Gdzie i jak usprawnić procesy? Identyfikacja potencjałów optymalizacyjnych dzięki rozwiązaniom IT.

Jeszcze kilka miesięcy temu funkcjonowaliśmy w innej rzeczywistości gospodarczej. Czynnik epidemiologiczny nie istniał i mało kto zakładał jego wystąpienie. Dzisiaj determinuje wszelkie decyzje biznesowe i jest katalizatorem zmian, który pod pojęciem cyfryzacji ma za zadanie zoptymalizować procesy zachodzące w m.in. przedsiębiorstwach produkcyjnych sektora spożywczego. Które zatem obszary prowadzenia działalności mają naturalny potencjał optymalizacyjny?

Jest wiele obszarów, które mogą być zoptymalizowane przy niewielkim nakładzie środków. Cyfryzacja stwarza bowiem przemysłowi przetwórstwa nowe możliwości racjonalizacji procesów, oszczędności materiałów i tym samym obniżki kosztów. Oszczędzić można do 5% kosztów materiałowych w obszarze zaopatrzenia, w produkcji jest to między 1 a 4% a w przypadku kosztów transportowych realistyczne wydaje się nawet do 15% kosztów.

Gdzie i jak usprawnić procesy? – Identyfikacja potencjałów optymalizacyjnych dzięki rozwiązaniom IT.

Lepsze receptury dają nawet 5% oszczędności materiałowej.

Zakłady produkcji spożywczej mogą dobrze wykorzystać taki potencjał optymalizacyjny. W żadnej innej branży nie ma tak niskich marż wobec tak dużej siły sektora dystrybucji. Presja cenowa powstaje przede wszystkim na skutek wysokich kosztów materiałowych. Około 60% kosztów sprzedaży w przemyśle spożywczym to koszty materiałowe – a więc wyraźnie więcej niż w większości innych gałęziach przemysłu. Co więc można zrobić?

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!