Potencjał rozwojowy hodowli owadów jadalnych

Hodowla owadów jadalnych ma duży potencjał rozwojowy. Wg raportu ONZ konsumpcja owadów może być pomocna w walce z głodem na świecie. Jest ważnym elementem uzupełniania niedoborów białka paszowego na obszarach o niskim areale upraw roślin wysokobiałkowych. Owady mogą zapewnić zrównoważoną i przyjazną dla środowiska produkcję żywności dla ludzi oraz pasz dla zwierząt.

Wg badania IPIFF (International Platform for Insects as Food and Feed – Międzynarodowej Platformy Owadów Żywności i Pasz) prognozuje się dla branży „owadziej” duży wzrost produkcji w kilku latach. Jest to nawet do 1,2mln ton w 2025 roku i 3 mln ton do 2030. Wskazuje się też na wykorzystanie 10% produkcji do celów spożywczych. Pozostała część przeznaczona będzie na cele paszowe dla różnych gatunków zwierząt w tym akwakultury, zwierząt ozdobnych, towarzyszących oraz gospodarskich.

W dziedzinie żywienia ludzi eksperci EFSA wyrazili pozytywną opinię dla stosowania owadów jako żywności, stwierdzając że jest bezpieczna w proponowanych stosowaniach w herbatnikach, przekąskach, batonach i makaronach. Wcześniej Komisja Europejska zatwierdziła wykorzystanie Mącznika Młynarka jako nowej żywności, nadając impuls do produkcji, konsumpcji i ogólnemu rozwojowi branży.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!