Technologia w skali nano w służbie branży spożywczej

Maciej Ratajczak – Technologia w skali nano, czyli taka w której poruszamy się na poziomie pojedynczych atomów czy cząsteczek?

Smart Nanotechnologies – Nanotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina, łączącą w sobie wiedzę wielu nauk: fizyki, chemii, inżynierii materiałowej czy medycyny. Istotą nanotechnologii jest kontrolowane tworzenie i stosowanie struktur, materiałów i urządzeń o nanometrycznych wymiarach.

Termin nano wywodzi się od greckiego słowa karzeł, używany jest jako przedrostek dla wielu jednostek miar i oznacza jedną bilionową, czyli 10-9, a termin nanomateriał odnosi się do związków chemicznych właśnie w skali nanometrycznej.

Tak małe rozmiary, a tym samym silnie rozwinięta powierzchnia właściwa determinuje właściwości odmienne od mikroskopowych lub makroskopowych odpowiedników tych samych substancji. Wśród nich należy przede wszystkim wymienić lepsze właściwości   mechaniczne, optyczne, zwiększoną aktywność chemiczną oraz mniejsze obciążenie dla środowiska. Wielu z czytelników najprawdopodobniej słyszało już o nanotechnologii m.in. w aspekcie polskiej metody wytwarzania grafenu lub najnowszych osiągnięć gigantów technologicznych w obszarze produkcji ultrawydajnych procesorów.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!