkcji kawy: trendy i oczekiwania w szybko rozwijającej się branży

Od początku pandemii COVID-19 sektor produkcji kawy zmienił się znacząco, a jego rozwój nabrał tempa – przede wszystkim…

Food Industry Support branza mięsna spotkała się we Wrocławiu

Spotkanie producentów branży mięsnej we Wrocławiu

Za nami pierwsza edycja specjalistycznego, spotkania dedykowanego dla menedżerów polskiego sektora przetwórstwa mięsnego. Producenci branży spotkali się 8…

Największe wyzwania optymalizacyjne branży rybnej - Food Industry Support

Największe wyzwania optymalizacyjne branży rybnej

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)  globalne spożycie ryb w 2019 roku wyniosło ponad 158…

Najnowsze rozwiązanie dla systemów filtracji – zawory pulsacyjne MAC Valves serii PV

Technologia MAC pomaga ulepszyć i zwiększyć efektowność czyszczenia worków na filtrach odpylających. Podstawowe korzyści z zastosowania zaworów MAC:…

Skrzynki na mięso Non Euro Stack food Industry support

Skrzynki na mięso Non Euro Stack/Nest 180°

Przestrzeganie standardów higienicznych jest podstawowym wymogiem w branży spożywczej i przetwórczej. Firmy operujące w tym segmencie muszą zwracać…

foof industry support specjalistyczne spotkanie dla producentów branży mięsnej

Pierwsze spotkanie branży mięsnej po odmrożeniu gospodarki

Na rynku funkcjonuje szereg rozwiązań i technologii mogących służyć optymalizacji oraz budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa produkcyjnego w branży…

Nowa technologia zaworów powietrznych Bullet Valve firmy MAC Valves 1

Nowa technologia zaworów powietrznych Bullet Valve® firmy MAC Valves Inc

Opatentowane zawory Bullet Valve reprezentują kolejną ewolucję w technologii zaworów sterowanych pneumatycznie. Rodzina produktów Bullet Valve® (BV) stanowi…

Zwiększenie wydajności produkcji na małej powierzchni dzięki kompaktowemu przenośnikowi spiralnemu

Zwiększenie wydajności produkcji na małej powierzchni dzięki kompaktowemu przenośnikowi spiralnemu

Jedna z największych firm z branży FMCG poszukiwała rozwiązania, które pozwoli jej jednocześnie zwiększyć wydajność produkcji oraz uniknąć…

Paleta plastikowa w obiegu zamkniętym

Paleta plastikowa w obiegu zamkniętym – czym się charakteryzuje i jaka jest jej cena?

Jak pojemniki oraz palety plastikowe Utz wspierają zrównoważony rozwój? Czy cena zakupu palety to jedyny parametr wyboru? Wielu…

e-handel jednym z kluczowych elementów konkurencyjności_food_industry_support

e-handel jednym z kluczowych elementów konkurencyjności

Pandemia COVID-19 zauważalnie przyspieszyła rozwój e-zakupów spożywczych. Aktualne preferencje zakupowe kształtują przyszłość całego sektora handlu detalicznego żywnością. A…

Nadruk bezpośredni czy może etykieta_Intrex_food_industry_support

Nadruk bezpośredni czy może etykieta?

Świadoma konsumpcja weszła w życie codzienne naszego społeczeństwa i zakorzeniła się na stałe. Programy kulinarne, modowe oraz jakże…

Oznaczanie maszyn i instalacji bezpieczne dla procesu produkcji żywności_food_industry_support

Oznaczanie maszyn i instalacji bezpieczne dla procesu produkcji żywności

Przemysł spożywczy stawia najwyższe wymagania w zakresie jakości, higieny i bezpieczeństwa. Weidmüller oferuje wykrywalne rozwiązania opisowe w ramach…

