Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (w skrócie Centrum Innowacyjnych Technologii – CIT) to nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Oficjalne otwarcie laboratoriów CIT planowane jest na 20 maja br.
Sześć nowopowstałych i wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę jednostek specjalistycznych, które działają w trzech obszarach: żywność, środowisko i weterynaria. CIT to odpowiedź na kluczowe wyzwania współczesnego świata, czyli ochrona bioróżnorodności, zrównoważona, ale i efektywna produkcja żywności, walka z postępującymi zmianami klimatu, a jednocześnie dostosowanie do tych, które już zaszły.
Food Industry Support: Platforma Food Industry Support zawsze podkreśla kluczową rolę innowacji w rozwoju branży spożywczej i rolniczej oraz stanowi most pomiędzy wiedzą a praktycznym jej zastosowaniem. Informuje swoich czytelników o najnowszych technologiach, trendach i wydarzeniach w branży rolno-spożywczej. Nowa odsłona Platformy Food Industry Support zbiega się z wyjątkowym wydarzeniem dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – otwarciem Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT). CIT jest unikalnym w skali kraju ośrodkiem badawczo-rozwojowym łączącym biznes z nauką w obszarze nowoczesnej technologii żywności, przetwarzania odpadów z przemysłu rolno-spożywczego, biotechnologii, rolnictwa i medycyny weterynaryjnej.
Dominika Sokulska: Nowa odsłona Food Industry Support i otwarcie CIT, to sprzyjająca obu przedsięwzięciom koincydencja. Wprawdzie współpraca UPWr i Platformy trwa już od 2020 r., ale teraz rozpoczynamy wspólnie zupełnie nowy etap rozwoju. UPWr/CIT będzie na stałe obecny na Platformie, żeby informować przedsiębiorców o otwierających się nowych możliwościach realizacji usług badawczych i projektów w CIT, a także o najnowszych badaniach w obszarze technologii żywności i przetwarzania i gospodarki odpadami z przemysłu rolno-spożywczego.