Zapraszamy do obejrzenia relacji z wizyty w Ośrodku Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej w Psarach, będącego częścią Centrum Innowacyjnych Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Mieliśmy okazję przyjrzeć się nowoczesnym technologiom, które znajdą zastosowanie w branży spożywczej, a także porozmawiać z ekspertami, którzy na co dzień z nimi pracują. Poznaliśmy również, jakie znaczenie pełni zrównoważona produkcja w nowoczesnym ogrodnictwie.
Jednym z kluczowych celów nowoczesnej produkcji ogrodniczej jest zrównoważony wpływ na środowisko, czyli minimalizowanie negatywnych skutków, o których jeszcze kilkanaście lat temu rzadko się mówiło. To właśnie dlatego w Ośrodku testowane są innowacyjne rozwiązania związane z ochroną oraz metodami uprawy roślin, które mają sprawić, że produkcja stanie się bardziej zrównoważona i będzie wywierała mniejszy wpływ na otoczenie.
“Wszystkie badania prowadzone w Ośrodku w dużej części dążą do wyprodukowania żywności o wysokiej jakości z założeniem minimalnego wpływu na środowisko” – dr inż. Marta Czaplicka – Kierownik Katedry Ogrodnictwa.
“Ponieważ koncepcje Zrównoważonego Ładu ograniczają stosowanie środków ochrony roślin, stąd jednym z naszych priorytetów jest wdrażanie różnych technologii, które będą w stanie zminimalizować stosowanie środków chemicznych.” – dr inż. Janusz Mazurek – Specjalista do spraw ochrony roślin.
Zrównoważona produkcja dzięki szklarni doświadczalnej
Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej dysponuje szklarnią doświadczalną, która umożliwia m.in. odpowiedni sposób naświetlania oraz komputer klimatyczny regulujący warunki termiczne, co pozwala na zminimalizowanie użycia środków chemicznych. Jak wiadomo, nieodpowiednie warunki termiczne i wilgotnościowe wpływają na występowanie niektórych chorób i szkodników. Dzięki specjalnemu systemowi monitorowania warunków klimatycznych w szklarni oraz zastosowaniu środków biologicznych, możliwe jest realizowanie zrównoważonej produkcji.
“Obecnie większość roślin ogrodniczych uprawianych w szklarniach jest uprawiana w technologiach bezglebowych. Wynika to z faktu, że gleba, wbrew temu co nam się wydaje, nie jest najlepszym środowiskiem do rozwoju systemu korzeniowego. Mamy lepsze rozwiązania. Może to być klasyczna hydroponika, do większych roślin stosujemy wartę z wełny mineralnej.” – dr inż. Piotr Chohura – Kierownik Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich.
Alternatywne podłoża w ogrodnictwie
“Podłoża, jakie w tej chwili w ogrodnictwie tradycyjne są wykorzystywane to podłoża na bazie substratu torfowego, czyli torfu wysokiego, który wydobywa się z torfowisk. My staramy się ten tort wyeliminować i zastąpić innymi podłożami na bazie organicznej, na przykład miskant, różnego rodzaju materia organiczna, bio kompost albo green kompost powstały z kompostowania odpadów zielonych miejskich.” – prof. dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski – Kierownik Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii.
“Jeśli chodzi o wykorzystanie czy to grzybów czy ziół, zwracamy coraz większą uwagę na to, co one w sobie zawierają. Możemy właśnie wzbogacając podłoża, wzbogacając te produkty o niezbędne mikroelementy bardzo ważne w życiu człowieka, zwiększyć ich jakość i biodostępność, tym samym możemy produkować troszkę więcej tej żywności funkcjonalnej.” – dr inż. Cecylia Uklańska-Pusz – Katedra Ogrodnictwa.
Nowe technologie dla lepszej jakości i ochrony środowiska
Badania prowadzone w Ośrodku stwarzają także okazję dla producentów żywności na wypróbowanie najnowszych technologii i rozwiązań, czego efektem może być zarówno podniesienie jakości produktów, jak i minimalizacja negatywnych skutków produkcji na środowisko.
Będziemy nadal uważnie śledzić prace prowadzone w Ośrodku i zachęcamy Państwa do tego samego. Z niecierpliwością czekamy na wyniki kolejnych badań, które przybliżą nas do bardziej ekologicznej przyszłości w ogrodnictwie. Więcej artykułów od Naukowców UPWr TUTAJ.
Dziękujemy Magdalenie Rowińskiej – Koordynator Ośrodka, za możliwość odwiedzin oraz zrealizowania materiału.
Autor: Redakcja Food Industry Support