Producenci mięsa i zakłady przetwórcze zdają sobie sprawę, że jesień jest najlepszym czasem na przygotowanie zapasów, które wylądują na talerzach konsumentów podczas wiosennych biesiad z grillem w roli głównej. Dzięki innowacyjnym pojemnikom Schoeller Allibert mrożenie produktów spożywczych jeszcze nigdy nie było tak proste i efektywne.
Branża pod specjalnym nadzorem
Przemysł spożywczy to specyficzna część rynku, obwarowana wieloma restrykcjami. Zdają sobie świetnie z nich sprawę osoby zarządzające przedsiębiorstwami produkującymi i przetwarzającymi żywność. Obowiązek utrzymania wyśrubowanych standardów tworzenia i przechowywania jedzenia w odpowiednich warunkach pociąga za sobą konieczność dobrego planowania i wielowątkowej analizy ryzyka. Przykładem sektora wymagającego takiego perspektywicznego spojrzenia jest branża mięsna. Jej reprezentanci już dziś zaopatrują swoje magazyny w kiełbasy, karkówki, boczki i inne wyroby, które będą królowały na majówkowych stołach. Mrożenie mięsa to standardowy proceder, znany od lat sposób na przedłużenie jego terminu przydatności do spożycia. Metoda ta jest stosowana praktycznie w każdym domu, w którym nie obowiązuje wegetariański jadłospis. Długoterminowe składowanie mięsa na skalę hurtową wymaga jednak odpowiednich narzędzi logistycznych. Wśród nich pierwsze skrzypce mogą odgrywać opakowania zwrotne z tworzyw sztucznych.
Alternatywa dla skrzynek E2
Często spotykanym rozwiązaniem w branży spożywczej są skrzynki E2. Tanie i powszechnie dostępne kontenery EURO 2 stanowią obowiązujący standard w wielu magazynach. Skrzynki E2 mają jednak swoje ograniczenia, z czego zdają sobie sprawę wszyscy użytkownicy tego rozwiązania. Są ich również świadomi projektanci Schoeller Allibert. Z myślą o specyficznych wymaganiach stawianych reprezentantom branży spożywczej, firma stworzyła serię pojemników sztaplowalno-gniazdowych Bicolor. Oznaczenie ścian opakowania różnymi kolorami znacznie ułatwia wykonywanie codziennych obowiązków, co z pewnością docenią pracownicy przetwórni, chłodni i magazynów. Czym jeszcze, oprócz dwóch kolorów, odznaczają się te kontenery do mrożenia mięsa, ryb i przetworów?
Atrybuty skrzynek Schoeller Allibert
Opisywane produkty cechuje przemyślana konstrukcja (wzmocnione narożniki i podstawa oraz zaokrąglone krawędzie) przekładająca się na odporność na uszkodzenia mechaniczne i na dłuższą żywotność skrzynek. Swoją solidność opakowania zawdzięczają także najwyższej jakości tworzyw sztucznych (HDPE oraz PP), które są trwałe, a jednocześnie neutralne w kontakcie z żywnością. Oba materiały nadają się do recyklingu i ponownego wykorzystania, przez co nie generują odpadów. Zastosowane budulce świetnie sprawdzają się w zakresie temperatur od – 30 do + 80°C, co daje szeroki wachlarz zastosowań. Skoro jesteśmy przy omawianiu konstrukcji, nie możemy pominąć ażurowych ścian i podstawy. Perforacje pozwalają na lepszą cyrkulację powietrza wewnątrz skrzynki, a przez to przyspieszają proces zamrażania oraz suszenie opakowania po umyciu. Wszystkie skrzynki na żywność zostały wyposażone w ergonomiczne uchwyty, co procentuje wygodą w codziennej pracy i redukuje ryzyko skaleczeń personelu oraz upuszczenia ładunku w czasie przenoszenia.
Koszty w dół, efektywność w górę
Z punktu widzenia osób odpowiadających za zarządzanie logistyką, nie tylko w branży żywnościowej, kluczowym parametrem jest efektywność procesów. Pojemniki sztaplowalno-gniazdowe od Schoeller Allibert zostały skonstruowane z myślą o optymalizacji przestrzeni i czasu pracy. W jaki sposób ich cechy mogą przełożyć się na lepszy wynik finansowy? Wymownym parametrem jest współczynnik gniazdowania (mieszczący się w przedziale 50 – 70%), co pozwala znacząco ograniczyć miejsce, a przy tym koszty związane z transportem pustych pojemników do bazy. Opisywane kontenery są kompatybilne z większością automatycznych systemów logistycznych i podnośników. Automatyzacja pociąga za sobą konieczność wypracowania sprawnego systemu ewidencji ładunków. Z myślą o niej pojemniki Schoeller Allibert zostały wyposażone w miejsca na etykiety i tagowanie RFID. Takie rozwiązanie zapewnia również lepszą kontrolę nad przesyłanymi towarami.
Duży wybór i wsparcie profesjonalistów
Zaletą omawianych pojemników, często podkreślaną przez obecnych użytkowników, jest duża różnorodność i możliwość konfiguracji optymalnego rozwiązania, dopasowanego do potrzeb konkretnego przedsięwzięcia. Schoeller Allibert od lat uważnie wsłuchuje się w głos reprezentantów branży spożywczej, czego efektem jest pokaźny wybór produktów adresowanych do tego sektora. W swoim portfolio firma posiada palety, skrzyniopalety i pojemniki idealnie nadające się do przewozu i składowania ryb i mięsa. Ich walory zostały docenione przez praktyków na całym świecie. Dodajmy, że Schoeller Allibert może pochwalić się certyfikatem norm ISO: ISO 22000 : 2005 – potwierdzającym utrzymanie standardów w zarządzaniu bezpieczeństwem produktów spożywczych. Przedsiębiorstwa zainteresowane skorzystaniem z innowacyjnych rozwiązań sygnowanych logo jednego z globalnych liderów produkcji opakowań zwrotnych z tworzyw sztucznych zapraszamy do kontaktu z przedstawicielem Schoeller Allibert. Bezpośrednia rozmowa pozwoli przybliżyć dokładne parametry pojemników oraz nakreślić kosztorys inwestycji w modernizację floty kontenerów do transportu i przechowywania mięsa.
Przejdź do zakładki dostawcy na platformie Food Industry Support i skorzystaj z bezpłatnych konsultacji: TUTAJ