Perspektywy dla produkcji białka owadziego

Według wewnętrznego badania IPIFF (International Platform for Insects as Food and Feed – Międzynarodowej Platformy Owadów Żywności i Pasz), od 2017 r. ponad 5000 ton owadów zostało wyprodukowanych przez europejskich producentów.

IPIFF prognozuje, że branża może osiągnąć znaczący wzrost produkcji w następnych latach, nawet do 3 milionów ton do 2030 r. Z czego ok. 10% produkcji będzie miało zastosowanie spożywcze, a pozostała część zostanie przeznaczona na cele paszowe dla różnych gatunków zwierząt (akwakultury, zwierząt ozdobnych, towarzyszących, domowych i gospodarskich). Do połowy dekady większość popytu na mączkę z owadów będzie przypadać na sektor karmy dla zwierząt domowych (ok. 40-50% wyprodukowanej mączki) oraz paszę w akwakulturze 25-35%. Kolejnym rynkiem właściwym dla owadów w produkcji pasz pod względem ilości sprzedanej mączki będzie drób (20-30%) i świnie (5-15%).

Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć więcej treści

Treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Załóż darmowe konto i korzystaj w wszystkim treści i możliwości na portalu!