Innowacyjna receptura na sukces dla browarników i piwowarów

Od kilku lat obserwujemy w Polsce niezwykle prężny rozwój branży piwowarskiej.

Krajowe browary coraz częściej czerpią inspiracje od zachodnich browarników, którzy sukces osiągnęli dzięki wykorzystywaniu technologicznych innowacji. Wśród nowoczesnych rozwiązań i zastosowań są między innymi cyfrowe czujniki, które w nowatorski sposób wspierają piwowarów, korzystających z tradycyjnych receptur i warzących oryginalne piwa rzemieślnicze, na jakie popyt stale rośnie.

Z raportu pod hasłem „Jak działać skuteczniej w branży piwowarskiej. Globalne trendy do 2025 roku”, opracowanego przez firmę Watson-Marlow Fluid Technology Group przy udziale International Centre for Brewing Science wynika, że niezmiennie globalnie wzrasta popularność piw rzemieślniczych i kraftowych. Z danych widać, że konsumenci częściej sięgają po piwa z segmentów premium i superpremium, a wskaźniki notowane w tym obszarze są o wiele wyższe niż przykładowo w segmencie piw standardowych. To olbrzymia zachęta dla tego sektora do inwestycji i rozwoju poprzez cyfryzację i implementowanie idei Przemysłu 4.0. w swoich działaniach oraz planach biznesowych na 2022 rok.

Wzorem wdrażania innowacyjnych rozwiązań smart manufacturing wśród regionalnych piwowarów może być między innymi mały niemiecki browar Olching, położony w Bawarii na północny zachód od Monachium, gdzie produkowane jest światowej klasy piwo. Jego założyciele podkreślają, że pomysł narodził się w tym 30-tysięcznym miasteczku niedawno, bo dopiero w 2016 roku. Wcześniej nie funkcjonował tam żaden lokalny browar. Biznes szybko odniósł sukces, a recepta okazała się prosta.

Dywersyfikacja dostaw

Przedsiębiorstwo może rocznie produkować od 2500 do 4500 hektolitrów czterech rodzajów „złocistego” trunku – lager, niefiltrowane, chmielowe z owocową nutą oraz ciemne. Trafiają one do okolicznych lokali gastronomicznych w Olching i Monachium oraz na potrzeby organizacji większych eventów czy targów regionalnych. Piwo można kupić w punktach sprzedaży detalicznej lub sklepach z napojami w całym regionie. Można je również nabyć bezpośrednio w browarze lub zamówić online. Z uwagi na pandemię koronawirusa firma wprowadziła też usługę dostawczą dla okolicy, która umożliwia zamówienie piwa i zaopatrzenie konsumentów bezpośrednio w ich domu.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!