20 stycznia Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89) pozwalające na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) jako nowej żywności. Warunkiem jest poddanie go promieniowaniu UV. Sproszkowany mącznik będzie mógł stanowić dodatek w produktach, takich jak pieczywo, sery czy dżemy.
Pojawienie się kolejnego aktu prawnego umożliwiającego wprowadzenie produktów zawierających owady w swoim składzie jest kontynuacją polityki UE. Zezwolenia na dodawanie owadów do produktów spożywczych wydawane są na wniosek konkretnych firm. Choć Europejczykom daleko jest od kultury spożywania owadów, zauważono, że to ciekawa alternatywa zawierająca w sobie potrzebne substancje odżywcze. Poza tym produkcja owadów w wielu przypadkach jest bardziej zrównoważona pod względem zużycia wody, wykorzystania areału ziemi czy ilości pokarmu potrzebnego do wytworzenia masy białka.
Hodowla owadów
Należy zauważyć, że hodowla owadów jest wciąż w fazie wschodzącej. Kolejne firmy na całym świecie tworzą technologie umożliwiające hodowle różnych gatunków owadów. Otrzymywany materiał ma mieć stabilne właściwości, być bezpieczny dla klienta, a także atrakcyjny finansowo. Warto również dodać, że w hodowli owadów nie wykorzystuje się środków leczniczych, antybiotyków czy innych substancji wykorzystywanych w konwencjonalnych hodowlach takich jak drób czy trzoda chlewna.
Polska wykazuje duży potencjał do tego, by osiągnąć skale przemysłowe hodowli owadów. Głównym celem rodzimych firm jest hodowla owadów na cele paszowe i karmowe. Pierwsza polska firma zajmująca się przemysłową produkcją mącznika młynarka planuje uruchomić zakład przetwórczy w 2025 r. W zakładzie produkowane będą produkty takie jak: przetworzone białko zwierzęce i tłuszcz, które trafią do karm dla zwierząt towarzyszących.
Wraz z rozwojem branży powstają inne ciekawe inicjatywy. Jedną z nich jest Polskie Stowarzyszenie Hodowców i Przetwórców Owadów. Organizacja ma na celu zrzeszenie osób i firm zajmujących się rynkiem owadzim – hodowlą, przetwórstwem, produkcją, dystrybucją, sprzedażą, legislacją.
Więcej w temacie owadów TUTAJ
Autor: Paweł Górzyński, CEO Tenebria