Etykietowanie za pomocą kleju typu HOT MELT_food_industry_support

Etykietowanie za pomocą kleju typu HOT MELT

Systemy etykietowania na gorąco HotMelt jest rozwinięciem dla systemów etykietowania wałkiem. Niezależnie od prędkości pracy etykieciarki czy rodzaju…

Firma FlexLink rozszerza swoją ofertę kompaktowych przenośników spirfood_industry_support

Kompaktowe przenośniki spiralne – nowe wysokości oraz typy łańcuchów

Firma FlexLink rozszerza swoją ofertę kompaktowych przenośników spiralnych o dodatkowe o dodatkowe wysokości i rodzaje łańcuchów. Kompaktowy przenośnik…

Innowacyjne detale technologią sukcesu branży spożywczej ifm electronic_food_industry_support

Innowacyjne detale technologią sukcesu branży spożywczej

Precyzyjne pomiary, monitoring parametrów i dbałość o każdy detal produktu to gwarancja sukcesu w branży spożywczej. Krajowi producenci…

Przesiewacze wibracyjne do odsiewania kontrolnego i filtracji płynów_food_industry_support ok

Przesiewacze wibracyjne do odsiewania kontrolnego i filtracji płynów

Przesiewacze wibracyjne kontrolne sprawdzą się wszędzie tam, gdzie wymagane jest odsiewanie kontrolne niechcianych wtrąceń. Dzięki systemom ultradźwiękowego oczyszczanie…

System umożliwiający szybką produkcję worków typu doypack

System umożliwiający szybką produkcję torebek typu doypack

120 torebek na minutę: nowa generacja maszyn dwukrotnie zwiększa prędkość produkcji opakowań. Octo-1 to nowa generacja maszyn do…

Urządzenia przeznaczone do kontroli procesów

Urządzenia przeznaczone do kontroli procesów

Procesy produkcji żywności często wymagają transportu oraz kontroli substancji innych niż sprężone powietrze. W ofercie Metal Work znajdują…

Stacje regazyfikacji LNG umożliwiają dostawy gazu ziemnego w rejonach nie pokrytych siecią gazu przewodowego

Energia do odzyskania

Stacje regazyfikacji LNG umożliwiają dostawy gazu ziemnego w rejonach nie pokrytych siecią gazu przewodowego. Dzięki technologii skraplania gazu…

prod_klejona_comex_food_industry_support_blog

Dlaczego warto stosować etykiety typu peel-off oraz booklety?

Etykiety peel-off oraz booklety to najlepszy rodzaj etykiet, kiedy konieczne jest przekazanie dużej ilości informacji na produkcie o…

QM eisberg Jakość produktów spożywczych jednym z filarów konkurencyjności_CSB-System_Food_Industry_Support

Jakość produktów spożywczych jednym z filarów konkurencyjności

Jakość produktu jest jednym z najczęściej analizowanych czynników konkurencyjności. Zazwyczaj konkurencyjność traktuje się wprost jako pochodną jakości oferowanych…

Firma Automationstechnik Sp. z o. o.  dostarczyła do czołowego polskiego producenta artykułów spożywczych linię transportową zbudowaną z modułowego systemu transporterów łańcuchowych.

Linia transportowa z modułowego systemu transporterów łańcuchowych

Firma Automationstechnik Sp. z o.o. dostarczyła do czołowego polskiego producenta artykułów spożywczych linię transportową zbudowaną z modułowego systemu transporterów łańcuchowych.…

Purella otwiera nowy zakład produkcyjny w Białymstoku_Food_Industry_support

Purella otwiera nowy zakład produkcyjny w Białymstoku

Purella to polska firma która tworzy innowacyjne rozwiązanie w branży spożywczej z wykorzystaniem funkcjonalnych produktów. Przekonuje tym samym…

Kriogenika-alternatywne-rozwiązanie-mrożenia-produktów-spożywczych-Food-Industry-Support

Kriogenika. Alternatywne rozwiązanie w zakresie mrożenia produktów spożywczych.

