Jakie korzyści z gospodarki obiegu zamkniętego czerpią firmy z branży spożywczej?

Jak możesz zachęcić swoją firmę do zmniejszenia ilości odpadów i ochrony środowiska przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów i zwiększeniu zadowolenia klienta? Brzmi jak bajka, ale niewątpliwie jest to możliwe dzięki przejściu na system gospodarki zamkniętej.

Gospodarka o obiegu zamkniętym to system, który dąży do eliminacji odpadów i ciągłego korzystania z zasobów. W przeciwieństwie do tradycyjnej gospodarki liniowej, w której wytwarzamy, zużywamy i wyrzucamy towary, w obiegu zamkniętym najważniejsze jest stworzenie koła, w którym minimalizujemy ilość odpadów i zanieczyszczeń przez jak najdłuższe użytkowanie produktów i materiałów oraz znajdowanie sposobów na tworzenie nowych zasobów z tego, czego się pozbywamy.

Klienci w dzisiejszym świecie mają większą świadomość swojego wpływu na środowisko. Firmom coraz trudniej jest zyskać dostęp do surowców. Dzięki gospodarce o obiegu zamkniętym wydobywamy z produktów maksymalną wartość, gdy są jeszcze w użyciu, a na koniec danego okresu użytkowania odzyskujemy i odnawiamy produkty i materiały. Oczywiście, taka zmiana jest możliwa dzięki zastosowaniu odpowiednich narzędzi informatycznych, takich jak nowoczesne, szyte na miarę systemy ERP.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!