Kiedy system ERP w firmie spożywczej ma sens?

Sektor spożywczy ma ogromny wpływ na gospodarkę, jednak aby dynamicznie się rozwijać, musi dbać o efektywność procesów produkcyjnych. System ERP, który jest optymalnie dostosowany do wymogów przedsiębiorstwa spożywczego pomaga osiągnąć ten cel. Podpowiadamy na jakie funkcjonalności systemów ERP dla branży spożywczej zwrócić uwagę.

Firmy z sektora spożywczego działają w specyficznych warunkach. Marże są stosunkowo niewielkie, konkurencja silna, a cykl życia produktów jest zazwyczaj bardzo krótki przy relatywnie dużej liczbie transakcji. Do tego dochodzi konieczność rygorystycznego przestrzegania regulacji prawnych gwarantujących konsumentom bezpieczeństwo.

Jak dobrać ERP dla firmy spożywczej?

Kluczowym czynnikiem sukcesu w branży spożywczej jest zapewnienie efektywności w obszarze zarządzania produkcją, tak aby zachować dynamikę produktywności, spełnić normy, zredukować straty i utrzymać zadowalające wskaźniki ekonomiczne. Poziom efektywności produkcji niestety różni się między sektorem firm dużych a MŚP – jeśli przemysł spożywczy ma dalej się rozwijać, ta luka powinna być niwelowana. Cel ten można zrealizować dzięki wdrażaniu dobrych praktyk, którym towarzyszy m.in. stosowanie branżowych rozwiązań IT.

Każda kategoria firmy zaliczającej się do sektora spożywczego ma odmienne wymagania funkcjonalne (np. przetwórstwo mleka ma inne oczekiwania niż firmy produkujące mrożonki czy przetwarzające mięso). Można jednak znaleźć cechy wspólne, charakterystyczne dla całego przemysłu spożywczego, takie jak: konieczność identyfikacji dostaw wraz z rejestracją zdarzeń gospodarczych tychże dostaw, prowadzenie kartotek umów skupu i rozliczeń z dostawcami, obsługa procedur jakościowych itd. Wszystkie te funkcjonalności są dostępne w systemach ERP przeznaczonych dla firm z sektora spożywczego.

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!