Mrożenie kriogeniczne to rynek niszowy ale bardzo ważny. Mówiąc o kriogenice wiele osób wyobraża sobie farmy, na których…

food-industry-support wsparcie procesó produkcyjnych w branży spożywczej

Jakie korzyści z gospodarki obiegu zamkniętego czerpią firmy z branży spożywczej?

Jak możesz zachęcić swoją firmę do zmniejszenia ilości odpadów i ochrony środowiska przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów i zwiększeniu…

Paletyzacja za pomocą kleju termo-topliwego typu HOT MELT_food_industry_support ok

Paletyzacja za pomocą kleju typu HOT MELT

Jak wiadomo paletyzacja polega na układaniu towarów detalicznych na paletach według potrzeb klienta, pozwala na przygotowanie towarów do dalszego…

Fanuc_roboty_przy_produkcji_miesa_ JBB_Bałdyga

Jak roboty wspierają produkcję wyrobów mięsnych

JBB Bałdyga to jeden z największych zakładów przetwórstwa mięsnego w kraju. Wśród nowoczesnych maszyn wspierających produkcję w halach…

Czterdzieści lat temu FlexLink zrewolucjonizowała produkcję przemysłową_food_industy_support

Czterdzieści lat temu firma FlexLink zrewolucjonizowała produkcję przemysłową

Czterdzieści lat temu firma FlexLink zrewolucjonizowała produkcję przemysłową pionierskimi, modułowymi przenośnikami pozwalającymi budować elastyczne linie produkcyjne. Od momentu…

Stowarzyszenie Natureef zrzesza liderów w Polsce z branży opakowaniowej, chemicznej oraz produkcji żywności

Nawiązaliśmy współpracę z Natureef – stowarzyszeniem zrzeszającym liderów branży opakowaniowej

Stowarzyszenie Natureef zrzesza liderów w Polsce z branży opakowaniowej, chemicznej oraz produkcji żywności, które wdrażają nowe technologie, realizują…

Przesiewacze kontrolne do transportu pneumatycznego_food_industry_support_blog ok

Przesiewacze kontrolne do transportu pneumatycznego

Przesiewacze wibracyjne, okrągłe zaprojektowane do pracy w nadciśnieniowych i podciśnieniowych instalacjach transportu pneumatycznego. Odsiewacze wibracyjne służą do wyeliminowania zanieczyszczeń z surowców…

Firma Jamar wdrożyła mobilny system zarządzania utrzymaniem ruchu w produkcji EAM 4FACTORY_food_industry_support

Firma Jamar wdrożyła mobilny system zarządzania utrzymaniem ruchu w produkcji EAM 4FACTORY

Firma Jamar powstała w 1994 roku. Jest dynamicznie rozwijającą się spółką, której wyroby znane są w kraju i…

Skrzyniopaleta C1 COMBO EXCELSIOR otwiera nowe perspektywy przed branżą spożywczą_food_industry_support

COMBO EXCELSIOR® otwiera nowe perspektywy przed branżą spożywczą

Działalność w sektorze spożywczym ma swoją specyfikę, którą powinni rozumieć dostawcy narzędzi logistycznych adresowanych do firmy z tej…

Technologia RFID w przemyśle spożywczym_food_industry_support

Technologia RFID w przemyśle spożywczym

Z Jonaszem Borowskim – Dyrektorem działu Automatycznej Identyfikacji w firmie Comex rozmawia Maciej Ratajczak MR – Czym tak…

Dlaczego system ERP jest szczególnie ważny dla producentów żywności w czasach kryzysu_ food_industry_support

Dlaczego system ERP jest szczególnie ważny dla producentów żywności w czasach kryzysu?

W rzeczywistości sprzed pandemii, w zakładach produkcji żywności prawie nic nie działo się bez udziału systemu ERP. Ale…

Nowy, zaawansowany technologicznie zakład produkcyjny IGLOTEX S.A.

