Bezpieczeństwo żywności i zarządzanie ryzykiem w odniesieniu do skażenia tlenkiem etylenu

Od wielu miesięcy, z różnych rynków europejskich, pojawiają się informację o wycofaniu produktów
spożywczych zawierających tlenek etylenu.
Tylko w ciągu ostatnich 6 miesięcy, ponad 500 produktów
spożywczych zostało wycofanych z rynku z powodu podwyższonego poziomu zanieczyszczenia EtO. Tlenek
etylenu i jego metabolit 2-chloroetanol są toksyczne. Ponadto tlenek etylenu został sklasyfikowany jako
rakotwórczy i genotoksyczny (1).

Czym jest tlenek etylenu?

W temperaturze pokojowej tlenek etylenu jest wysoce lotnym, bezbarwnym gazem o słodkim zapachu. Tlenek
etylenu jest również znany pod innymi nazwami, takimi jak oksiran, epoksyetan, oksacyklopropan, tlenek
dietylenu, EO oraz EtO. Wzór chemiczny tlenku etylenu to C2H4O .
Stosowanie EtO jest zabronione w UE, a najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynosi 0,02 – 0,1 mg/kg,
jak określono w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 (2).

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!