ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach
W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach przetwórstwa mięsa. Optymalizacja to dziś słowo klucz, zwłaszcza w obliczu rosnących wyzwań, z którymi na co dzień mierzą się producenci. Ale też ciekawy temat do rozmów z naszymi ekspertami. Serdecznie zapraszamy na stoisko C30 w pawilonie 11.1.
Na IFFA zaprezentujemy macierz MMM (Meat Management Matrix) i pokażemy możliwości systemu ERP dopasowanego do potrzeb branży mięsnej. Naszym celem jest połączenie konkretnych wymagań branżowych z wieloaspektowymi możliwościami kompleksowego rozwiązania.
Biznes mięsny nie należy do łatwych: zakłady przetwórstwa mięsa muszą mierzyć się z globalną konkurencją. Łańcuchy dostaw stają się coraz bardziej złożone, a sieci handlu detalicznego stawiają coraz wyższe wymagania w zakresie szybkości realizacji dostaw i jakości produktów. Na dodatek rosnące ceny zakupu surowców coraz mocniej wpływają na marże. Producenci muszą teraz wykonywać kilka rzeczy naraz: pozyskiwać nowe kanały sprzedaży, spełniać wymagania ustawowe i cyfryzować procesy. Mówiąc więc o optymalizacji systemów trzeba pamiętać o tym, że wymagania zakładów mięsnych są różne, a analizy przedwdrożeniowe wykazują w rezultacie różne stany faktyczne.
Założenia wyjściowe Smart Meat Factory
– Dane to podstawa: ustawodawca i konsumenci wymagają pełnego śledzenia pochodzenia każdego produktu – to trend, który postawił wiele przedsiębiorstw przed dużymi wyzwaniami. Przejrzystość i trafne decyzje bazują na danych, a także na możliwości ich szybkiej analizy. Dlatego też funkcje, takie jak inteligentne planowanie produkcji, raportowanie wskaźników KPI, informacje z obszaru księgowości i controllingu czy też optymalizacja zarządzania magazynami wysuwają się w wielu przedsiębiorstwach na pierwszy plan.
– Łańcuch dostaw to sprawa zasadnicza: rosnące koszty w obrębie łańcucha dostaw i niestabilne rynki eksportu powodują, że na znaczeniu zyskują szybkość reakcji, dokładne planowanie i prognozowanie, efektywne wykorzystanie zasobów oraz sprawna organizacja całego łańcucha. Producenci muszą być w stanie dopasować asortyment do wymagań konsumentów, czego przykładem są produkty regionalne czy produkty BIO. A jednocześnie pogłębiać integrację pionową w obszarze dań gotowych czy przekąsek. Każdy, kto chce podołać tym wyzwaniom, musi na bieżąco optymalizować łańcuch tworzenia wartości. To z kolei wymaga poniesienia inwestycji. Jednak te inwestycje się zwracają. Pod warunkiem, że są one dokonywane pod kątem potrzeb zakładów przetwórstwa mięsa.
– Automatyzacja jest kluczowa: w przypadku automatyzacji produkcji należy najpierw skoncentrować się na integracji ERP, MES i CIM. Predykcyjne utrzymanie ruchu (PdM) i robotyka to kolejny krok w tym procesie. Inteligentna fabryka otwiera nowe możliwości optymalizacji. Warto mieć takie możliwości, zwłaszcza w kontekście presji kosztowej, złożonych regulacji prawnych, zmieniających się zachowań konsumentów i silnej konkurencji.
– Zintegrowany przepływ informacji i materiałów dzięki zastosowaniu nowych urządzeń zapewniających komunikację M2M, bieżącemu raportowaniu OEE oraz integracji sklepów internetowych. Spójne dane, od uboju do półki sklepowej, dają przedsiębiorstwu dobre podstawy do dalszego wzrostu, a także zwiększają jego konkurencyjność i odporność na różne zawirowania rynkowe.
ERP ujęte w różnych perspektywach
Indywidualne wymagania i różne punkty widzenia w znacznym stopniu kształtują podejście przedsiębiorstw do projektów cyfryzacji. Niemniej jednak, aby mieć cały łańcuch tworzenia wartości pod kontrolą i zapewnić przedsiębiorstwu bezpieczną przyszłość warto już w średnioterminowej perspektywie rozważyć wdrożenie kompleksowego systemu z funkcjonalnościami dedykowanymi dla branży mięsnej.
Podczas tegorocznych targów IFFA zaprezentujemy możliwe konfiguracje takiego systemu, a także specjalne funkcje dla poszczególnych obszarów – rzecz jasna z wykorzystaniem dedykowanej macierzy MMM. Co do zasady, rozwiązanie branżowe można wdrożyć w trzech wariantach: BASIC ERP dla małych zakładów mięsnych, FACTORY ERP dla pojedynczych zakładów produkcyjnych lub INDUSTRY ERP dla całego przedsiębiorstwa.
Skontaktuj się z nami i odbierz bilet uprawniający do bezpłatnego wstępu na IFFA w wybranym przez Ciebie dniu!
Formularz kontaktowy w zakładce dostawcy na platformie Food Industry Support
Do zobaczenia!
Źródło i fot.: CSB-System