Nowy, zaawansowany technologicznie zakład produkcyjny IGLOTEX S.A.

Grupa IGLOTEX S.A., czołowy producent i dystrybutor żywności mrożonej w Polsce, uruchomiła 10 grudnia 2020 w Skórczu zaawansowany…

zawory elektromagnetyczne MAC VALVES główna grafika_food_industry_support

Innowacyjne bloki zaworowe do sterowania kranami nalewającymi

Technologia zapewniająca precyzyjny i powtarzalny nalew produktu. Istotną rolę w tym procesie biorą zawory elektromagnetyczne, które odpowiadają za…

JUMO_Recykling-i-ponowne-wykorzystanie-sciekow-przemyslowych_food_industry_support

Recykling i ponowne wykorzystanie ścieków przemysłowych.

Woda używana jest w wielu procesach przemysłowych. Dla przykładu – wodą ultraczystą płucze się instalacje technologiczne. Wodę wykorzystuje…

Rozmowa z prof. Mirosławem Millerem UPWr_food_industry_support blog

Rozmowa z prof. Mirosławem Millerem UPWr

Z profesorem Mirosławem Millerem – koordynatorem ds. programów badawczo-rozwojowych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawia Maciej Ratajczak – dyrektor…

Nowoczesna fabryka_fot. ifm electronic_blog_food_industry_support

Sprytne linie produkcyjne podbijają polski przemysł spożywczy

Poprawa dostępności maszyn, zwiększenie wydajności urządzeń, podniesienie jakości produktów, optymalizacja energii i lepsza kontrola nad całością procesów. Takie…

Sortery optyczne IPro_food_industry_support

Sortowanie produktów sypkich według koloru za pomocą sorterów optycznych CSort

Urządzenia idealnie nadają się do sortowania żywności oraz pozostałych produktów w postaci ziaren i granulatów. Dzięki nowej platformie…

Złącza i przewody dedykowane dla przemysłu spożywczego- food-industry-support

Złącza i przewody dedykowane dla przemysłu spożywczego

Przemysł spożywczy to ogromny sektor, w którym wiele etapów produkcji jest w pełni zautomatyzowana. W jednym z blogów…

9 kryteriów dobrego wyboru systemu ERP Food Industry Support blog

9 kryteriów dobrego wyboru systemu ERP dla przemysłu spożywczego

System ERP dla przemysłu spożywczego powinien spełniać kilka kryteriów – ale jakich? Na co należy zwracać uwagę przy…

Schoeller Allibert Wyższy poziom mrożenia mięsa food_industry_support blog v ok

Wyższy poziom mrożenia mięsa

Producenci mięsa i zakłady przetwórcze zdają sobie sprawę, że jesień jest najlepszym czasem na przygotowanie zapasów, które wylądują…

Kiedy system ERP w firmie spożywczej ma sens food_industry_support

Kiedy system ERP w firmie spożywczej ma sens?

Sektor spożywczy ma ogromny wpływ na gospodarkę, jednak aby dynamicznie się rozwijać, musi dbać o efektywność procesów produkcyjnych.…

Maszyna Borncut do porcjowania mięsa oraz automatyka Beckhoff Automation-food-industry-support blog

Dokładniejsze porcjowanie ryb i mięsa drobiowego

System sterowania typu PC-based optymalizuje porcjowanie mięsa. Duńska firma Borncut A/S połączyła zalety autorskiego oprogramowania i otwartej platformy…

Zuzycie wody w Polsce_ grafika ifm electronic-food-industry-support blog dla producentów

Innowacje ograniczające zużycie wody

W czasach pogłębiającego się globalnego zjawiska suszy, które przez większą część roku występuje także w Polsce, producenci z…

Nowoczesna produkcja tradycyjnego specjału_Weidmuller_food_industry_support

Nowoczesna produkcja tradycyjnego specjału.

