Firma Aksam z Osieka to znany producent przekąsek, który już drugi raz sięgnął po ulgę podatkową w ramach programu Polska Strefa Inwestycji. Pierwszą decyzję o wsparciu otrzymał w 2023 roku, dziś wraca do Krakowskiego Parku Technologicznego z planami na dużo większe przedsięwzięcie.
Aksam to firma rodzinna, która powstała w Osieku w 1993 roku z inicjatywy Adama Klęczara, który obecnie zarządza przedsiębiorstwem wraz z synem Arturem. Na polskim rynku Aksam znany jest z marki Beskidzkie Przekąski. Flagowym produktem firmy są Beskidzkie Paluszki, które podbijają serca coraz to nowych konsumentów. Za granicą firma funkcjonuje pod marką Soleo.
Obecnie, Aksam to dwa zakłady produkcyjne, ponad 600 pracowników i 32 kraje eksportowe oraz 5000 m2 powierzchni magazynowych. W ramach nowej inwestycji firma planuje zwiększenie zdolności produkcyjnych zakładu, który znajduje się w dwóch lokalizacjach: Malcu i Osieku. Aksam chce zmodernizować park maszynowy, w tym zakupić nowe linie produkcyjne oraz silosy. Firma dokona także rozbudowy powierzchni produkcyjno-magazynowej, a także postawi na najnowocześniejsze technologie w procesie produkcji. Powstanie nowe i funkcjonalne zaplecze socjalne oraz dodatkowo powstanie trzecia lokalizacja w Witkowicach.
Aksam zadeklarował, że zainwestuje ponad 94 mln zł w unowocześnienie swojego zakładu. Co istotne, ten duży przedsiębiorca zwraca szczególną uwagę na kwestie środowiskowe i stawia na energię odnawialną. Świadczą o tym inwestycje w farmy fotowoltaiczne i szczególna troska dotycząca ograniczanie śladu węglowego poprzez dywersyfikowanie źródeł energii.
Polska Strefa Inwestycji (PSI) to forma wsparcia dla firm planujących nowe inwestycje. Inwestycja w ramach PSI pozwala na zwolnienie z podatku dochodowego CIT lub PIT na okres 12 lub 15 lat. Inwestycja może zostać usytuowana na wszystkich terenach (prywatnych i publicznych). O wsparcie może ubiegać się zarówno mały, średni jak i duży przedsiębiorca. Krakowski Park Technologiczny jest operatorem PSI w Małopolsce i powiecie jędrzejowskim.
Autor: Redakcja KPT