O robotyzacji produkcji opowiadają Pan Radosław Maleszko, Kierownik Obszaru Produkcyjnego i Pan Andrzej Konefał, Lider Zespołu – przedstawiciele zespołu zarządzającego fabryką czekolady Mondelez Polska w Bielanach Wrocławskich.

Czy roboty, które pracują w przemyśle spożywczym, muszą spełniać jakieś szczególne wymagania?

Proszę pamiętać o specyfice produktu. Czekolada jest plastyczna. Łatwo przenieść przedmiot metalowy, czy plastikowy, ale my mamy za zadanie przetransportować bardzo lekki, kruchy i wrażliwy towar. Trzeba to robić bardzo delikatnie, w dodatku tę delikatność opisać i zaprogramować w pamięci robota. A potem robi się nudno, bo roboty są na tyle niezawodne, że pracują 24 godziny na dobę. Od chwili zamontowania robotów, czyli od sześciu lat, nie było potrzeby wzywania serwisu z powodu zaistnienia awarii. Oczywiście w trosce o niezawodne funkcjonowanie robotów robimy regularne przeglądy serwisowe wykonywane przez serwisantów FANUC.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!