Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej

Kriogeniczne mrożenie żywności polega na działaniu na produkt bardzo niską temperaturą, którą uzyskujemy wykorzystując do procesu ciekły azot (temp. -196°C).

Mrożenie kriogeniczne – zalety technologii

Wykorzystywany podczas mrożenia azot jest gazem całkowicie obojętnym, nie pozostaje w produkcie, ani nie zanieczyszcza środowiska. Zaletą stosowania ciekłego azotu jest ultra szybki przebieg procesu, dzięki czemu uzyskuje się mrożonki najwyższej jakości. Objawia się to m.in. większą stabilnością mikrobiologiczną (szybkie mrożenie uniemożliwia rozwój bakteriom) oraz zachowaniem kształtu, smaku i struktury produktu po rozmrożeniu (mrożenie kriogeniczne zmniejsza uszkodzenia komórek powstające w wyniku narastania kryształków lodu, przez co eliminuje się wyciek soków komórkowych i utratę masy). Produkty mrożone kriogenicznie cechują się najwyższą jakością w porównaniu do produktów mrożonych metodami konwencjonalnymi.

Rozwiązania kriogeniczne dla branży spożywczej CRYO TUNNEL- FP1_Food_Industry_Support
CRYO TUNNEL- FP1 – urządzenie do mrożenia i chłodzenia produktów

CRYO TUNNEL- FP1 to najbardziej elastyczne i uniwersalne urządzenie dla wszystkich produktów spożywczych z odpowiednim stopniem automatyzacji. Szybkie mrożenie lub chłodzenie za pomocą ciekłego azotu (LIN) lub dwutlenku węgla (LCO2) jest kriogenicznym rozwiązaniem dla wszystkich produktów spożywczych. CRYO TUNNEL-FP1 to niezawodne, kompaktowe i wysokowydajne urządzenie z niespotykaną dotąd wszechstronnością (unikalna technologia przepływu czynnika kriogenicznego oraz czas trwania procesu). Charakteryzuje się prostotą instalacji oraz łatwością użycia.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!