W kompleksowych liniach do produkcji makaronu, opracowywanych przez firmę Anselmo z Włoch, system zdalnych I/O u-remote od Weidmüller…

Urządzenia wykonawcze w przemyśle spożywczym.

Włoscy producenci urządzeń i technologii do przetwórstwa spożywczego cieszą się światową renomą i uznaniem. Elementy pneumatyczne w wielu…

Czy amoniakalna instalacja chłodnicza sprawdzi się w każdym zakłądzie_food_industry_support blog

Czy amoniakalna instalacja chłodnicza sprawdzi się w każdym zakładzie?

Dla jednego z zakładów mięsnych w województwie świętokrzyskim firma FRIZO zaprojektowała i zrealizowała nowoczesną, amoniakalną instalację chłodniczą oraz…

Kiedy system ERP w firmie spożywczej ma sens

Jak przystosować firmę spożywczą do działania w czasie epidemii?

Niezależnie od tego, w jakim stanie znajdzie się gospodarka w okresie epidemii warto pomyśleć o tworzeniu długoterminowej wizji…

Gdzie i jak usprawnić procesy? Identyfikacja potencjałów optymalizacyjnych dzięki rozwiązaniom IT.

Jeszcze kilka miesięcy temu funkcjonowaliśmy w innej rzeczywistości gospodarczej. Czynnik epidemiologiczny nie istniał i mało kto zakładał jego…

Jak zachować świeżość i jakość artykułów spożywczych food industry support

Jak zachować świeżość i jakość artykułów spożywczych – poradnik dla producenta.

Skuteczna eliminacja szkodliwych bakterii to jedno z fundamentalnych zadań branży spożywczej. Z tego powodu kluczowym zagadnieniem, z którym…

Trójwymiarowe czujniki przyspieszają produkcję w branży spożywczej

Jak trójwymiarowe czujniki przyspieszają produkcję w branży spożywczej.

Wykorzystanie ultranowoczesnych czujników i rozwiązań systemowych z gamy smart factory w fabrykach i zakładach wytwarzających produkty spożywcze przynosi…

Inwestycje w rozwój oprogramowania IT mogą być skuteczną odpowiedzią na nowe wyzwania.

Inwestycje w rozwój oprogramowania IT mogą być skuteczną odpowiedzią na nowe wyzwania.

Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana. To zdanie greckiego filozofa w czasach pandemii zyskało na znaczeniu. W…

Projekty poprawy efektywności energetycznej realizowane w formule ESCO sposobem na budowanie przewagi konkurencyjnej w przemyśle

Projekty poprawy efektywności energetycznej realizowane w formule ESCO sposobem na budowanie przewagi konkurencyjnej w przemyśle

Europejski przemysł stoi przed wyzwaniami związanymi z unijnym obowiązkiem ograniczenia emisji CO₂ i poprawy efektywności energetycznej produkcji. Przy…

najistotniejsze trendy w sektorze opakowań w czasach Covid-19

Trendy w sektorze opakowań w czasach Covid-19

W trakcie pandemii COVID-19, kiedy wiele przedsiębiorstw upadało lub doświadczyło poważnych trudności, przemysł opakowaniowy zanotował wzrost. Dziś, bardziej…

Zrobotyzowane stanowisko Hitmark do miksowania produktów firmy na paletach Food Industry Support blog

Zrobotyzowane stanowisko do miksowania produktów na paletach.

Klient zgłosił potrzebę opracowania rozwiązania usprawniającego proces przepakowania produktów z palet EUR na pół-palety (DHP). Poza zmianą jednostki…

Przygotowanie sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym Food Industry Support blog

# 3 Testujemy jakość sprężonego powietrza

W związku z dużym zainteresowaniem tematyką powietrza bezolejowego, w tym również sterylnego, zapraszamy Państwa do skorzystania z możliwości…

Jak w szybki sposób dostosować opakowanie do potrzeb rynku lub zmienić wygląd produktu?

