8 aspektów wpływających na obniżenie kondycji rynku wołowiny w Polsce

Wspólnie z Bizon Logistyka – partnerem merytorycznym platformy w zakresie hodowli i skupu bydła – prezentujemy 8 aspektów które naszym zdaniem wymagają szczególnej uwagi a obecnie przyczyniają się do obniżania kondycji rynku wołowiny w Polsce.

1. Promocja

Problem małej promocji wołowiny obserwujemy od wielu lat. Na rynku brakuj konkretnych akcji promocji dotyczących przekazów medialnych czy wyraźnej promocji z udziałem znanych kucharzy. Należy tutaj zwrócić uwagę na lepsze wykorzystanie funduszów promocji mięsa wołowego.

2. Precyzja w hodowli

W Polsce jest tak zwane eldorado dla hodowców bydła, ale brakuje nam wiedzy i precyzji, jak i dobrej opieki weterynaryjnej. To wszystko przekłada się na słabsze wyniki i przedłużenie terminu opasu tych zwierząt.

3. Materiał genetyczny

Poprzez lata zaniedbań i ciężkie lata socjalizmu mamy duże zaległości genetyczne w hodowli bydła. Nie chodzi tu tylko o produkcję czystych ras, ale hodowcy muszą uwierzyć w ogromną wartość krzyżówek towarowych.

4. Integracja producentów

Mała integracja to duży problem wśród producentów. Ogromną wartością jest dostarczanie żywca wołowego w większych partiach, co przynosi wymierne efekty finansowe. Ważne jest też dopasowanie się do potrzeb rynku i jest to możliwe tylko w systemie zintegrowanego działania, np. grupy producenckie.

5. Jakość pośrednika

Każdy rynek producencki ma problem z pośrednikiem, ale nie każdy pośrednik jest zły. Uczciwe współdziałanie z pośrednikiem, wykorzystanie wspólnych możliwości, np. kontakty, pozycja rynkowa daje dobre efekty. Wystarczy przemyślany wybór i weryfikacja.

6. Optymalizacja kosztów produkcji

Tu należy zaznaczyć słabe wykorzystanie użytków zielonych w Polsce i ich właściwą rekultywację. Konieczność bilansowania pasz (białko-energia), oczywiście odpowiednie dobranie ras do stołu paszowego to także klucz do obniżenia kosztów.

7. Świadomość konsumenta

Świadomość odbiorcy końcowego to potężny obszar, w którym należy odrobić zaległości. Tutaj kłania się wiedza o produkcji, walory mięsa wołowego, wartość braku antybiotyków w mięsie, czas hodowli, która wpływa na walory zdrowotne i zwłaszcza brak sterydów w polskiej hodowli. To wszystko powinno zachęcić odbiorcę.

8. Spożycie

To nie prawda, że w Polsce nie ma tradycji spożycia wołowiny. Tatar, bitki wołowe, rolady wołowe to znane tradycyjne potrawy z wołowiny. W świadomości Polaków wołowina kojarzy się z wysoką ceną, dlatego zachęcamy spożywać ją również w domu i wszyscy zorientujemy się, że nie jest tak źle. Dochodzi tu jeszcze jeden problem związany z umiejętnościami kulinarnymi, ale wszystko przed nami.

W kolejnych wpisach wspólnie z Bizona Logistyka będziemy chcieli każdy z tych problemów opisywać szczegółowo licząc na sprowokowanie debaty również z Państwa udziałem i poprawę sytuacji w szeroko pojętym sektorze.