HiProMine – 66 patentów na hodowlę owadów

Rozmowa z prof. Damianem Józefiakiem współzałożycielem firmy HiProMine S.A.

Pet food to główny odbiorca białka owadziego produkowanego nie tylko w Polsce

D.J. Tak, choć produkcja białka owadziego w Europie jest zbyt mała aby mogło konkurować na rynku paszowym, np. z mączką rybną czy produktami sojowymi. Branża pet food skoncentrowana na produktach premium nie wymaga w tej chwili tak dużych wolumenów dostaw.

Jakie czynniki determinują taki stan rzeczy i jak duże są potrzeby tego rynku?

D.J. Oprócz wspomnianego wyżej wolumenu dużą rolę odgrywa cena. Branża pet-food wykorzystując białko z owadów w produktach premium tj. hipoalergicznych czy monoproteinowych, może zaoferować wyższe ceny za mączkę i mięso owadzie niż tradycyjny przemysł paszowy. Według szacunków analityków branża pet-food jest bardzo chłonna jeśli chodzi o alternatywne źródła białka, zwłaszcza mówimy tutaj o karmach dla psów i kotów. W Europie w 2021 r. żyło blisko 93 mln psów oraz 114 mln kotów. Z roku na rok liczba tych zwierząt rośnie systematycznie, a są one konsumentami ponad 93% obrotu całego rynku pet food. Szacuje się, że popyt na produkty z owadów wzrośnie z około 20 tys. ton ekwiwalentu żywca owadziego jaki odnotowano w roku 2022 do 557 tys. ton w roku 2025.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!