Warning: Attempt to read property "permalink" on bool in /home/brandybrand/domains/foodindustry-support.pl/public_html/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/context/meta-tags-context.php on line 308

Otwarcie Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT)

Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (w skrócie Centrum Innowacyjnych Technologii – CIT) to nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Oficjalne otwarcie laboratoriów CIT planowane jest na 20 maja br.

Sześć nowopowstałych i wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę jednostek specjalistycznych, które działają w  trzech obszarach: żywność, środowisko i weterynaria. CIT to odpowiedź na kluczowe wyzwania współczesnego świata, czyli ochrona bioróżnorodności, zrównoważona, ale i efektywna produkcja żywności, walka z postępującymi zmianami klimatu, a jednocześnie dostosowanie do tych, które już zaszły.

Food Industry Support: Platforma Food Industry Support zawsze podkreśla kluczową rolę innowacji w rozwoju branży spożywczej i rolniczej oraz stanowi most pomiędzy wiedzą a praktycznym jej zastosowaniem. Informuje swoich czytelników o najnowszych technologiach, trendach i wydarzeniach w branży rolno-spożywczej. Nowa odsłona Platformy Food Industry Support zbiega się z wyjątkowym wydarzeniem dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – otwarciem Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT). CIT jest unikalnym w skali kraju ośrodkiem badawczo-rozwojowym łączącym biznes z nauką w obszarze nowoczesnej technologii żywności, przetwarzania odpadów z przemysłu rolno-spożywczego, biotechnologii, rolnictwa i medycyny weterynaryjnej. 

Dominika Sokulska: Nowa odsłona Food Industry Support i otwarcie CIT, to sprzyjająca obu przedsięwzięciom koincydencja. Wprawdzie współpraca UPWr i Platformy trwa już od 2020 r., ale teraz rozpoczynamy wspólnie zupełnie nowy etap rozwoju. UPWr/CIT będzie na stałe obecny na Platformie, żeby informować przedsiębiorców o otwierających się nowych możliwościach realizacji usług badawczych i projektów w CIT, a także o najnowszych badaniach w obszarze technologii żywności i przetwarzania i gospodarki odpadami z przemysłu rolno-spożywczego. 

„Uniwersytet/CIT posiada wiedzę, kadrę ekspercką, a także nowoczesną infrastrukturę dedykowaną do wspólnych przedsięwzięć z przemysłem.”

Celem przedsięwzięcia Food Industry Support zainicjowanego przez Macieja Ratajczaka jest łączenie wiedzy z obszaru produkcji żywności z potrzebami rynku i przedsiębiorców. Uniwersytet/CIT posiada wiedzę, kadrę ekspercką, a także nowoczesną infrastrukturę dedykowaną do wspólnych przedsięwzięć z przemysłem. Interakcje na styku świata nauki i biznesu generują  nie tylko  innowacyjne, rynkowo konkurencyjne pomysły, nowe metody produkcji i nowe produkty. Wpływają również na  jakość i bezpieczeństwo finalnych produktów.

Polskie społeczeństwo jest coraz bardziej świadome ogromnego wpływu jakie ma dobrej jakości żywność na zdrowie, jakość życia, zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. Coraz częściej szukamy określonych cech produktowych, zawartości prozdrowotnych komponentów, małej zawartości ulepszaczy, konserwantów. Czytamy etykiety i wolimy, gdy jest na nich mniej dodatków z literką E. Zdajemy sobie też sprawę z konieczności wdrażania technologii bezodpadowych w przetwórstwie rolno-spożywczym w kontekście wyzwań klimatycznych, stopniowego przestawiania sektora na odnawialne źródła energii, zmniejszania chemizacji rolnictwa, dbania o bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt itp. 

Specjalny wywiad dla platformy Food Industry Support.

Do wszystkich tych działań konieczna jest nowa wiedza, wysokie kompetencje naukowców, ekspertów, absolwentów uczelni, ciągła i efektywna współpraca między naukowcami i przedsiębiorcami. Wsparcie infrastrukturalne tej współpracy to rola, jaką CIT ma pełnić na Uczelni i w naszym otoczeniu społeczno-gospodarczym. Jest to dla nas duże, ale jednocześnie bardzo ciekawe wyzwanie. Od wielu lat jako Uczelnia współpracujemy z gospodarką i działamy na rzecz otoczenia społeczno-gospodarczego. Bogata i różnorodna infrastruktura CIT, od szklarni eksperymentalnej, przez minibrowar, po całe spektrum laboratoriów badawczo-rozwojowych w obszarze technologii żywności, środowiska i weterynarii otwiera dla tej współpracy zupełnie nowe możliwości. Będziemy o tym informować przedsiębiorców na łamach Food Industry Support w najbliższej przyszłości. 

