Przyszłość druku 3D w branży spożywczej

Druk 3D to technologia, która odgrywa coraz większą rolę w wielu branżach w tym branży spożywczej.

Szeroki zakres możliwości oraz materiałów eksploatacyjnych sprawia, że drukarki 3D znajdują coraz więcej zastosowań w najróżniejszych gałęziach przemysłu. Nie omija to także przemysłu spożywczego, gdzie druk 3D może zmienić przyszłość tego sektora, a jego wpływ może być odczuwalny w skali globalnej.

Jak druk 3D zmniejsza koszty związane z produkcją? Czy druk 3D ma jakąkolwiek szansę zaistnieć w branży spożywczej? Mimo że jest to już znana na całym świecie technologia, adaptacja jej dla branży spożywczej dopiero zaczyna raczkować.

Firma Omni3D jest pierwszym polskim producentem przemysłowych drukarek 3D w technologii FFF (Fused Filament Fabrication). Działa w kraju i za granicą. Oferuje przemysłowe systemy do druku 3D oraz specjalistycznych filamentów, wynajem maszyn przemysłowych oraz druk 3D na zlecenie. W dostępnych pakietach znajdują się również rozbudowane usługi audytorskie, szkoleniowe i serwisowe. Ich celem jest optymalizacja produkcji w przedsiębiorstwach. Odbywa się to poprzez odnalezienie procesów, w których zastosowanie druku 3D przyniesie oczekiwaną oszczędność czasu i kosztów.

Pandemia Covid-19 spowodowała wiele zmian w sposobie prowadzenia biznesu i zarządzania przedsiębiorstwami w szczególności produkcyjnymi. Firmy szukają nowych możliwości, innowacji, zooptymalizowania produkcji, oszczędności czasu i pieniędzy.

Wyzwania przemysłu spożywczego, a zastosowanie druku 3D:

    – Zachowanie odpowiedniej czystości i sterylności oraz ochrona przed potencjalnym zakażeniem żywności.
    – Technologia FFF używa do wydruków filamentów. Są one wysoko odporne temperaturowo, mogą podlegać sterylizacji, mogą być dezynfekowane.
    – Elementy automatyki, które mają bezpośrednią styczność z żywnością są wykonane z odpowiednio dobranego materiału niewchodzącego w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi. Nie mogą być narażone na ryzyko korozji – wydrukowane elementy są bardzo wytrzymałe (porównywalne do metalu). Nie ulegają korozji, są odporne na działania substancji chemicznych pakowanie – zmiany asortymentu oraz związana z nimi dywersyfikacja produkcji, nowe produkty to często również nowe.
    – Opakowania. Szybkie prototypowanie to jedna z głównych zalet technologii druku 3D drogie części zamienne do maszyn produkcyjnych.
    – Drukowane części są w pełni niezawodne i łatwe do wymiany w przyszłości w ciągu maksymalnie 24 godzin i przy obniżeniu kosztów o 75%, brak konieczności ich magazynowania.

Technologia FFF ma zastosowania w branży spożywczej, jednak wykorzystanie druku 3D w tym zakresie obarczone jest pewnymi obostrzeniami. Kontakt z żywnością wymaga od stosowanych materiałów, maszyn i całych linii produkcyjnych specjalnych atestów lub certyfikacji, które potwierdzą, że tworzywo jest bezpieczne w kontakcie z jedzeniem.

Materiały o specyficznych właściwościach technicznych.

Producenci granulatów oraz producenci filamentów wiedząc o specjalnych regulacjach branżowych wprowadzają do oferty materiały, które oprócz specyficznych właściwości technicznych mogą zostać dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wymogi te spełniają m.in filamenty PLA, niektóre odmiany ABS oraz PET-G. Nie wszyscy producenci zadbali jednak o potwierdzenie, że dany materiał spełnia wymagania europejskiego rozporządzenia w sprawie tworzyw sztucznych mających kontakt z żywnością i produktami leczniczymi.

Omni3D w swojej ofercie posiada filament PET-G-32, który może być wykorzystywany w branży spożywczej. Granulat, z którego jest produkowany posiada certyfikat medyczny ISO 10993.

Wraz z rozwojem technologii druku 3D nastąpił ogromny przełom, a firmy na całym świecie zaczynają korzystać z drukarek 3D do optymalizacji swoich produkcji. Druk 3D nie jest już pomysłem, ale rzeczywistością. Rzeczywistością która może zrewolucjonizować tę branżę i produkcję żywności dzięki możliwościom szybkiego dostosowywania się do potrzeb klientów oraz trwałości wydruków 3D.