Akademia Łomżyńska
Młodzi w branży
ul. Akademicka 14, 18-400 Łomża
https://al.edu.pl/
https://rekrutacja.al.edu.pl/pl/

Akademia Łomżyńska jest Publiczną Uczelnią Zawodową istniejącą od 2004 roku. Uczelnia oferuje siedemnaście kierunków kształcenia o profilu praktycznym. Oferuje studia I stopnia, studia II stopnia oraz studia jednolite magisterskie.  W 2015 roku w XVI Rankingu Szkół Wyższych miesięcznika „Perspektywy” warunki kształcenia w AŁ (wówczas PWSIiP w Łomży) zostały najwyżej ocenione spośród wszystkich Państwowych Wyższych Szkół Zawodowych w Polsce. 

Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka Akademii Łomżyńskiej 22 lutego 2024 roku otrzymał pozytywną ocenę Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Komisja przy ocenie kierunku studiów stwierdziła, że Akademia Łomżyńska posiada jedną z najlepiej wyposażonych baz dydaktycznych w Polsce. Uczelnia dysponuje wysokiej klasy sprzętem, są to m.in.: chromatograf cieczowy LC/MS, chromatografy gazowe, urządzenie do przyśpieszonej ekstrakcji, homogenizator, czy spektrometr elektronowego rezonansu paramagnetycznego.

Działalność edukacyjna Uczelni ukierunkowana jest przede wszystkim na kształcenie praktyczne. Absolwenci AŁ z powodzeniem znajdują pracę na lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym runku. Są praktykami m.in. w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego oraz jednostkach urzędowej kontroli żywności i stanowią żywy dowód na realizację misji Uczelni, która brzmi Kształcimy Profesjonalistów.

Jakie kierunki związane z produkcją żywności  mogą wybrać przyszli studenci?

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Nadrzędnym celem kształcenia na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności I stopnia jest wykształcenie przyszłych pracowników mających wiedzę, umiejętności zawodowe i kompetencje społeczne zgodnie z kwalifikacjami na poziomie 6 PRK, niezbędne do realizacji zadań związanych z produkcją i przetwarzaniem żywności, przede wszystkim w zakresie:

  • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności oraz jej certyfikacji;
  • kompetencji technologicznych przydatnych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją i obrotem żywności oraz jej kontrolą i certyfikacją;
  • kompetencji technologicznych i organizacyjnych ułatwiających budowanie, wdrażanie
    i zapewnienie ciągłości funkcjonowania systemów zapewnienia jakości żywności;
  • wykształcenia i ukierunkowania wiedzy i umiejętności pozwalających kontynuować naukę na studiach II stopnia.

Co zyskujesz po studiach:

  • wiedzę na temat przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności,
    z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności;
  • zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących w trakcie produkcji żywności;
  • umiejętność identyfikacji i znajomość sposobów eliminacji zagrożeń, które mogą zaistnieć na wszystkich etapach pozyskiwania i przetwarzania surowców oraz produkcji i dystrybucji produktów spożywczych;
  • umiejętność budowania, wdrażania i zapewniania ciągłości funkcjonowania systemów jakości żywności;
  • umiejętność prowadzenia kontroli jakości żywności, zakończoną jej potwierdzeniem na drodze procesu certyfikacji.

Kim możesz być po studiach:

  • Pracownikiem jednostek urzędowej kontroli żywności,
  • Pracownikiem jednostek audytujących u certyfikujących jakość i bezpieczeństwo żywności,
  • Pracownikiem zakładów przemysłu spożywczego (produkcja, obrót dystrybucja żywności),
  • Analitykiem żywności / Pracownikiem laboratoriów.

Studia I stopnia:

  • 7 semestrów,
  • Tryb studiów: stacjonarny (hybrydowy), niestacjonarny,
  • Absolwent uzyskuje tytuł inżyniera.

Technologia żywności i żywienie człowieka

Cel studiów:

  • zdobycie wiedzy z zakresu chemii żywności, nauk technicznych, technologicznych, nauk o żywności i ekonomicznych,
  • uzyskanie teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności,
  • nabycie umiejętności pozwalających organizować produkcję i dokonywać kalkulacji ekonomicznych,
  • przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
  • zdobycie wiedzy pozwalającej kontynuować naukę na studiach II stopnia.

Co zyskujesz po studiach:

  • wiedzę z zakresu nauk żywieniowych, technologicznych i ekonomicznych,
  • przygotowanie do pracy na stanowiskach inżynierskich,
  • umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności,
  • umiejętność doboru maszyn i urządzeń niezbędnych do wyposażenia linii produkcyjnych,
  • wiedzę w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i kontroli jakości,
  • wiedzę dotyczącą przechowywania żywności,
  • umiejętność zastosowania odpowiedniego rodzaju opakowań,
  • poznanie zasad projektowania i użytkowania systemów automatyzacji, sterowania i wizualizacji procesów technologicznych przetwórstwa żywności i umiejętność dobrania elementów takich systemów,
  • znajomość przepisów i zasad niezbędnych do technologicznego zaprojektowania zakładów przemysłu spożywczego,
  • wiedzę pozwalającą przeprowadzać kalkulacje ekonomiczne,
  • umiejętność posługiwania się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem,
  • umiejętność głównie czytania rysunków technicznych,
  • dobrą znajomość prawa żywnościowego,
  • znajomość zasad funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka,
  • dobrą znajomość języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego,
  • nawyk do ustawicznego kształcenia,
  • wiedzę umożliwiającą  podjęcie studiów II stopnia.

Kim możesz być po studiach:

  • Technologiem żywności w zakładach branży spożywczej,
  • Specjalistą w zakresie produkcji i przechowywania żywności oraz kontroli jakości żywności,
  • Specjalistą w zakresie automatyzacji procesów produkcyjnych,
  • Pracownikiem jednostek urzędowej kontroli żywności,
  • Pracownikiem jednostek żywienia zbiorowego.

Studia I stopnia

  • 7 semestrów,
  • Tryb studiów: stacjonarny, niestacjonarny,
  • Absolwent uzyskuje tytuł inżyniera.

Studia II stopnia

  • 3 semestry,
  • Tryb studiów: stacjonarny (hybrydowy), niestacjonarny,
  • Absolwent uzyskuje tytuł magistra.