„Laboratoria Centrum Innowacyjnych Technologii będą miejscem spotkań ciekawych firm, producentów żywności, naukowców, doktorantów, ale też inwestorów poszukujących atrakcyjnych rynkowo wyników badań.”

FIS: Jaką rolę może odegrać CIT i jego infrastruktura we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym?

DS: Ta rola jest trudna do przecenienia. Jak wspomniałam, CIT nie będzie inicjatorem tej współpracy ale jej organizatorem i promotorem, gdyż ona już realnie istnieje i bardzo dobrze się rozwija. Chcemy podnieść ją na wyższy poziom mierzony liczbą zrealizowanych projektów i wdrożonych do przemysłu innowacji. Laboratoria Centrum Innowacyjnych Technologii będą miejscem spotkań ciekawych firm, producentów żywności, naukowców, doktorantów, ale też inwestorów poszukujących atrakcyjnych rynkowo wyników badań.

Wierzymy, że CIT to będzie miejsce inspirujące do rozwijania unikalnych pomysłów, gdzie wiedza naukowa będzie służyła powstawaniu produktów służącym naszemu zdrowiu i poprawiającym jakość życia. Może to brzmi górnolotnie, ale jest w pełni realne. Obserwujemy dziś imponujący rozwój wiedzy na temat tego, jak odżywianie wpływa na samopoczucie, zdrowie, nastrój, wydolność organizmu, odporność na schorzenia, czyli na tzw. długowieczność (ang. longevity). Trzeba więc zwiększyć wysiłki, żeby wdrażać tę wiedzę do praktyki. Będziemy ważnym ośrodkiem badawczo-rozwojowym wpływającym na zmniejszenie luki pomiędzy poziomem wiedzy a poziomem stosowanych dziś technologii dla poprawy stanu naszego zdrowia. 

„CIT będzie miejscem inspirującym do rozwijania pomysłów, gdzie wiedza naukowa będzie służyła powstawaniu produktów służącym zdrowiu i poprawiającym jakość życia.”

FIS: Co będzie miarą sukcesu tego przedsięwzięcia?

DS.: Jak już wspomniałam, najłatwiejszym do weryfikacji sukcesem będzie liczba i wartość projektów zrealizowanych we współpracy z przedsiębiorcami. Dla nas jednak najcenniejszą miarą sukcesu będzie liczba i wartość wdrożonych do gospodarki wyników tych projektów. Beneficjentami będą zarówno naukowcy naszej uczelni, jak też  partnerskie przedsiębiorstwa i region. Długofalową miarą naszego sukcesu będzie również poziom zdrowotności mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska. Powinien on poprawić się wskutek zdrowszej diety, a tę można zapewnić tylko dysponując producentami dobrej, zdrowej żywności.

Liczymy tu na wsparcie samorządów, organizacji pozarządowych, organizacji konsumenckich, dietetyków i lekarzy. Rozumieją i doceniają oni rolę odpowiedniego żywienia jako narzędzia profilaktyki zdrowotnej powiązanego ze stylem życia. Dotyczy to zarówno dzieci, ludzi młodych, dojrzałych, seniorów oraz osób z określonymi schorzeniami. Na każdym z tych etapów życia powinniśmy zwracać uwagę na szczególne właściwości naszej diety wynikające z potrzeb naszego organizmu. Producenci żywności powinni to brać pod uwagę proponując rynkowi odpowiednie, zrównoważone i zdrowe produkty dla odpowiednich grup społeczeństwa.

Otwarcie Centrum Innowacyjnych Technologii.

FIS: Mamy dziś do czynienia z często szkodliwymi zaleceniami dietetycznymi, ulegamy modom, ale też, coraz częściej, wspieramy zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt. Zmieniają się nawyki żywieniowe, w Polsce i na świecie rośnie odsetek wegetarian, wegan…

DS: To jest wyśmienity przykład, kwestia spadku spożycia mięsa jest coraz większym wyzwaniem dla dietetyków i producentów żywności. Brak mięsa w diecie musi być zastąpiony odpowiednimi zamiennikami roślinnymi, a to wymaga nowych receptur, odpowiedniego doboru składników ułatwiających ich przyswajalność. 

