Jak trójwymiarowe czujniki przyspieszają produkcję w branży spożywczej.

Wykorzystanie ultranowoczesnych czujników i rozwiązań systemowych z gamy smart factory w fabrykach i zakładach wytwarzających produkty spożywcze przynosi realne oszczędności.

Ważne także w dobie ograniczeń powodowanych przez pandemię koronawirusa. To dlatego już około połowa polskich przedsiębiorstw wdrożyła technologie Przemysłu 4.0., wśród której prym wiedzie technika 3D. Wykorzystywanie jej na etapie pakowania eliminuje w czasie rzeczywistym krytyczne błędy, pojawiające się przy manualnych pomiarach i ręcznym zapisie, zmniejsza nakłady, optymalizuje procesy w zakresie oszczędności czasu i środków.

Według danych Eurostatu Polska od kilku lat bezsprzecznie należy do głównych producentów żywności w Europie. Udział rodzimych wytwórców i producentów w rynkowej skali całego Starego Kontynentu wynosi aż 9 procent. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego ten sektor pracuje na około 16 procent całkowitej produkcji sprzedanej polskiego przemysłu. W kraju nad Wisłą w średnim ujęciu rocznym zatrudnionych w branży spożywczej jest na stałe około 380 tysięcy osób. Zdaniem specjalistów jednym z wiodących czynników sukcesu i dobrych wyników w krajowych przedsiębiorstwach spożywczych jest Przemysł 4.0. i zastosowanie przyjaznych oraz oszczędnych technologii ze zróżnicowanej palety rozwiązań smart factory.

Cyfrowa automatyzacja

Potwierdza to badanie przeprowadzone w 2019 roku przez Kantar Polska, przy współudziale Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii. Na jego podstawie stwierdzono, że już jedno na pięć średnich i dużych przedsiębiorstw w Polsce prowadzi działania systemowe związane z konkretnymi aspektami Przemysłu 4.0. Więcej niż jedna na trzy firmy korzysta z wyspecjalizowanych do tego działów, odpowiadających za zarządzanie zmianami i wdrażanie technologicznych innowacji. W blisko połowie krajowych przedsiębiorstw innowacyjne rozwiązania już działają, tyle że są jeszcze w początkowej fazie etapów implementowania rozwiązań zaliczanych do czwartej rewolucji przemysłowej.

Oferta produktów dostępnych na rynku, stworzonych specjalnie do zastosowań w przemyśle spożywczym, obejmuje chociażby innowacyjne czujniki pozycji, czujniki procesowe, systemy sterowania i technikę łączeniową oraz 3D. Stale rosnącą popularnością w polskich fabrykach cieszą się czujniki służące do pomiaru: ciśnienia, poziomu, przewodności, temperatury, monitorowania drgań, ale również innowacyjne zastosowania w dziedzinie okablowania.
Wszystkie te produkty wykonane są z wysokiej klasy materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Mają obudowę spełniającą wymagania higieniczne, wyróżniają się wysoką szczelnością i odpornością temperaturową. Ofertę uzupełniają odpowiednie konektory o wysokim stopniu ochrony oraz akcesoria montażowe ze stali kwasoodpornej przeznaczone specjalnie dla branży spożywczej. Wszystkie urządzenia i systemy spełniają wymagania światowych norm oraz unijnych dyrektyw.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!