Jak w szybki sposób dostosować opakowanie do potrzeb rynku lub zmienić wygląd produktu?

Pandemia Covid-19 wymusiła wiele zmian w sposobie prowadzenia biznesu i zarządzania przedsiębiorstwami, w szczególności produkcyjnymi. Firmy szukają nowych…

Magazyn utrzymania ruchu w piekarni z wykorzystaniem regału windowego Modula

Magazyn utrzymania ruchu w piekarni z wykorzystaniem regału windowego

Piekarnia Nowel w podwarszawskim Legionowie posiada automatyczną linię  do produkcji pieczywa mrożonego do odpieku. Jest to największy park…

Innowacje w produkcji dla polskiego przemysłu spożywczego

Innowacje w produkcji dla polskiego przemysłu spożywczego

W przemyśle spożywczym zachodzą poważne zmiany związane z rozwojem technologii smart factory. Fabryki i zakłady produkcyjne coraz częściej…

Bezpieczeństwo-służb-utrzymania-ruchu_Food_Industry_Support

Jak skutecznie podnieść bezpieczeństwo dla służb utrzymania ruchu.

Służby odpowiedzialne za utrzymanie maszyn w ruchu, czyli zachowanie ciągłości produkcji w fabryce są niejednokrotnie bardziej narażone na…

Technika katalityczna zapewniająca  bezolejowe sprężone powietrze: BEKOKAT

Technika katalityczna zapewniająca bezolejowe sprężone powietrze

Czy istnieje sposób na wytwarzanie sprężonego powietrza bezolejowego i wolnego od zarazków? Często nie zadajemy sobie tego pytania…

W poszukiwaniu przewagi – przewodnik po rozwiązaniach dla producentów branży spożywczej

W poszukiwaniu przewagi – przewodnik po rozwiązaniach dla producentów branży spożywczej.

Wymagania rynku spożywczego wciąż rosną. Współpraca z sieciami handlowymi przekłada się na ogromny nacisk na minimalizację cen i…

Dedykowane dla branży spożywczej pojemniki i palety plastikowe od firmy Utz Food Industry Support

Od pomysłu do realizacji – pojemniki i palety plastikowe dedykowane dla branży spożywczej

Przetwórnia warzyw „Irena” zajmuje się kiszeniem ogórków i kapusty. Wcześniej beczki i pojemniki z przetworami ustawiane były na…

Roboty FANUC pakują czekoladki w firmie Mondelez Polska Food Industry Support blog

Roboty pakują czekoladki

O robotyzacji produkcji opowiadają Pan Radosław Maleszko, Kierownik Obszaru Produkcyjnego i Pan Andrzej Konefał, Lider Zespołu – przedstawiciele…

Honey Innovations Innowacyjne proszki miodowe dla przemysłu spożywczego Food Industry Support

Innowacyjne proszki miodowe dla przemysłu spożywczego

Honey Innovations Sp. z o.o. jest startup’em założonym w 2020 r. przez pracowników naukowych SGGW w celu komercjalizacji…

Czy zakład branży spożywczej da się zautomatyzować

Optymalizacja transportu wewnętrznego w oparciu o roboty AMR

Automatyzacja procesów przemysłowych, w tym automatyzacja intralogistyki, to jeden z gorących tematów globalnej gospodarki. Wszyscy wiedzą, że trzeba…

TEST # 2 – technologia druku 3D

# 2 Testujemy technologię druku 3D

Według opublikowanego w czerwcu raportu Sculpteo 2020 (The State of 3D printing) ponad 60% firm korzystających z druku…

Hochland Polska - Logistyka to krwiobieg organizacji Food_Industry_Support

Logistyka to krwiobieg organizacji

Jednym z największych wyzwań w logistyce jest czas. W kontekście błyskawicznie wprowadzonych ograniczeń COVID’owych został dodatkowo uwypuklony. Był…

Kompaktowość, uniwersalność i zamienność w rozwiązaniach dla przemysłu napojowego

Kompaktowość, uniwersalność i zamienność w rozwiązaniach dla przemysłu napojowego.

