Ekstrakt słodowy jako zaskakujący dodatek do żywności

W Katedrze Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prowadzone są badania związane z przemysłem fermentacyjnym, słodowniczym, młynarskim oraz piekarskim.

Rozwijane są technologie produkcji nowych rodzajów napojów fermentowanych o charakterze prozdrowotnym oraz o obniżonej zawartości alkoholu. Udoskonalane są również technologie wytwarzania pieczywa bezglutenowego.

Kolejnym obszarem zainteresowania są odpady przemysłu spożywczego jako surowiec do wytwarzania biopaliw. Jeszcze innym jest biomasa grzybów strzępkowych, która mogłaby znaleźć zastosowanie do produkcji wegańskich produktów wysokobiałkowych. Ponadto w Katedrze wykorzystuje się proces słodowania do modyfikacji różnorodnych nasion niestosowanych typowo w przemyśle sadowniczym. Należą do nich nasiona roślin strączkowych czy nasiona roślin pastewnych.

Uczelnia w Centrum Innowacyjnych Technologii – Centrum Produktu Regionalnego w Pawłowicach dysponuje pilotażową linią piwowarską, która umożliwia przeskalowanie opracowanych w laboratorium technologii do skali półtechnicznej.

Słód towarzyszy ludzkości od wielu tysięcy lat. Wytwarzany jest głównie z nasion jęczmienia poprzez kontrolowany proces namaczania, kiełkowania oraz suszenia.

Wiodącym celem tych zabiegów jest wytworzenie i aktywizacja różnorodnych enzymów, takich jak, m. in. amylazy czy proteazy. Głównym zastosowaniem słodu jest wytwarzanie brzeczki, która następnie poddawana jest procesowi fermentacji. W ten sposób uzyskuje się najpopularniejszy napój fermentowany na świecie, jakim jest piwo. Jednakże, z końcem XVIII wieku rozpoczęto eksperymenty związane z wytwarzaniem ze słodu zupełnie innego produktu, którym był ekstrakt słodowy. Ekstrakt słodowy jest skoncentrowanym wyciągiem substancji zawartych w słodzie. Występuje on w dwóch podstawowych formach: ekstraktu słodowego suchego oraz ekstraktu słodowego płynnego.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!