Bezpieczeństwo maszynowe w przemyśle spożywczym

Różnorodność konsumentów na światowych rynkach i troska o bezpieczeństwo ludzi, maszyn i procesów, wyzwalają jeszcze większą dynamikę oraz konkurencję w przemyśle spożywczym. Zakłady przetwórstwa mięsnego, rybnego, owoców i warzyw, cukrownie, mleczarnie, piekarnie, rzeźnie, gorzelnie, browary, czy wytwórnie soków, to obszary, gdzie nieustanne wdraża się nowe technologie. Wdrożenie takie na istniejących liniach produkcyjnych wymaga często modernizacji starych maszyn lub zakupu nowych.

Bezpieczeństwo pracowników i żywności

Bezpieczeństwo pracowników i żywności przemysłu spożywczego to dwa główne filary, wymagające od projektantów szczególnej uwagi. Dyrektywa maszynowa 2006/42/WE w załączniku I podaje wymagania bezpieczeństwa, dotyczące aspektów konstrukcyjnych maszyn, technicznych środków ochronnych i środków informowania. Wymagania higieniczne natomiast zostały określone w załączniku I części 2.1 dyrektywy, a także w normach zharmonizowanych i rozporządzeniach.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!