https://p.lodz.pl/
https://rekrutacja.p.lodz.pl/rekrutuj-sie
Politechnika Łódzka cieszy się wysoką pozycją w Polsce i umacnia ją na arenie międzynarodowej, również dzięki aktywnemu członkostwu w sieci European Consortium of Innovative Universities ECIU. W 80-letniej tradycji, PŁ ciągle podnosi jakość kształcenia, prowadzonych badań oraz odpowiada na potrzeby otoczenia społeczno-gospodarczego.
Uczelnia kształci na studiach I, II stopnia, studiach doktorskich oraz podyplomowych. Politechnika Łódzka zaprasza do studiowania na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności oferującym kierunki kształcenia związane z technologią żywności i żywieniem człowieka, biotechnologią i bioprocesami.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Wydział oferuje siedem nowoczesnych kierunków studiów oraz kilkanaście specjalności i kierunków dyplomowania na poziomie inżynierskim i magisterskim, w tym studia w języku angielskim. Programy kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności są unikatowe wśród wyższych uczelni technicznych w Polsce ze względu na interdyscyplinarność, która umożliwia absolwentom wykorzystanie wiedzy biologicznej, chemicznej i inżynieryjno-technicznej, co daje szerokie możliwości zawodowe.
W ramach studiów stopnia pierwszego proponuje następujące kierunki:
- Ekotechnologie i bioprocesy
- Technologia żywności i żywienie człowieka
- Biotechnologia (w wersji polskiej i angielskiej)
- Menedżer żywności i żywienia
a w ramach drugiego stopnia:
- Biogospodarka zrównoważona
Jakie kierunki związane z produkcją żywności mogą wybrać przyszli studenci?
Biotechnologia
Kierunek przygotowuje absolwentów do pracy w przemyśle biotechnologicznym, spożywczym i farmaceutycznym, oferując specjalności takie jak biotechnologia molekularna i biochemia techniczna, technologia fermentacji i mikrobiologia techniczna oraz biotechnologia żywności. Studenci uczą się samodzielnego planowania i prowadzenia badań, a absolwenci są gotowi do pracy w laboratoriach badawczych, diagnostycznych oraz w działach naukowo-badawczych przedsiębiorstw. Kierunek Biotechnologia został laureatem „Konkursu o milion” Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wydziałów, które kształcenie studentów opierają na trzech mocnych fundamentach: najnowszej wiedzy, zdobywaniu umiejętności oraz kompetencji społecznych, poszukiwanych przez pracodawców i potrzebnych do rozpoczęcia kariery naukowej lub praktycznej.
Industrial Biotechnology
Realizowany w ramach Centrum Kształcenia Międzynarodowego IFE (International Faculty of Engineering), to kierunek prowadzony w języku angielskim. Ukończenie go daje możliwości znalezienia przez absolwentów wysoce satysfakcjonującej pracy w kraju i za granicą. Studenci tego kierunku na pierwszym stopniu studiów spędzają jeden semestr w partnerskich uczelniach zagranicznych, co jest niewątpliwą dodatkową wartością pozwalającą na poznanie tradycji i kultury odległych miejsc oraz wielu ciekawych osób. Na obu stopniach studiów studenci mają do wyboru specjalności Molecular Biotechnology and Technical Biochemistry oraz Fermentation Technology and Technical Microbiology.
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
To kierunek umożliwiający poznanie pryncypiów prowadzenia procesów technologicznych i biotechnologicznych w produkcji żywności, w tym metod utrwalania i przechowywania żywności. Studenci na specjalnościach Surowce i produkty żywnościowe oraz Inżynieria i analiza żywności zdobywają kompetencje liderów w przedsiębiorstwach w branży przetwórstwa żywności. Absolwenci znają i stosują wytyczne w zakresie prawidłowego żywienia człowieka zależnych od różnych uwarunkowań.
Menedżer Żywności i Żywienia
Jako jedyny kierunek na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, umożliwia ukończenie technicznych studiów licencjackich o profilu praktycznym. Studiowanie tego kierunku pozwala w unikalny sposób łączyć wiedzę z zakresu technologii żywności i żywienia z zarządzaniem i marketingiem. To doskonała okazja do zarządzania obsługą firm gastronomicznych z branży hotelarskiej, agroturystycznej czy kateringowej, a także rzemieślniczej produkcji żywności wysokiej jakości. Dzięki temu kierunkowi przyszli menedżerowie będą mogli z dużym powodzeniem opracować projekty handlowe dla różnych klientów oraz wytwarzać żywność, różnego rodzaju potrawy, zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi. Absolwenci są przygotowani do zarządzania firmami gastronomicznymi w oparciu o systemy kontroli jakości oraz efektywną pracą zespołu pracowników.
Ekotechnologie i Bioprocesy
To jedyny w Polsce interdyscyplinarny kierunek łączący biotechnologię przemysłową, inżynierię środowiska oraz ekoprojektowanie w ramach rozwiązań opartych na strategiach zrównoważonego rozwoju. Studenci poznają różnorodne rozwiązania pro-ekologiczne i zielone technologie znajdujące zastosowania w ochronie klimatu i bioenergetyce. W trakcie nauki na kierunku Ekotechnologie i Bioprocesy studenci zapoznają się z warunkami pracy w zakładach przemysłowych i nabędą pożądane na rynku pracy umiejętności praktyczne. Przyszli inżynierowie nabywają wiedzę z zakresu projektowania linii technologicznych, technologii oczyszczania ścieków, zagospodarowania odpadów, technologii biotransformacji, odnawialnych źródeł energii oraz powiązanych aspektów prawnych i środowiskowych.
Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności są także prowadzone badania w trzech dyscyplinach naukowych: Technologia Żywności i Żywienia, Inżynieria chemiczna i Nauki chemiczne. Po ukończeniu studiów magisterskich absolwenci mogą kontynuować naukę w Interdyscyplinarnej Szkole Doktorskiej PŁ, realizując projekty badawcze pod opieką najlepszych naukowców oraz w ramach międzynarodowego środowiska naukowego. Dodatkowo, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej promuje kształcenia przez całe życie w postaci swojej bogatej oferty studiów podyplomowych i kursów dokształcających.
Działalność dydaktyczna prowadzona na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności spełnia najwyższe standardy jakościowe, co potwierdzają liczne przyznane certyfikaty, nagrody i wyróżnienia. Wszystkie kierunki kształcenia są regularnie poddawane ocenie przez komisje akredytacyjne i posiadają pozytywną opinię Polskiej Komisji Akredytacyjnej (PKA). Przeprowadzona przez PKA ocena instytucjonalna potwierdziła prawidłowe funkcjonowanie wewnętrznego systemu zapewniania jakości kształcenia, zarówno w odniesieniu do studiów inżynierskich i magisterskich, jak i studiów podyplomowych i doktoranckich.
Rada Główna Nauki i Szkolnictwa Wyższego uznała zestaw efektów kształcenia opracowany przez Wydział BiNoŻ za wzorcowy.