Optymalizacja receptur w przedsiębiorstwie

Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.

Oto 6 powodów, dla których firmy spożywcze powinny pracować z oprogramowaniem zarządzającym recepturami. 

1. Produkcja żywności zgodnie z przepisami

Mając receptury pod 100-procentową kontrolą można produkować żywność zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawnymi, a także sprostać wymaganiom handlu oraz oczekiwaniom dotyczącym jakości sensorycznej  wyrobów. Dotyczy to także szczegółowego wykazu alergenów, wartości odżywczych i dodatków oraz wytwarzania produktów z wykorzystaniem alternatywnych kombinacji surowców. Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej producenci żywności potrzebują optymalizacji receptur w ramach ERP dla produkcji, ponieważ opracowywane manualnie arkusze kalkulacyjne Excel zwyczajnie już nie wystarczają.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!