Zapraszamy do obejrzenia relacji video z uroczystego otwarcia Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT).
20 maja br. odbyło się oficjalne otwarcie Centrum Innowacyjnych Technologii. Na CIT składa się 6 specjalistycznych jednostek: Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności, Ośrodek Badań Technologii Produkcji Roślinnej, Centrum Diagnostyki Chorób Roślin, Centrum Produktu Regionalnego, Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt oraz Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej. Jednostki te działają w trzech obszarach: żywności, środowiska i weterynarii. Laboratoria zlokalizowane są na terenie kampusu Uniwersytetu Przyrodniczego oraz w stacjach badawczych w Pawłowicach, Psarach i na Swojcu.
Obecni na wydarzeniu goście mieli możliwość zwiedzania obiektów od godziny 9:00 pod przewodnictwem koordynatorów. O godzinie 10:30 rozpoczęło się zwiedzanie Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności prowadzone przez dr inż. Marka Szołtysika, koordynatora obiektu.
O godzinie 12 nastąpiło oficjalne powitanie gości oraz uroczyste otwarcie CIT. Wyświetlono film promocyjny, po którym krótkie przemówienia wygłosili rektor, dyrektor CIT oraz koordynatorzy obiektów CIT.
Po zakończeniu oficjalnej części mieliśmy okazję porozmawiać z dr inż. Dominiką Sokulską – Dyrektor Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności. Pani Sokulska opowiedziała nam, kogo CIT zaprasza do współpracy oraz jakiego wsparcia mogą oczekiwać przedsiębiorcy. Spytaliśmy również, jakie są plany związane z rozwojem CIT. Zapraszamy do poprzedniego wywiadu z Panią Sokulską.
“Współpraca nauki i biznesu jest bardzo istotna. Producenci i przedsiębiorcy z branży spożywczej mogą skorzystać z bardzo szerokiej oferty. Jesteśmy w stanie zaproponować m.in. nowe receptury produktów, przeskalowanie produkcji i pomoc we wprowadzaniu nowych produktów na rynek.”
Zapytaliśmy prof. dr hab. inż. Jarosława Bosego – Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o to, co było głównym motywem otwarcia CIT oraz czy za sprawą uruchomienia Centrum pojawią się możliwości pracy lub stażu dla studentów.
“CIT ma stać się ośrodkiem referencyjnym, nie tylko w kontekście przemysłu czy biznesu, ale przede wszystkim ludzi, którzy będą tą przyszłość tworzyć. To laboratorium przyszłości, także w kontekście rozwoju dla studentów i absolwentów.”
Dr inż. Marek Szołtysik – Koordynator Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności opowiedział o spektrum możliwości, jakie niesie ze sobą CIT.
“Możemy realizować projekty z branży life science, obsługiwać zarówno producentów żywności, ale też suplementów diety, przemysł chemiczny i farmaceutyczny.”
Zapraszamy do obserwowania naszej platformy, będziemy na bieżąco informować o inicjatywach i projektach realizowanych w Centrum Innowacyjnych Technologii.
Redakcja Food Industry Support