Rosnąca rola i zastosowanie grzybów w produkcji żywności – rozmowa z prof. Bożeną Muszyńską

Zapraszamy do przesłuchania podcastu z Bożeną Muszyńską – profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu na Wydziale Farmaceutycznym Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Profesor Muszyńska to specjalistka nie tylko w zakresie mykologii; jest również farmaceutą klinicznym oraz botanikiem.

Pełni również funkcję członka Polskiego Towarzystwa Mykologicznego i vice przewodniczącej Sekcji Mykologii Lekarskiej. Od ponad 30 lat zajmuje się badaniem wartości zdrowotnych grzybów i alg.  Jest autorką kilkuset prac naukowych, w tym wielu artykułów w recenzowanych czasopismach oraz kilku książek.

W rozmowie poruszamy temat wartości uprawy grzybów i gatunków, które warto rozważyć. Rozmawiamy również o wyzwaniach związanych z prowadzeniem hodowli grzybów, najczęściej popełnianych przez początkujących hodowców błędach oraz nowoczesnych metodach uprawy i ich zastosowaniu w produkcji żywności.

Zapraszamy na stronę Polskiego Towarzystwa Mykologicznego.

Autor: Redakcja Food Industry Support