Perspektywy dla produkcji białka owadziego

Według wewnętrznego badania IPIFF (International Platform for Insects as Food and Feed – Międzynarodowej Platformy Owadów Żywności i Pasz), od 2017 r. ponad 5000 ton owadów zostało wyprodukowanych przez europejskich producentów.

IPIFF prognozuje, że branża może osiągnąć znaczący wzrost produkcji w następnych latach, nawet do 3 milionów ton do 2030 r. Z czego ok. 10% produkcji będzie miało zastosowanie spożywcze, a pozostała część zostanie przeznaczona na cele paszowe dla różnych gatunków zwierząt (akwakultury, zwierząt ozdobnych, towarzyszących, domowych i gospodarskich). Do połowy dekady większość popytu na mączkę z owadów będzie przypadać na sektor karmy dla zwierząt domowych (ok. 40-50% wyprodukowanej mączki) oraz paszę w akwakulturze 25-35%. Kolejnym rynkiem właściwym dla owadów w produkcji pasz pod względem ilości sprzedanej mączki będzie drób (20-30%) i świnie (5-15%).

Ta wielkość produkcji będzie mogła być osiągnięta dzięki znacznemu zwiększeniu inwestycji. Od momentu powstania tego sektora zainwestowano w niego ponad 1 miliard euro. Oczekuje się, że do 2025 r. suma ta wyniesie ponad 3 mld euro. Całkowity obrót producentów pasz z udziałem owadów może przekroczyć 2 miliardy euro/rok do końca dekady. Sektor ten do 2030 roku może wygenerować 25 000 miejsc pracy.

Hodowla owadów w Polsce jest na etapie wczesnego rozwoju. To nowa forma działalności gospodarczej o dużym potencjale, prowadzona zarówno przez rolników, jak i zakłady przemysłu paszowego. Spodziewamy się rozwoju hodowli owadów w dużej fermowej skali oraz w mniejszej, rozdrobnionej skali na bazie potencjału małych gospodarstw rolnych.

Najważniejszym aspektem oraz dużym wyzwaniem dla rozwoju chowu jadalnych owadów jest rozpowszechnienie wiedzy wśród społeczeństwa na temat wykorzystania białka owadziego. To zadanie mają spełniać konferencje i warsztaty.

Rozwój branży owadziej skorelowany jest z bardzo szybko rozwijającą się sferą naukowo badawczą. W programach badawczych i inwestycyjnych, międzynarodowych i krajowych problematyka hodowli i przetwórstwa owadów pojawia się coraz częściej. Wzrost ten jest wyrażony w coraz większymi nakładami finansowymi.

W celu stworzenia podstaw sprzyjających rozwijaniu i unowocześnianiu hodowli i przetwórstwa owadów na cele paszowe i żywnościowe na terenie Polski, powołano “Polskie Stowarzyszenie Hodowców i Przetwórców Owadów”. Powstało ze względu na chęć budowania atmosfery zaufania i szacunku w środowisku hodowców owadów, prowadzenia działalności edukacyjnej, informacyjnej, oświatowej i promocyjnej oraz wszelkiej innej aktywności związanej z ochroną i wsparciem rozwoju hodowli i przetwórstwa owadów. Stowarzyszenie jest dobrowolnym, samorządnym i trwałym stowarzyszeniem osób fizycznych oraz osób prawnych w roli Członków Wspierających.

W ostatnich latach na świecie pojawiło się wiele publikacji naukowych i popularnonaukowych. Organizowanych jest wiele konferencji o zasięgu międzynarodowym czy krajowym. Jedną z największych światowych konferencji jest „Insect to Feed the World”. To już 5 edycja tej konferencji, w tym roku odbędzie się ona w Singapurze 19-22 czerwca 2024 r.

W tym samym terminie w Polsce organizujemy II międzynarodową konferencję naukową „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”. Odbędzie się ona 19-20 czerwca 2024 r. w Olsztynie.

Więcej o białku owadzim przeczytasz TUTAJ.

 

Autor: Dr hab. Tadeusz Bakuła prof. UWM

Polskie Stowarzyszenie Hodowców i Przetwórców Owadów