W produkcji napojów maszyny, urządzenia i wyposażenie poddawane są wysokim obciążeniom. Wytrzymała, trwała technika napędowa charakteryzująca się wysokim…

Kompaktowa i mobilna cela paletyzująca RI20

Kompaktowa i mobilna cela paletyzująca RI20

Dzięki nowej celi paletyzującej RI20 wyposażonej w ramię robota przemysłowego wszelkie, dotychczas skomplikowane, procesy paletyzacji stają się o…

Wirtuozi ziemniaka stawiają na cyfryzację

Wirtuozi ziemniaka stawiają na cyfryzację

Frytki, którymi zajada się rzesza Polaków znalazły się pod nadzorem systemu IT. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że…

Przyszłość druku 3D w branży spożywczej

Przyszłość druku 3D w branży spożywczej

Druk 3D to technologia, która odgrywa coraz większą rolę w wielu branżach w tym branży spożywczej. Szeroki zakres…

Kontrola obecności daty przydatności do spożycia na opakowaniach

Kontrola obecności daty przydatności do spożycia na opakowaniach

Kontrola jakości staje się coraz ważniejsza. W przemyśle spożywczym szczególnie istotne dla producentów jest zapewnienie informacji o terminu przydatności…

Regały windowe w przemyśle spożywczym

Regały windowe w przemyśle spożywczym

Coraz większa różnorodność produktów czy innowacji w dziedzinie opakowań sprawia, że tradycyjne rozwiązania magazynowe w sektorze spożywczym stają…

Jak plastikowe palety odpowiadają na wymagające potrzeby rynku spożywczego

Jak plastikowe palety odpowiadają na potrzeby rynku spożywczego

Nestle w Rzeszowie jest producentem żywności dla dzieci. We wczesnym procesie przygotowania produkcji rozdrobnione pulpy owoców i warzyw…

System diagnostyki drganiowej w rozlewni wody mineralnej

System diagnostyki drganiowej w rozlewni wody mineralnej

Awaria linii produkcyjnej w zakładzie rozlewającym wodę mineralną może przynieść ogromne straty. Zwłaszcza w okresie letnim, gdy branża…

Bezpieczeństwo maszynowe w przemyśle spożywczym

Bezpieczeństwo maszynowe w przemyśle spożywczym

Różnorodność konsumentów na światowych rynkach i troska o bezpieczeństwo ludzi, maszyn i procesów, wyzwalają jeszcze większą dynamikę oraz…

technologia vacuum

# 1 Testujemy technologię vacuum

Jeżeli czasami masz wrażenie, że produkcja, zamiast sprawnie podnosić i przenosić produkty – podnosi jedynie Twoje ciśnienie, to…

Idealnie odważona porcja dzięki krótkim czasom cyklu sterowania

Idealnie odważona porcja dzięki krótkim czasom cyklu sterowania.

Firma TVI Entwicklung und Produktion GmbH z niemieckiego Irschenbergu specjalizuje się w budowie maszyn i linii produkcyjnych do…

Nadruk i weryfikacja kodów loteryjnych

Nadruk i weryfikacja kodów loteryjnych

Rozpoznawalna marka i estetyczne, przyciągające uwagę opakowanie to dziś za mało, aby osiągnąć zadowalający poziom sprzedaży. Współczesny konsument…

Zalety robotów przemysłowych w branży spożywczej.

Zalety robotów w branży spożywczej

Zalety robotów przemysłowych docenia coraz większa grupa przedsiębiorców sektora spożywczego. Roboty przemysłowe w branży spożywczej pozwalają na zachowanie…