Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych

Najczęstszymi źródłami zatruć pokarmowych w wyniku spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego, są w UE skażenia na etapie produkcji – głównie przez bakterie z rodzaju Salmonella, Listeria oraz Escherichia oraz przerywanie łańcucha chłodniczego.

Z tego też powodu poszukiwanie skutecznych metod inaktywacji drobnoustrojów w procesach produkcji żywności jest przedmiotem ciągłych prac realizowanych w wielu ośrodkach badawczych. Dekontaminacja mikrobiologiczna żywności w atmosferze zimnej plazmy lub środowisku kwasowej wody elektrolizowanej (AEW) należą do innowacyjnych metod sanityzacji powierzchni surowców mięsnych lub przetworów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.

Innowacyjna metoda sanityzacji powierzchni surowców mięsnych
Projekt koncepcyjny przemysłowego urządzenia do dekontaminacji mikrobiologicznej mięsa zimną plazmą wg N.N. Misra, Cheorun Jo (2017) Applications of cold plasma technology for microbiological safety in meat industry, Trends in Food Science & Technology 64 (2017) 74-86, https://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2017.04.005

Zimna plazma jest stanem materii będącej postacią częściowo zjonizowanego gazu, który zawiera m.in. elektrony, jony, rodniki, atomy, fotony. Wytwarzana jest najczęściej skutkiem wyładowań elektrycznych w gazach szlachetnych (hel, argon) oraz reaktywnych (nadtlenek wodoru, tlen, azot).

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!