Nowa żywność w UE – Lemna minor i Lemna gibba

W dniu 29 stycznia br. Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2025/153, pozwalające na wprowadzenie na rynek Unii Europejskiej dwóch gatunków roślin wodnych: Lemna minor i Lemna gibba, znanych również jako rzęsa drobna i rzęsa garbata, jako nowej żywności. Decyzja otwiera nowe możliwości dla sektora spożywczego, wprowadzając te rośliny na europejskie stoły.

Wymogi i zastosowanie

Zgodnie z nowymi regulacjami, Lemna minor i Lemna gibba mogą zostać wprowadzone na rynek UE jako warzywa liściaste, pod warunkiem, że zawartość manganu nie przekroczy poziomu 6 mg/kg świeżej masy, porównywalnego z zawartością w szpinaku. Rośliny te mogą być spożywane w formie ugotowanej lub jako składnik gotowych do spożycia produktów.

Potencjał rynkowy

Rzęsa wodna, ze względu na wysoką zawartość białka porównywalną do roślin strączkowych, może zyskać na popularności jako alternatywne źródło pożywienia. Wprowadzenie jej na rynek europejski może przyczynić się do urozmaicenia diety konsumentów oraz wspierać zrównoważone praktyki rolnicze. Rzęsa, poza szybkim wzrostem charakteryzuje się także niskimi wymaganiami uprawowymi. Może być uprawiana zarówno w warunkach naturalnych, jak i systemach kontrolowanych. 

Mimo, że w Europie spożywanie jej nie jest jeszcze powszechne, rzęsa cieszy się dużą popularnością w krajach azjatyckich.

Decyzja Komisji Europejskiej stanowi kolejny krok w kierunku poszerzania różnorodności żywności dostępnej na rynku UE. Jednocześnie gwarantuje  konsumentom bezpieczeństwo poprzez ścisłe regulacje dotyczące składu i jakości nowo wprowadzanych produktów.

Źródło: Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2025/153 z dnia 29 stycznia 2025 r.

Więcej artykułów TUTAJ.