„Dysponujemy laboratoriami badawczymi, szklarnią eksperymentalną, mini liniami do produkcji eksperymentalnej piwa, wyrobu pieczywa, serowarnią…”

FIS: Czym dysponować będzie CIT i kiedy planowane jest otwarcie jego laboratoriów?

DS: Centrum Innowacyjnych Technologii będzie  wyposażone w najnowocześniejszą infrastrukturę badawczą służącą badaniom produkcji roślinnej, zwierzęcej, oraz współpracy z branżą foodtech i agrotech. W skład naszej infrastruktury wchodzi 27 laboratoriów tworzących trzy makroklastry w obszarach: żywność, środowisko i weterynaria. Laboratoria zlokalizowane są w sześciu miejscach: na terenie kampusu uczelni oraz w naszych stacjach badawczych w Pawłowicach, Psarach i na Swojcu. Dysponujemy laboratoriami badawczymi, szklarnią eksperymentalną, mini liniami do produkcji eksperymentalnej piwa, wyrobu pieczywa, serowarnią… Mogłabym długo wymieniać. Oprócz świetnie wyposażonych laboratoriów i pomieszczeń dedykowanych do rozwoju produktu, dysponujemy jeszcze profesjonalną  pracownią technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta.

Otwarcie Centrum Innowacyjnych Technologii.

Tu w warunkach symulujących restaurację będą mogli szkolić się kucharze, bariści i kelnerzy. Nowoczesne wyposażenie kuchni wraz z obszernym stanowiskiem demonstracyjnym i oprogramowaniem wykorzystywanym w branży HoReCa pozwoli prowadzić zaawansowane prace badawczo – rozwojowe nad opracowywaniem i receptur potraw i produktów dietetycznych, a także testowaniem innowacyjnych półproduktów. Pracownia umożliwia prowadzenie szkoleń dla kilkunastu kucharzy jednocześnie – w scenerii niczym w programie Master Chef.

Dodatkowo Pracownia stanu odżywienia i badań wysiłku fizycznego posłuży do kompleksowych badań oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia. Zarówno pod kątem analiz biochemicznych, jak i wydolności fizycznej i ogólnego stanu organizmu. Umożliwi to rozwój dedykowanych programów rozwojowych dla osób zdrowych lub osób z problemami metaboliczno-zdrowotnymi typu: nadwaga i otyłość, cukrzyca, nadciśnienie. 

„Głównym celem CIT jest współpraca z przedsiębiorstwami otwartymi na nowe produkty zgodne z trendami, konkurencyjne, oparte na najnowszej wiedzy rozwiązania.”

Poza tym posiadamy ośrodek konferencyjny z możliwością organizacji imprez w plenerze na terenach zielonych wokół Pałacyku w Pawłowicach. To doskonałe miejsce na organizację degustacji, prezentacje produktu, czy imprezy plenerowe, jak organizowane corocznie Święto Wina i Sera. Głównym celem CIT jest współpraca z przedsiębiorstwami otwartymi na nowe produkty zgodne z bieżącymi i przyszłymi trendami, konkurencyjne, oparte na najnowszej wiedzy rozwiązania. 

Z czasem będziemy rozwijać nasze możliwości badawcze w ramach realizowanych projektów. W ten sposób biznes rolniczy i spożywczy będzie miał realny wpływ na przyszły profil naszych laboratoriów. Tworzymy unikalny interfejs pomiędzy poszukującymi nowości przedsiębiorcami a naukowcami mającymi unikalną wiedzę niezbędną do odpowiedzi na wyzwania rynków przyszłości. Wkrótce uruchomimy naszą stronę internetową informującą wyczerpująco potencjalnych partnerów technologicznych i biznesowych o możliwościach badawczych i usługowych naszego Regionalnego Centrum.  

Platforma będzie regularnie aktualizowana o informacje dotyczące naszych laboratoriów, możliwości badawczych, liderów myśli naukowej, aktualnie realizowanych projektów, publikacji naukowych, osiągnięć badawczych oraz ofert współpracy technologicznej, mających na celu promocję innowacji i współpracy międzysektorowej.

Oficjalne otwarcie laboratoriów CIT planujemy na 20 maja. Zainteresowanych współpracą zapraszamy.  

W ramach wydarzenia będzie można zwiedzić laboratoria, porozmawiać z naukowcami, zapoznać się z badaniami jakie dziś są prowadzone w ramach prac naukowych i rozwojowych na UPWr.

Specjalny wywiad dla platformy Food Industry Support.

Autorzy: Food Industry Support  /dr inż. Dominika Sokulska

Dyrektor Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności