
https://uwm.edu.pl/
https://rekrutacja.uwm.edu.pl/
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie powstał w 1999 roku z połączenia trzech istniejących w Olsztynie szkół wyższych: Akademii Rolniczo-Technicznej, Wyższej Szkoły Pedagogicznej oraz Warmińskiego Instytutu Teologicznego. Najstarszą z nich była Wyższa Szkoła Rolnicza, a jej historia rozpoczęła się w 1950 roku. Dwadzieścia dwa lata później stała się Akademią Rolniczo-Techniczną i na przestrzeni kolejnych dekad umacniała swoją pozycję w kraju i za granicą.
Dziś UWM, kształcąc na 17 wydziałach, regularnie powiększa liczbę uprawnień do nadawania stopni doktora i doktora habilitowanego. Bazą Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego jest miasteczko studenckie Kortowo, które wraz z jeziorem Kortowskim i historycznym parkiem, cieszy się opinią jednego z najpiękniejszych kampusów w Europie.
Jakie kierunki związane z produkcją żywności mogą wybrać przyszli studenci?
Wydział Nauki o Żywności
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Bezpieczeństwo żywności, jej jakość, pochodzenie i przydatność konsumpcji – po ukończeniu tego kierunku staniesz się ekspertem w tych dziedzinach. Podczas studiów dowiesz się m.in., jakie wymogi stawiane są żywności ekologicznej, tradycyjnej czy tzw. nowej żywności oraz jak produkować żywność zgodnie z wymogami prawa, międzynarodowych systemów dotyczących zarządzania jakością w łańcuchu żywnościowym oraz różnych systemów certyfikacyjnych. Przygotujemy Cię do zawodu podczas licznych zajęć praktycznych, laboratoryjnych i terenowych, prowadzonych przez wysokiej klasy kadrę akademicką Wydziału Nauki o Żywności, a także wybitnych praktyków i ekspertów.
Po ukończeniu bezpieczeństwa i certyfikacji żywności możesz pracować jako:
- specjalista ds. jakości,
- specjalista ds. bezpieczeństwa żywności,
- analityk żywności,
- specjalista w firmach doradczych i badawczo-rozwojowych związanych z łańcuchem żywnościowym,
- specjalista ds. certyfikacji żywności i systemów zarządzania jakością,
- inspektor nadzoru sanitarnego i handlowego w łańcuchu żywnościowym.
7 semestrów, inżynierskie, stacjonarne.
Gastronomia – sztuka kulinarna
Marzysz, by zostać mistrzem w sztuce kulinarnej? Zacznij od studiów! Naucz się, jak komponować dania w tradycyjnej i supernowoczesnej odsłonie, z dbałością o detale, takie jak: odpowiedni surowiec, techniki kulinarne czy prezentacja dania na talerzu. Podczas studiów nauczysz się oceny towaroznawczej surowców, umiejętnego przyrządzania potraw ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, a nawet prowadzenia zakładu gastronomicznego, zarówno od strony technologicznej, ekonomicznej, jak i organizacyjno-prawnej. Dowiesz się, jak planować racjonalne żywienie różnych grup ludności, rozpoznawać czynniki ryzyka chorób dietozależnych i zapobiegać tym chorobom. Zostań mistrzem nie tylko w swojej kuchni, ale w branży HoReCa!
Po ukończeniu gastronomii i sztuki kulinarnej możesz pracować jako:
- profesjonalny kucharz,
- szef kuchni,
- właściciel restauracji,
- profesjonalny cukiernik,
- właściciel kawiarni,
- menedżer restauracji,
- menedżer kawiarni.
7 semestrów, inżynierskie, stacjonarne.
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Jeśli fascynuje Cię świat żywności i dbanie o zdrowie człowieka – to kierunek dla Ciebie. Poznaj sposoby opracowywania receptur oraz produkcji dowolnego rodzaju żywności spełniającej oczekiwania konsumenta i mającej pozytywny wpływ na jego organizm. Dowiedz się, jak kontrolować i prowadzić procesy technologiczne w zakładach przetwórczych, a po ukończeniu studiów zajmij stanowisko inżynierskie lub kierownicze w wybranym przez Ciebie przedsiębiorstwie lub w innych jednostkach łańcucha żywnościowego. Zakresy oferowane na studiach stacjonarnych: technologia mięsa, technologia produktów roślinnych, żywienie człowieka, technologia mleczarska. Zakres oferowany na studiach niestacjonarnych: technologia żywności i żywienie człowieka.
Po ukończeniu technologii żywności i żywienia człowieka możesz pracować:
- na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych jako menedżer ds. rozwoju produktu,
- jako pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego,
- w zakładach przemysłu spożywczego tj. mleczarnie, zakłady mięsne, zakłady przetwórstwa roślinnego.
7 semestrów, inżynierskie, stacjonarne i niestacjonarne.
Wydział Biologii i Biotechnologii
Biotechnologia
Studiuj na UWM i zdobądź wiedzę o organizmach i strukturach biologicznych, które wykorzystywane są w biotechnologii. Poznaj metody, techniki, narzędzia i materiały przydatne podczas formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich – symulacyjnych i eksperymentalnych. Podczas studiów poznasz również zasady projektowania i przeprowadzenia podstawowych procesów biotechnologicznych. Kierunek biotechnologia uzyskał pozytywną ocenę programową Polskiej Komisji Akredytacyjnej.
Po ukończeniu biotechnologii możesz pracować w:
- różnych działach gospodarki, które korzystają z procesów biotechnologicznych lub wykorzystują produkty tych procesów (przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, spożywczy, paszowy, chemii gospodarczej; działy biopreparacji i kontroli jakości biopreparatów),
- laboratoriach wykorzystujących materiał biologiczny: naukowo-badawczych, diagnostycznych, kontroli żywności, kryminalistycznych; laboratoriach służby zdrowia i stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- placówkach naukowo-badawczych i wdrożeniowych.
7 semestrów, inżynierskie, stacjonarne.
Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
Rolnictwo
To kierunek dla osób, które szanują ziemię i chcą się nauczyć, jak mądrze korzystać z jej darów. Zdobądź nowoczesną wiedzę przyrodniczą, ekonomiczną oraz z zakresu organizacji i zarządzania produkcją rolną. Dowiedz się wszystkiego o uprawie roślinach, hodowli zwierząt, funkcjonowaniu rynku rolnego i ekologicznych aspektach tych zagadnień. Podczas trwających siedem miesięcy studiów, zdobędziesz wiedzę i doświadczenie w zakresie technologii produkcji rolniczej, a także praktycznego przygotowania do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego. Kierunek posiada ocenę wyróżniającą Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Zakres kształcenia na kierunku rolnictwo: Agrobiznes, Produkcja rolnicza (wybór zakresu po drugim semestrze studiów).
Po ukończeniu rolnictwa możesz pracować:
- jako wyspecjalizowany właściciel gospodarstwa rolnego, pracownik w gospodarstwach i przedsiębiorstwach rolniczych w zakresie produkcji roślinnej, zwierzęcej, ogrodniczej,
- w podmiotach administracji rządowej lub samorządowej,
- w placówkach prowadzących edukację i badania naukowe w zakresie rolnictwa pracy,
- w agencjach związanych z rolnictwem,
- w ośrodkach wsparcia rolnictwa i doradztwa rolniczego,
- we własnej firmy produkcyjnej, handlowej, usługowej lub doradczej w sektorze wsparcia produkcji rolniczej pracy w firmach i przedsiębiorstwach działających w otoczeniu rolnictwa, w tym zajmujących się handlem środkami produkcji rolniczej, usługami rolniczymi, skupem i obrotem produktów rolniczych, rachunkowością i doradztwem rolniczym.
7 semestrów, inżynierskie, stacjonarne i niestacjonarne.
Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Zootechnika
Zdobądź wiedzę z zakresu hodowli i chowu zwierząt gospodarskich, a także genetyki, metod hodowlanych, żywienia zwierząt oraz nauk agrotechnicznych. W toku studiów poznasz również zagadnienia dotyczące organizacji rynku i marketingu w obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego i pasz. Nabędziesz również umiejętności posługiwania się rachunkiem ekonomicznym oraz środkami informatycznymi w sterowaniu i kontroli procesów produkcji zwierzęcej. Wydział Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie jest pierwszym i aktualnie jedynym wydziałem w Polsce kształcącym na kierunku zootechnika, któremu Polska Komisja Akredytacyjna przyznała oceną wyróżniającą.
Zakres kształcenia na kierunku zootechnika (wybierasz po drugim roku studiów): Studia stacjonarne: chów i hodowla zwierząt amatorskich, hodowla i użytkowanie zwierząt, profilaktyka zootechniczna i rehabilitacja koni. Studia niestacjonarne: hodowla koni i jeździectwo, hodowla i użytkowanie zwierząt.
Po ukończeniu zootechniki możesz pracować w:
- administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem, doradztwie rolniczym,
- nadzorze hodowlanym i służbach inseminacyjnych,
- przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierząt oraz surowcami i produktami pochodzenia zwierzęcego,
- gospodarstwie rolnym,
- szkolnictwie (po ukończeniu specjalizacji nauczycielskiej).
7 semestrów, inżynierskie, stacjonarne i niestacjonarne.



