Food Industry Support platforma dla polskich producentów i przetwórców żywności oraz ich dostawców
Flexlink Automatyzacja produkcji kawy Food Industry Support

Automatyzacja produkcji kawy: trendy i oczekiwania w szybko rozwijającej się branży

  • 28 czerwca 2021

Od początku pandemii COVID-19 sektor produkcji kawy zmienił się znacząco, a jego rozwój nabrał tempa – przede wszystkim dzięki zmieniającym się upodobaniom klientów i rosnącemu popytowi na kawę w kapsułkach. Zmiany zachodzące na rynku rodzą zapotrzebowanie na nowe rozwiązania z zakresu automatyki przemysłowej, a rosnący popyt na kawę w kapsułkach i jej nowe smaki stanowi dla branży nie lada wyzwanie. Kluczem do sukcesu jest zwiększenie wydajności i elastyczności produkcji.

Rynek kawy i wpływ COVID-19

Jeden kilogram kawy rocznie – tyle wynosi światowe spożycie tego napoju na jednego mieszkańca. Wskaźnik ten jest znacznie wyższy na kluczowych rynkach, np. w USA, gdzie roczna konsumpcja kawy wynosi 3,7 kg, największa zaś jest w Finlandii, gdzie wynosi aż 12 kg na osobę (źródło: Statista). Według raportu przedstawionego przez Reportlinker w styczniu 2021 roku, wartość globalnego rynku kawy ma wzrosnąć z 140,2 mld $ w 2020 roku do 143,08 mld $ w 2021 roku, przy złożonej rocznej stopie wzrostu (CAGR) na poziomie 2,1%. Wynika to głównie z reorganizacji działalności w palarniach kawy i wychodzeniem z kryzysu po COVID-19. Zmiana na rynku kawy nie jest zaskoczeniem.

Przed wybuchem pandemii głównymi odbiorcami kawy były kawiarnie i restauracje, jednak po przymusowym zamknięciu lokali sprzedaż w branży gastronomicznej znacząco spadła. Jednocześnie zmienił się model konsumpcji i nastąpił zauważalny wzrost rynku kawy w kapsułkach używanej w domach. Szacuje się, że jego wartość osiągnie 193,78 mld $ w 2025 roku przy CAGR wynoszącej 8%. Dystrybucja na dużą skalę dała oczekiwane wyniki, tylko na rynku amerykańskim powodując wzrost przychodów o 38% w porównaniu z 2019 rokiem. Wzrosła zwłaszcza sprzedaż kapsułek i saszetek, odnotowując globalny roczny wzrost o 7,72% w prognozowanym okresie 2016-2026 (źródło: Tea and Coffee i Mordor Intelligence).

Flexlink Automatyzacja produkcji kawy Food Industry Support zdj 1

Nowe Wyzwania

W związku ze zmianą modelu konsumpcji kawy, producenci mierzą się z kilkoma wyzwaniami – od zwiększenia wydajności produkcji po odpowiedź na nowe trendy konsumenckie. Wraz ze wzrostem popytu rośnie też presja szybkiego reagowania na większe zapotrzebowanie. Linie produkcyjne muszą umożliwiać elastyczną zmianę konfiguracji bez zbędnych przestojów. Konsumenci oczekują też coraz to nowych smaków i świadomości zrównoważonego rozwoju. Wszystko to zmusza producentów do inwestowania w procesy i opakowania oraz unowocześnianie zakładów poprzez wykorzystanie rozwiązań o niskim wpływie na środowisko, które zwiększają wydajność przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia. To z kolei przekłada się na duże zapotrzebowanie na automatyzację. Jakie są zatem kluczowe wyzwania i potrzeby rynku kawy w kapsułkach?

Kompromis między zrównoważonym rozwojem a oczekiwaną produktywnością

Sektor dóbr konsumpcyjnych charakteryzuje się rosnącym zapotrzebowaniem na szeroką ofertę produktową. Kawa nie jest tu wyjątkiem – dominującym obecnie trendem jest zrównoważony, zdrowy styl życia. Według raportu opublikowanego przez Boston Consulting Group i Trivium Packaging, na jednym z wiodących rynków, jakim są USA, ponad 70% konsumentów jest skłonnych zapłacić więcej za produkt w „zielonym” opakowaniu. Producenci reagują na potrzeby rynku, oferując kapsułki wykonane z ekologicznych materiałów. Jednym z przykładów są kapsułki biodegradowalne, których materiał jednocześnie musi gwarantować długi okres przydatności do spożycia i szybko rozkładać się w środowisku. Wyzwania z tym związane to wyższe koszty produkcji i konieczność delikatnego obchodzenia się z produktem. Z uwagi na materiał kapsułka jest bardziej wrażliwa, co wymaga ostrożnego traktowania w procesie produkcji. Rozwiązania zapewniające delikatną obróbkę nie tylko obniżają koszty producenta, ale stanowią także ważny aspekt zrównoważonego rozwoju, ponieważ pozwalają na ograniczenie strat produktu w procesie produkcyjnym.

Firma FlexLink pracując nad rozwiązaniami bierze pod uwagę wizję całego łańcucha dostaw, analizując zarówno trendy w poszczególnych sektorach oraz potrzeby techniczne zgłaszane przez klientów. Oferujemy rozwiązania dla wszystkich rodzajów kapsułek i saszetek dostępnych na rynku oraz gwarantujemy delikatną, ostrożną obsługę także materiałów biodegradowalnych. Oprócz tradycyjnych przenośników aluminiowych lub ze stali nierdzewnej, FlexLink posiada w ofercie rozwiązania typu Wedge, umożliwiające wyniesienie przepływu produkcji w górę. System można rozbudować o funkcję automatycznego czyszczenia, niezwykle istotną w procesie pakowania kawy, podczas którego środowisko produkcyjne jest często narażone na zanieczyszczenie rozpylaną mieloną kawą.

Flexlink Automatyzacja produkcji kawy Food Industry Support zdj 2

Elastyczne zautomatyzowane rozwiązania dla produkcji kawy odpowiedzią na wymagania rynku

Firma FlexLink oferuje nowoczesne i wydajne rozwiązania, zapewniające jednocześnie możliwość szybkiej zmiany konfiguracji oraz łatwość obsługi. W przypadku opakowań na zrównoważony rozwój wpływ ma również ich kształt: mniejsze gabaryty to nie tylko oszczędność materiału opakowaniowego, ale również miejsca. W rezultacie mniejsze opakowania są łatwiejsze do magazynowania i przenoszenia na dalszych etapach produkcji. Do pakowania wtórnego FlexLink oferuje rozwiązania takie jak RC10 – robot współpracujący mogący obsługiwać opakowania o różnych rozmiarach i wadze. Nasze rozwiązania zwiększają wydajność linii i obniżają koszty, a w konsekwencji zmniejszają zużycie energii.

Źródło: https://blog.flexlink.com/pl