Kriogeniczne mrożenie żywności polega na działaniu na produkt bardzo niską temperaturą, którą uzyskujemy wykorzystując do procesu ciekły azot (temp. -196°C).
Mrożenie kriogeniczne – zalety technologii
Wykorzystywany podczas mrożenia azot jest gazem całkowicie obojętnym, nie pozostaje w produkcie, ani nie zanieczyszcza środowiska. Zaletą stosowania ciekłego azotu jest ultra szybki przebieg procesu, dzięki czemu uzyskuje się mrożonki najwyższej jakości. Objawia się to m.in. większą stabilnością mikrobiologiczną (szybkie mrożenie uniemożliwia rozwój bakteriom) oraz zachowaniem kształtu, smaku i struktury produktu po rozmrożeniu (mrożenie kriogeniczne zmniejsza uszkodzenia komórek powstające w wyniku narastania kryształków lodu, przez co eliminuje się wyciek soków komórkowych i utratę masy). Produkty mrożone kriogenicznie cechują się najwyższą jakością w porównaniu do produktów mrożonych metodami konwencjonalnymi.
CRYO TUNNEL- FP1 to najbardziej elastyczne i uniwersalne urządzenie dla wszystkich produktów spożywczych z odpowiednim stopniem automatyzacji. Szybkie mrożenie lub chłodzenie za pomocą ciekłego azotu (LIN) lub dwutlenku węgla (LCO2) jest kriogenicznym rozwiązaniem dla wszystkich produktów spożywczych. CRYO TUNNEL-FP1 to niezawodne, kompaktowe i wysokowydajne urządzenie z niespotykaną dotąd wszechstronnością (unikalna technologia przepływu czynnika kriogenicznego oraz czas trwania procesu). Charakteryzuje się prostotą instalacji oraz łatwością użycia.
Nowy FP1 jest oparty o wymagania stawiane przez europejską organizację pozarządową zajmującą się rozwojem projektów higienicznych i inżynierii żywności (EHEDG) oraz Amerykańską Organizację Testującą (NSF International), dzięki czemu spełnia najwyższe standardy higieniczne.
Szafa mroźnicza CRYO CABINET jest urządzeniem ekonomicznym i prostym w obsłudze Idealnie nadaje się do początków przygody z mrożeniem kriogenicznym.
Szafy mroźnicze to szeroka gama urządzeń o zróżnicowanej zdolności produkcyjnej, co pozwala na adoptowanie się do zmiennych warunków rynkowych dla szeregu różnych zastosowań i aplikacji. Ponadto jesteśmy gotowi na skonfigurowanie urządzenia uwzględniającego w pełni specyficzne wymagania klienta.
TUMBLER to odpowiedź na nowe trendy rynkowe. Mikser do produkcji mrożonej żywności IQF łączy w sobie urządzenie do mrożenia żywności oraz do produkcji unikalnych dań gotowych IQF pokrytych sosem. Właściwy rezultat osiąga się poprzez właściwy natrysk sosu i czynnika kriogenicznego do wnętrza obracającego się bębna. Sos przywiera do zimnych produktów IQF i tworzy w pełni nowy produkt.
Produkcja w mikserze nie jest ciągła, każda partia towaru jest mrożona i powlekana sosem osobno, ale urządzenie to można z łatwością zintegrować z ciągłym procesem produkcji klienta. Mikser IQF jest rozwiązaniem kompaktowym i wymaga niewielkiej powierzchni do zabudowy. Dzięki mikserowi IQF można uzyskać większą elastyczność produkcji, dowolną różnorodność finalnych produktów oraz bardziej ekonomiczne rozwiązanie.
Dysze CRYO INJECTOR-CB3 to kriogeniczna dysza dozująca do kontroli temperatury podczas wtrysku dolnego. Jest to opatentowana, wysokoprzepływowa, samouszczelniająca się i łatwą do czyszczenia dysza kriogeniczna ze stali nierdzewnej. CRYO INJECTOR-CB3 można łatwo zamontować na wielu rodzajach nowych lub używanych urządzeniach do przetwarzania żywności, takich jak miksery, mieszałki i blendery (o konstrukcji jednościennej).
CRYO INJECTOR-CB3 oferuje wszechstronność pozwalającą skutecznie chłodzić i kontrolować temperaturę, zapewniając jednocześnie wyjątkową jakość produktu podczas przetwarzania wielu rodzajów produktów spożywczych (np. mięsa, farszu, ryb, ciasta). Jest idealny dla tych przetwórców, którzy potrzebują zwiększyć wydajność i łatwość obsługi przy minimalnych nakładach inwestycyjnych i kosztach instalacji.
Dzięki zastosowaniu systemu CRYO INJECTOR-CB3 można bezpośrednio natryskiwać produkty spożywcze ciekłym azotem lub dwutlenkiem węgla, wtryskiwanym do dolnych części urządzenia miksującego/mieszającego. Czynnik kriogeniczny jest mieszany z produktem i gaz zostaje równomiernie rozprowadzony w całej objętości produktu. Takie rozprowadzenie gazu zapewnia kontrolę temperatury lub natychmiastowe schłodzenie produktu przed dalszymi etapami procesu produkcyjnego. W porównaniu z tradycyjnym systemem wtryskiwania gazu od góry, technologia systemu CRYO INJECTOR-CB3 pozwala na zredukowanie nawet o 50% zużycia ciekłego azotu lub ciekłego dwutlenku węgla.
Powyższe urządzenia to tylko część szerszej gamy produktów którym dysponujemy w Air Liquide. Cały czas trwają prace nad nowymi urządzeniami, które spełnią najwyższe wymagania klientów spożywczych. Śledzimy trendy i wychodzimy im naprzeciw. Już teraz myślimy o przyszłości, o naszym środowisku i dlatego pracujemy nad urządzeniami o zmniejszonym śladzie węglowym bądź o wykorzystaniu energii słonecznej u naszych klientów.
Autor: Adam ZIERNIK – Specjalista ds rozwoju rynków Spożywczego i Farmaceutycznego w Air Liquide Polska
Skontaktuj się z dostawcą i umów na bezpłatne konsultacje. Formularz TUTAJ