Zrobotyzowane stanowisko do miksowania produktów na paletach.

Klient zgłosił potrzebę opracowania rozwiązania usprawniającego proces przepakowania produktów z palet EUR na pół-palety (DHP).

Poza zmianą jednostki logistycznej, kluczowym punktem w tym procesie była możliwość tworzenia gotowych palet złożonych z różnych rodzajów piwa oraz tworzenie dowolnego układu produktów na każdej warstwie. Dotychczas cały proces realizowany był ręcznie przez pracowników fizycznych zatrudnianych za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej.

Konieczność wdrożenia robotyzacji procesu przepakowania wynikała z dwóch powodów. Pierwszym z nich było założenie poprawienia wydajność samego procesu. Ręczne przepakowanie polegało na czasochłonnym zdejmowaniu i przenoszeniu ciężkich kartonów (maksymalna waga kartonu to średnio 20 kg), przez co proces słusznie określano jako nieergonomiczny. Dodatkowo pracownicy nieustannie musieli koncentrować się na poprawności wykonywanych czynności, aby nie pomylić układu produktów na palecie oraz nie zniszczyć żadnego z kartonów. Gotowa paleta była przewożona do owinięcia i dodatkowo ręcznie etykietowana.

Braki kadrowe wpływające na jakość i szybkość realizacji zleceń.

Drugi powód dotyczył dostępności pracowników tymczasowych. Dynamicznie zmieniające się wielkości zamówień oraz elastyczny czas realizacji zamówień przez Klienta powodował problemy związane z brakami kadrowymi wpływającymi na jakość i szybkość realizacji zleceń.

Prace nad rozwiązaniem rozpoczęto od analizy potrzeb Klienta oraz szczegółowego omówienia całego procesu przepakowania, następnie określone zostały wszystkie warunki jakie miało spełnić nowe stanowisko.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!