Kriogenika. Alternatywne rozwiązanie w zakresie mrożenia produktów spożywczych.

Mrożenie kriogeniczne to rynek niszowy ale bardzo ważny.

Mówiąc o kriogenice wiele osób wyobraża sobie farmy, na których milionerzy zamrażają swoje ciała w nadziei, że medycyna zapewni im nieśmiertelność. Tymczasem mrożenie kriogeniczne, choć jako metoda cały czas niszowe, jest nam o wiele bliższe i bardzo ważne, służąc np. do mrożenia produktów spożywczych.

Istnieją dwie standardowe metody zamrażania żywności na skalę przemysłową – mechaniczna i kriogeniczna.

Metoda mechaniczna polega na użyciu chemicznego czynnika chłodniczego, takiego jak freony lub amoniak, stosowanego w cyklu zamkniętym. System przenosi duże ilości schłodzonego powietrza w celu zamrożenia produktu – działa na zasadzie lodówki, ale ma rozmiar przemysłowy, z nieco głośniejszym silnikiem.

System kriogeniczny do zamrażania produktu wykorzystuje ciekły azot lub ciekły dwutlenek węgla. Produkt ma bezpośredni kontakt z czynnikiem chłodniczym poprzez natrysk, konwekcję i/lub kąpiel w czynniku.

Istnieją zalety oraz wady zarówno mrożenia mechanicznego jak i mrożenia kriogenicznego.

W przypadku mrożenia mechanicznego koszty operacyjne są ściśle uzależnione od ceny elektryczność, dodatkowo niezbędne są też duże inwestycje kapitałowe w sprzęt. Ponadto mrożenie mechaniczne oferuje małą elastyczność działania, ponieważ zasadniczo ustawia się wartości zadane w zamrażarkach. Instalacja mechanicznego systemu zamrażania zajmuje więcej czasu niż kriogenicznego, a w celu utrzymania układu mechanicznego potrzeba bardzo dużo pracy i energii.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!