System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP. Dlatego właśnie podejmując decyzję o implementacji systemu, decydenci z branży spożywczej i napojów muszą wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Bazując na ponad 1200 wdrożeniach naszego systemu i rozmów z naszymi klientami wiemy, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
1. Dopasowanie systemu pod kątem specyfiki branży
Jeżeli system jest dedykowany dla przemysłu spożywczego, to implementacja przebiegnie pomyślnie. Co do zasady, piekarnie i cukiernie mierzą się z innymi wyzwaniami niż mleczarnie, zakłady przetwórstwa mięsa różnią się od zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, producenci wyrobów delikatesowych mają inne wymagania niż producenci dań gotowych. Wyspecjalizowane systemy ERP dla przemysłu spożywczego i napojów bazują na doświadczeniu innych przedsiębiorstw i na najlepszych praktykach. Decydenci mogą być więc pewni, że proces wdrożenia ERP zakończy się sukcesem. Co ważne, rozwiązanie ERP pozwoli także ulepszyć procesy w przedsiębiorstwie. Dobrym przykładem jest śledzenie pochodzenia. System ERP dedykowany dla branży spożywczej i napojów ma wbudowane w standardzie funkcje śledzenia pochodzenia. Zachęcamy do obejrzenia krótkiego materiału wideo o tym, jak nasze rozwiązanie do śledzenia pochodzenia działa w firmie Wolf.
2. Zakres funkcji systemu ERP
System ERP w funkcji centralnego narzędzia do zarządzania przedsiębiorstwem musi obejmować wiele obszarów i oferować szeroki zakres funkcji. W przeciwnym razie byłoby konieczne użycie rozwiązań wyspowych poza systemem ERP, co z kolei oznaczałoby dużą liczbę interfejsów i zduplikowane struktury bazodanowe. Także dalszy rozwój środowiska IT i procesów byłby problematyczny. Kompleksową integrację przy użyciu szerokiego zestawu funkcji chcielibyśmy pokazać na przykładzie mleczarni Naabtaler Milchwerke. Średniej wielkości przedsiębiorstwo postawiło na 100-procentową integrację – od księgowości aktywów trwałych do systemu czasu pracy i od integracji laboratorium do serwisu maszyn i urządzeń. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do przeczytania historii referencyjnej: Integracja od A do Z
3. Możliwość rozbudowy oprogramowania
Wymagania wobec przedsiębiorstw stale się zmieniają. W takiej sytuacji istotne jest elastyczne rozszerzenie ERP o kolejne moduły, bez rozwiązań wyspowych i interfejsów. Długoletni klient CSB, piekarnia Rischart’s Backhaus, stopniowo rozszerzała zakres swojego systemu ERP, integrując w nim także nowe linie pakujące i kasy. Najlepiej odda to historia referencyjna: Spokojny rytm pracy
4. Użycie systemu na szeroką skalę
Aktualnie coraz ważniejsza staje się możliwość zastosowania oprogramowania w skali globalnej. W dużym stopniu odnosi się to do średnich zakładów z perspektywą wzrostu. Warto zadać tu sobie kilka pytań. A więc: Czy system ERP może być użyty globalnie? Czy jest dostępny w wielu językach? Czy zespół konsultantów jest do dyspozycji też na innych kontynentach? Jeśli tak, to taki system ERP ma dużą przewagę, jeżeli chodzi o gwarancję rozwoju i ekspansji.
5. Stabilność i bezpieczeństwo
Wysoka dostępność i ciągłe aktualizacje systemu ERP to konieczność. Dodatkowym odciążeniem dla działów IT jest możliwość łatwego i niedrogiego zorganizowania procesów informatycznych w chmurze. Obniża to wysokie koszty zasobów IT i zwiększa bezpieczeństwo, ponieważ oprogramowanie jest hostowane w certyfikowanym centrum danych, a nie na własnym serwerze. Powstałe w ten sposób oszczędności można przesunąć na przykład na optymalizację. Dodatkowo, za pomocą oprogramowania bazującego na aplikacjach web możliwe jest także połączenie w bardzo krótkim czasie zakładów produkcyjnych, logistycznych i handlowych w sieć.
6. Integracja ERP z MES
Im bardziej produkcja zintegrowana jest z ERP, tym lepiej. Rozwiązanie CSB Factory ERP® łączy te obszary, oferując zalety ERP i MES. Dla przedsiębiorstw o strukturze holdingu albo usługowych zintegrowany MES nie jest istotny, ale dla zakładów produkcyjnych to podstawowe narzędzie kontroli i optymalizacji procesów.
7. Wsparcie automatyzacji przez ERP
Także poza obszarem produkcji, automatyzacja pomaga także w eliminowaniu manualnej rejestracji danych i manualnego sterowania procesami, a także w kontrolowaniu efektywności procesów w systemie ERP. System ERP powinien także wspierać automatyzację logistyki wewnętrznej – zwłaszcza w kontekście wysokich wymagań w kwestii świeżości artykułów. Automatyzacja logistyki wewnętrznej nie tylko pozwala obniżyć koszty, lecz tworzy także podstawę dla Przemysłu 4.0 i dla inteligentnej fabryki. Za przykład możemy podać naszego klienta, firmę ProMessa. Zakład niemal dwukrotnie zwiększył dzienną produkcję dzięki innowacyjnym rozwiązaniom logistycznym – przy zachowaniu wydajności dostaw na poziomie 99 procent. Najlepiej przedstawi to film wideo: ProMessa: Przewaga konkurencyjna dzięki zautomatyzowanej logistyce wewnętrznej
8. Gotowość do pracy z aplikacjami Przemysłu 4.0
Wraz z rozwojem Internetu Rzeczy (IoT) zwiększać się będzie automatyzacja i ilość danych do przetworzenia. Eksperci szacują, że w przyszłości całe zarządzanie łańcuchem dostaw żywności i napojów będzie mocniej powiązane niż dziś, a dane o konsumentach będą w czasie rzeczywistym także do dyspozycji producentów dla potrzeb planowania produkcji. Pierwszym krokiem do inteligentnej fabryki spożywczej jest wdrożenie takiego systemu ERP, który spełnia wymagania przedsiębiorstw i zwiększa konkurencyjność rynkową.
9. Doświadczenie wdrożeniowe
Wszystko zależy w dużej mierze od tego, jak szybko można zacząć używać nowego systemu. Trudno o szybki zwrot z inwestycji, jeśli nad środowiskiem systemowym trzeba pracować przez miesiące, a nawet lata. W tym celu warto dowiedzieć się, czy rozwiązanie ERP można podłączyć za pomocą standardowych interfejsów? Czy dostawca oprogramowania ma sprawdzoną metodykę wdrożeniową i zespół doświadczonych specjalistów branżowych? I czy wcześniej zrealizował już podobne projekty?
Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do obejrzenia naszego webinaru z serii Food Business Masterclass:
Poszukujesz systemu ERP? Dowiedz się, jakie kryteria wyboru są istotne dla przemysłu spożywczego
Autor: Adrian Bogacz, Konsultant ds. sprzedaży, CSB-System Polska Sp. z o.o