Jak zachować świeżość i jakość artykułów spożywczych – poradnik dla producenta.

Skuteczna eliminacja szkodliwych bakterii to jedno z fundamentalnych zadań branży spożywczej.

Z tego powodu kluczowym zagadnieniem, z którym muszą uporać się producenci żywności jest wybór odpowiedniej metody chłodzenia, zamrażania, sposobu opakowania oraz transportu produktu. Z pomocą przychodzą najnowocześniejsze technologie, takie jak mrożenie kriogeniczne, MAP czy suchy lód. Pełną ofertę tych rozwiązań oferuje lider polskiego rynku gazów technicznych – Air Products.

Wpływ chłodzenia i mrożenia żywności na jakość produktu.

Producenci żywności do wyboru mają obecnie wiele urządzeń do zamrażania, takich jak tunele zamrażalnicze, spiralne, do zamrażania w jakości IQF, czy systemy fluidyzacyjne. Wieloletnie badania przeprowadzane przez włoską branżę spożywczą wykazują, że błyskawiczne zamrażanie zmniejsza utratę wody a co za tym idzie masy oraz minimalizuje zmiany tekstury produktu, koloru i smaku, a najlepszą technologią, która pozwoli osiągnąć jak najszybsze obniżenie temperatury jest zamrażanie z wykorzystaniem procesów kriogenicznych i dedykowanych im specjalnych urządzeń. Dzięki zastosowaniu ciekłego azotu (-196°C) lub dwutlenku węgla możliwe jest uzyskanie prawie natychmiastowego efektu schłodzenia żywności. W związku z tym uznaje się, że kriogeniczne urządzenia do zamrażania są najbardziej optymalne do przetwarzania artykułów nietrwałych (mięso, ryby, owoce, warzywa).

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!