Jedna z największych firm z branży FMCG poszukiwała rozwiązania, które pozwoli jej jednocześnie zwiększyć wydajność produkcji oraz uniknąć niepotrzebnych przestojów w produkcji. Głównym wyzwaniem było zmaksymalizowanie wydajności przy obecnie dostępnej powierzchni istniejącego zakładu produkcyjnego.
Wyzwanie związane ze zwiększeniem produkcji
Jedna z największych na świecie firm produkujących słodycze, żywność i przekąski takich jak herbatniki i czekolada, zwróciła się do nas wyzwaniem, jakie napotkała w jednym ze swoich zakładów produkcyjnych w Indiach. Powstają tam kultowe, znane na całym świecie ciastka przekładane słodkim kremem. Ze względu na rosnący popyt, firma musiała znaleźć odpowiednie rozwiązanie, aby zwiększyć wydajność produkcji. Jednym z najważniejszych warunków było zminimalizowanie przestojów.
Projekt o takim znaczeniu jest poważnym wyzwaniem i wymaga precyzyjnego planowania oraz systematycznego wykluczać wszelkiego rodzaju błędy. Ponieważ istniejący obiekt był już w pełni zajęty, a przeniesienie do nowego obiektu nie wchodziło w grę, stanęliśmy przed nie lada zadaniem.
Przy tak złożonych projektach współpracujemy bardzo ściśle z naszymi klientami. Gwarantuje to pełną przejrzystość całego procesu i najlepszy możliwy rezultat.
Wyniesienie produkcji na wyższy poziom
Szybko stało się jasne, że jedynym sposobem na spełnienie oczekiwań klienta jest usprawnienie przepływu produkcji. Konieczne było przede wszystkim wyniesienie w górę całego przepływu produkcyjnego w zakładzie. Aby sprostać wymaganiom projektu, FlexLink dokładnie przeanalizował procesy produkcji i sprawdził dostępne rozwiązania, które można by zintegrować z istniejącymi maszynami. Dzięki uzyskanym informacjom byliśmy w stanie opracować rozwiązanie uszyte na miarę potrzeb naszego klienta.
Maksymalne wykorzystanie przestrzeni dzięki kompaktowej spirali
Poprzez podłączenie kompaktowych przenośników spiralnych do istniejącej maszyny wynieśliśmy przepływ produktów na wysokość 2,2 m i zyskaliśmy cenną przestrzeń w mocno ograniczonym obszarze, jaki mieliśmy do dyspozycji. Dzięki temu przepływ produkcji stał się prostszy i bardziej uporządkowany. Jedną z korzyści była możliwość swobodnego poruszania się wózków widłowych pod systemem przenośników. W ten sposób dostęp do maszyn i wykorzystanie powierzchni zdecydowanie się poprawiły. Kolejną korzyścią była poprawa jakości warunków pracy, co zwiększyło zadowolenie pracowników. Kompaktowe przenośniki spiralne dostępne są w sześciu różnych opcjach konfiguracyjnych. Pozwala to na indywidualne dostosowanie do potrzeb konkretnej produkcji.
Eliminacja przestojów dzięki rozwiązaniom wznoszącym
Rozwiązanie wyposażone jest w łańcuch o zwiększonym współczynniku tarcia, który umożliwia płynne wynoszenie produktów w górę, bez ryzyka ich zsunięcia się. Dzięki temu wydajność produkcji stała się jeszcze wyższa. Teraz klient może transportować aż pięć różnych produktów, od małych i delikatnych produktów po opakowania zbiorcze i kartony.
Przenośniki spiralne z można łatwością łączyć z istniejącymi maszynami i urządzeniami, więc modernizacja systemu przebiegła sprawnie i bez zbędnych przestojów. Obecnie produkcja ciastek przebiega sprawnie, z dużą wydajnością, niskimi kosztami i zadowolonymi pracownikami.
Przejdź do zakładki dostawcy na platformie Food Industry Support i skorzystaj z bezpłatnych konsultacji: TUTAJ