Zalety robotów w branży spożywczej

Zalety robotów przemysłowych docenia coraz większa grupa przedsiębiorców sektora spożywczego.

Roboty przemysłowe w branży spożywczej pozwalają na zachowanie bezpieczeństwa żywności. Poprawiają jakość i wydajność produkcji. Bez przeszkód mogą pracować w trudnych lub szkodliwych warunkach. Chronią zdrowie pracowników oraz zmniejszają koszty pracy. Są niesamowicie precyzyjne i wytrzymałe.

Główne preferencje robotów do ich zastosowania w przemyśle spożywczym:

– możliwość chwytania grupowego duża prędkość działania
– współpraca robota z systemami wizyjnymi
wielozadaniowa obsługa stanowiska
– łatwość przeprogramowania zadań
– możliwość pracy w niskich temperaturach lub trudnych środowiskach

Z wielu badań rynkowych wynika, że robotyzacja przemysłu wywiera pozytywne efekty. Widać je w bardzo wielu obszarach produkcji. Zrobotyzowane fabryki zwiększają efektywność produkcji, mimo ograniczania kosztów.

Specyficzne warunki pracy robota w branży spożywczej

W przemyśle spożywczym występują problemy niespotykane w innych, silnie robotyzowanych gałęziach przemysłu, utrudniające wdrażanie robotów. W szczególności dotyczą one różnorodnych właściwości produktów oraz warunków higienicznych i związanych z tym specyficznych wymogów dla robota.

Dlatego:
– Roboty przeznaczone do aplikacji spożywczych muszą być wodoszczelne, mieć gładkie powierzchnie łatwe do czyszczenia, do zmywania wodą i środkami chemicznymi i odporne na korozję.
– Muszą świetnie radzić sobie również z trudnym problemem jakim jest chwytanie zamrożonych artykułów spożywczych, gdyż warstwa szronu na powierzchni znacząco zmienia warunki chwytania.
– Roboty pracujące w fabrykach żywności muszą wykluczać ryzyko skażenia półproduktów lub gotowych produktów żywnościowych.
– Maszyny muszą być przystosowane do konserwowania smarami dopuszczonymi do kontaktu z żywnością.

Obecnie wszyscy znaczący producenci robotów oferują specjalne modele robotów dedykowane branży spożywczej. Są to roboty z napędem elektrycznym, ze specjalnymi pokryciami powierzchni elementów konstrukcyjnych np. powłoką epoksydową lub wykonane ze stali nierdzewnej. Dodatkowo roboty mające bezpośredni kontakt z artykułami spożywczymi spełniają wymagania norm w zakresie ochrony przed pyłem. Co więcej osiadają zabezpieczenia przed porażeniem prądowym, są pyłoszczelne i bryzgoszczelne.

Źródło: Raport firmy FANUC Polska „Roboty są gotowe by wspierać branżę produkcji żywności”. z 2017 roku