Dokładniejsze porcjowanie ryb i mięsa drobiowego

System sterowania typu PC-based optymalizuje porcjowanie mięsa.

Duńska firma Borncut A/S połączyła zalety autorskiego oprogramowania i otwartej platformy sterowania firmy Beckhoff, aby stworzyć jedną z najszybszych i najbardziej precyzyjnych maszyn do porcjowania produktów spożywczych na świecie. Urządzenie w ekspresowym tempie dzieli na porcje ryby i mięso drobiowe, operując nożami wykonującymi ponad 2100 cięć na minutę i obracającymi się z prędkością do 200 km/h.

Maszyna do porcjowania Borncut BC225 umożliwia przetwarzanie do 4 ton mięsa na godzinę, dzieląc je na dowolną liczbę porcji zgodnie z zadaną wagą i przygotowując m.in. do pakowania próżniowego. To właśnie owa szybkość i precyzja stanowią kluczowe czynniki decydujące o konkurencyjności przedsiębiorstw z sektora spożywczego. Już bowiem relatywnie niewielki wzrost mocy przerobowych, np. o 0,5% w stali roku, przekłada się tu na znaczne oszczędności kosztów.

„Sporym wyzwaniem technicznym są różnice wielkości i kształtu produktów spożywczych, takich jak ryby czy mięso drobiowe. W efekcie trudno je podzielić na takie same porcje, a jednocześnie zminimalizować ilość odpadu – tłumaczy Gorm Sørensen, współzałożyciel i dyrektor generalny Borncut. I dodaje: – Jeśli przedsiębiorstwo przerabia 10 ton łososia dziennie, już zwiększenie wydajności maszyny o 0,5% pozwala mu ograniczyć koszty ok. 3000 zł na dzień, co w skali roku daje już ponad 750 tys. zł oszczędności.”

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!