
https://al.edu.pl/
https://rekrutacja.al.edu.pl/pl/
Akademia Łomżyńska jest Publiczną Uczelnią Zawodową istniejącą od 2004 roku. Uczelnia oferuje siedemnaście kierunków kształcenia o profilu praktycznym. Oferuje studia I stopnia, studia II stopnia oraz studia jednolite magisterskie. W 2015 roku w XVI Rankingu Szkół Wyższych miesięcznika „Perspektywy” warunki kształcenia w AŁ (wówczas PWSIiP w Łomży) zostały najwyżej ocenione spośród wszystkich Państwowych Wyższych Szkół Zawodowych w Polsce.
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka Akademii Łomżyńskiej 22 lutego 2024 roku otrzymał pozytywną ocenę Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Komisja przy ocenie kierunku studiów stwierdziła, że Akademia Łomżyńska posiada jedną z najlepiej wyposażonych baz dydaktycznych w Polsce. Uczelnia dysponuje wysokiej klasy sprzętem, są to m.in.: chromatograf cieczowy LC/MS, chromatografy gazowe, urządzenie do przyśpieszonej ekstrakcji, homogenizator, czy spektrometr elektronowego rezonansu paramagnetycznego.
Działalność edukacyjna Uczelni ukierunkowana jest przede wszystkim na kształcenie praktyczne. Absolwenci AŁ z powodzeniem znajdują pracę na lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym runku. Są praktykami m.in. w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego oraz jednostkach urzędowej kontroli żywności i stanowią żywy dowód na realizację misji Uczelni, która brzmi Kształcimy Profesjonalistów.
Jakie kierunki związane z produkcją żywności mogą wybrać przyszli studenci?
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Nadrzędnym celem kształcenia na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności I stopnia jest wykształcenie przyszłych pracowników mających wiedzę, umiejętności zawodowe i kompetencje społeczne zgodnie z kwalifikacjami na poziomie 6 PRK, niezbędne do realizacji zadań związanych z produkcją i przetwarzaniem żywności, przede wszystkim w zakresie:
- przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności oraz jej certyfikacji;
- kompetencji technologicznych przydatnych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją i obrotem żywności oraz jej kontrolą i certyfikacją;
- kompetencji technologicznych i organizacyjnych ułatwiających budowanie, wdrażanie
i zapewnienie ciągłości funkcjonowania systemów zapewnienia jakości żywności; - wykształcenia i ukierunkowania wiedzy i umiejętności pozwalających kontynuować naukę na studiach II stopnia.
Co zyskujesz po studiach:
- wiedzę na temat przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności,
z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności; - zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących w trakcie produkcji żywności;
- umiejętność identyfikacji i znajomość sposobów eliminacji zagrożeń, które mogą zaistnieć na wszystkich etapach pozyskiwania i przetwarzania surowców oraz produkcji i dystrybucji produktów spożywczych;
- umiejętność budowania, wdrażania i zapewniania ciągłości funkcjonowania systemów jakości żywności;
- umiejętność prowadzenia kontroli jakości żywności, zakończoną jej potwierdzeniem na drodze procesu certyfikacji.
Kim możesz być po studiach:
- Pracownikiem jednostek urzędowej kontroli żywności,
- Pracownikiem jednostek audytujących u certyfikujących jakość i bezpieczeństwo żywności,
- Pracownikiem zakładów przemysłu spożywczego (produkcja, obrót dystrybucja żywności),
- Analitykiem żywności / Pracownikiem laboratoriów.
Studia I stopnia:
- 7 semestrów,
- Tryb studiów: stacjonarny (hybrydowy), niestacjonarny,
- Absolwent uzyskuje tytuł inżyniera.
Technologia żywności i żywienie człowieka
Cel studiów:
- zdobycie wiedzy z zakresu chemii żywności, nauk technicznych, technologicznych, nauk o żywności i ekonomicznych,
- uzyskanie teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności,
- nabycie umiejętności pozwalających organizować produkcję i dokonywać kalkulacji ekonomicznych,
- przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
- zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia.
Co zyskujesz po studiach:
- wiedzę z zakresu nauk żywieniowych, technologicznych i ekonomicznych,
- przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich,
- umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności,
- umiejętność doboru maszyn i urządzeń niezbędnych do wyposażenia linii produkcyjnych,
- wiedzę w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i kontroli jakości,
- wiedzę dotyczącą przechowywania żywności,
- umiejętność zastosowania odpowiedniego rodzaju opakowań,
- poznanie zasad projektowania i użytkowania systemów automatyzacji, sterowania i wizualizacji procesów technologicznych przetwórstwa żywności i umiejętność dobrania elementów takich systemów,
- znajomość przepisów i zasad niezbędnych do technologicznego zaprojektowania zakładów przemysłu spożywczego,
- wiedzę pozwalającą przeprowadzać kalkulacje ekonomiczne,
- umiejętność posługiwania się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem,
- umiejętność głównie czytania rysunków technicznych,
- dobrą znajomość prawa żywnościowego,
- znajomość zasad funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka,
- dobrą znajomość języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego,
- nawyk do ustawicznego kształcenia,
- wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów II stopnia.
Kim możesz być po studiach:
- Technologiem żywności w zakładach branży spożywczej,
- Specjalistą w zakresie produkcji i przechowywania żywności oraz kontroli jakości żywności,
- Specjalistą w zakresie automatyzacji procesów produkcyjnych,
- Pracownikiem jednostek urzędowej kontroli żywności,
- Pracownikiem jednostek żywienia zbiorowego.
Studia I stopnia
- 7 semestrów,
- Tryb studiów: stacjonarny, niestacjonarny,
- Absolwent uzyskuje tytuł inżyniera.
Studia II stopnia
- 3 semestry,
- Tryb studiów: stacjonarny (hybrydowy), niestacjonarny,
- Absolwent uzyskuje tytuł magistra.



